Petra (neregistrovaný)18.06.2025, 13:36:31xxx.xxx.240.49
Přeji hezký den. Jak vychází vaši psi se slepicemi? Dá se na dvorek s 8 slípkami pořidit pes? Ve vesnici se narodily štěňata kříženců a rádi bysme jednomu zachránili život. Zvykal by si od štěněte.
Zkušenost nemám…zvyknout se asi dá, ale některej pes asi hůř a některej líp…když to řeknu zjednodušeně, tak třeba teriér nebude u slepic úplně výhra a moje pyrenejka, tak ta i když se slepicemi nežije, tak vůbec nemá tendence drůbež honit, naopak bude v klidu mezi houfem slepic, kačen, chodit…bude u nich ležet a ani jí nenapadne, že by je honila, nedejbože zahrdlila, má to tak nějak v krvi.
Takže myslím, že hodně záleží na tom čeho je to kříženeček a pak samozřejmě na vašich výchovných schopnostech…protože pokud třeba nemáte tu zkušenost a pes může být složitější povaha v tomto ohledu s nějakým silným loveckým pudem, tak to není úplně dobrá kombinace.
Asi to bude dost individuální povaze a vrozených instinktů psa. Můj pes (krátkosrstá kolie) by doslova neublížil ani mouše (dobře, kecám, hmyz se snaží chytat do tlamy). Minule našel v trávě ptáčátko, co ještě neumělo létat a jen se ho snažil opatrně očuchávat (všiml si ho dřív). Ze slepic i koček má respekt. Kamarádky mix huskyho by všechno takové na první dobrou likvidoval.
Na vlastní slepice (podobně jako kočky ) si pes zvykne. Moji knírači neublížili ani slepicím cizím. Na statku, kam jezdím mají na velkém neuzavřeném dvoře dva psy ( NO a křížence podobné velikosti, zcela neurčitých plemen, takzvaného prapsa ) a nepočítaně slepic. A žije to všechno, včetně několika koček, v nerušené symbióze. Známí mají terierku, s vlastními kočkami kamarád, cizí nekompromisně “žere”. Vlastní slepice nemá, ale pravděpodobně by si zvykla i na ně.
No když o tom tak mluvíme…známej si pořídil štěně jagteriéra bez PP..protože má problém s liškou a mývalem, tak aby ve své podstatě ochránil slepice před touto divou zvěří, protože jeho staršímu ovčounovi je to šumák, že se mu v noci po dvorku prochází liška.
No, tak teď má docela hoňku, aby ochránil holuby a slepice před psem…už byly i nějaký ztráty na životech.
Proto jsem na začátku vypíchla toho teriéra, protože to bylo první, co mě v této souvislosti napadlo.
Já si dokonce myslím, že pokud máme alespoň trochu kynologicý játro, tak psa asi každýho psa naučíme neubližovat slepičkám, ale nevím, jestli každý pes bude v tomto spolehlivý i bez lidského dozoru.
Přijde mi, že to může být něco podobnýho jako náš kocour a náš andulák…pokud kocour věděl, že ho máme v merku, tak se mu andulák mohl pohybovat před kocourem, na kocourovi…když kocour jedl, tak andulák mu uzobával z tlamajzny…nej kámoš…tvářil se tak, že ho andulák vůbec nezajímá, ale nechat ho bez dozoru? To ho dokázal honit po celý místnosti….to nešlo, protože andulák by skončil brzy zakousnutej…..a myslím, že tohle může být i u psa, myslím si, že téměř stoprocent psů můžeme naučit, aby se ke slepicím chovali pod naším vlivem a dozorem slušně, ale otázka je, kolik procent psů dokáže se slepicemi fungovat bez dozoru.
Lenocka18.06.2025, 18:25:41xxx.xxx.39.168Jo, pes (obecně) se se slepicemi pod vedením člověka může normálně sžít. Jenže ten telecí věk než dostane rozum je problematický. Štěně ani odrostlé bych s drůbeží bez dozoru nenechala.
Kdysi jsme byli s fenou na kynologickém táboře v Poličce. Od vedle k ohništi, kde jsme večer sedali, prolézaly slepice, sbíraly a .raly. Jak jsme je shlédly, fenu jsme na ně :"žeň slepičky" poslali. Zahnala je přesně k díře v plotě a šla si pro pochvalu. Nikdy žádné nezkřivila peříčko. A později ani jiné. Některý pes slepice sám o sobě neřeší.
Můj dalmatin když přijel na chatu, tak obešel sousedy, spočítal domácí zvířata, vyžral jim misky a spokojeně dokráčel domů.Nikomu nikdy neublížil. Teda až na výjimku a tou byli lidé. Hodně hlídal a když si někdo nedal říct, ať ho neprovokuje, tak tekla krev. Zlatá doba, tehdy se to tak neřešilo, teď by mě zavřeli 🙈🙈🙈
Můj afgán byl moc hodnej pes a zvířátka miloval…dokonce i ptactvo, ovšem do chvíle, než to začlo mávat křídlama, to se z něj stal okamžitě lovec…nevím, jestli by slepici zabil, asi možná ani ne, ale možná by je uhonil…
U nás by slepice nepřežila. Tak pochopitelně, na ptáky cvičíme, i když na bažanty a na kachny, slepice do toho tedy logicky spadá taky. 😀 Ale předloni Cherry u rybníka zachránila holubičku, to jsem tady psala, nezkřivila jí ani pírečko. Přijel si pro ni majitel a byl šťastný, že se našla.
Hele ale - abychom zase neděsili tazatelku. Pokud to bude prostě normální pes, žádnej zde zmiňovanej extrém od haskounů, přes jagouše a lovecky využívaný psy - tak pokud se štěněti opravdu pověnuje a od začátku ho povede k tomu, že slepička prostě je naše, tý si nevšímáme, tak to prostě vyjít s velkou pravděpodobností musí. Dokázala to i od myslivců rozlovená Tali, i obě útulkový ohaří babičky, páč jsem furt cíleně za všade možně slepicema chodila a učila je to, protože se furt někde pohybujeme při výletech a nehodlala jsem platit za každou slepici, kterou potkáme 😀 .
Takže pro zadavatelku - ano jsou výjimky v plemenech a třeba i povaze, ale zase se kvůli tomu bát a nejít do toho, je škoda. Když to nezkusíte, tak to nezjistíte a kdyby fakt byl problém, tak vždycky se dá udělat oplocení a nebo nějaké jiné opatření.
Petra (neregistrovaný)19.06.2025, 07:56:58xxx.xxx.240.49
Díky za pomoc. Asi máte pravdu, že to jen tak nezjistím když nezkusím. Je to kříženec kříženců, takže něco dohledat o původu nedokážu. Dřív už jsme psa měli a bylo to na pohodu, tak to zkusíme i teď. Bude asi potřeba pohlídat začátek, štěněcí hravé období.
Odpověď na příspěvek uživatele Petra z 19.06.2025, 07:56:58
Dřív už jsme psa měli a bylo to na pohodu, tak to zkusíme i teď.
Hurá 🙂 . Přeju Vám a tý malý housce voříškový /bude to pejsek, nebo fenka?/, aby se všechno dobře dařilo. Když se pes nezanedbá a dostane se mu výchovy, tak z něj bude určitě pohodový parťák. Od malička bych ho ke slípkám brala a učila ho být v klidu- a taky ho ale chránila, aby nedošlo k nehodě a on si nezafixoval nějakou blbou zkušenost, která by se pak mohla v budoucnu otočit proti. Nebyla by pak fotečka mrňouska?
Naši psi znají slepice venkovní, ty domácí zatím ne, to nás teprve čeká, budu je - doufám, že už příští rok - učit stejně jako vy, že slepice jsou naše, patřej k nám a nikdo jim ubližovat nemůže. Jsem na to zvědavá.