Anonymní:A to jste jí jako nechala??? Proboha proč???
Nejsem aluška, ale zkusím to : podle pověsti zde, stará lidožravá Bess by nikomu uloveného holuba nedala. Ale možná kecám, čili nemám pravdu.
Anonymní:A to jste jí jako nechala??? Proboha proč???
Nejsem aluška, ale zkusím to : podle pověsti zde, stará lidožravá Bess by nikomu uloveného holuba nedala. Ale možná kecám, čili nemám pravdu.
Mám dva drsný foxteriery (jednoho s pp a jednoho bez) a cca 20 slepic a 8 hus a psi slepičky hlídají. Zabili lišku, když sem přišla na husy, tenhle týden v lese za domem vystourali kunu a taky jí zabili, ale slepicky jsou před nimi v pohodě. Občas na nějakou zavrci, když jim ve slepicim výběhu přebírají “zbytky” - soused nám dává pro slepicky a občas jsou v tom třeba kosti, takže to první preberou foxterieři a to si před slepickama hlídají, ale slepici neublíží. Vědí, že jsou naše a že je musí hlídat.
Jen jednou vlastně zabili kohouta, ale to bylo protože si ho spletli s jestrabem. Kohouti tu byli dva a tady před tím slepice utíkaly, tak si to spletli 😐 a pak nad ním jeden z nich stál a koukal, jestli ho pochvalime a okolo si v klidu zobaly holky slepici 😁
Bylo myšleno proč nechá fenu lovit. Ví že to dělá a neřeší to? To mi nepřijde normální. Kort proto že její psi toho zahrdlili víc podle toho co tu psala dřív.
Když je článek jak pes zahrdlil srnu tak tu všici nadávají jaký je to nezodpovědný píp. Aluška dělá to samý a ticho… Nikdo nic.
Čekalo by se že paní chovatelka je zodpovědnější osoba prostě.
Taky si říkám…
Orionka:Nejsem aluška, ale zkusím to : podle pověsti zde, stará lidožravá Bess by nikomu uloveného holuba nedala. Ale možná kecám, čili nemám pravdu.
Jednou ho přinesla domů a když jsem jí ho chtěla odebrat, přetrhly jsme ho. Nebyl už živej. Tak tentokrát se s tím nechlubila, přišla z lesa domů hodinu po nás, vypadala jak kopačák na nožičkách a zbylý křídlo přinesla. Nebo to byla hrdlička, je jich plnej les.
No ono s tím lovením…každej má na to jiný náhled a teď nemyslím lovení jako takové, ale spíše, co konkrétní pes uloví.
Někdo má problém se srnou, jiný se zajícem, další s holubem…spousta psů loví myši, ale to povětšinou nikomu nevadí.
No a teda co ten holub?…no to asi taky bude někomu vadit, někdo si řekne, že ulovení holuba není taková katastrófe…a to nepíšu proto, že bych se zastávala Alušky, ale jako obecný a holý fakt.
Ono někdy tomu ulovení nejde úplně zabránit…příkladně moje Sára ulovila na zahradě krtka, než jsem k ní doběhla, tak bylo po krtkovi, taky vzadu na zahradě zakousla mladýho kosáka, jako je mi to líto, obzvlášť když si kosáky piplám a někdy i pomáhám rodičům s krmením a krtka na rozdíl od jiných zahrádkářů na zahradě taky vítám, protože mi udělá takovou pěkně načechranou hromádku zeminy…ale opravdu nebudu chodit po zahradě se psem na vodítku, i když možná mnozí namítnou, že bych třeba měla.
Ono ne každý pes je od přírody lovec, třeba mojí pyrenejku nechává zvěř chladnou…mimo divokých prasat a to myslím, že je asi proto, protože je vnímá jako nebezpečí. Je ochránkyní “svých vrabečků, sýkorek a kosáků na naší zahradě…kupodivu sama vyhodnotila už jako mladá, že dravec na obloze představuje pro ”její" ptáčky nebezpečí a nejdřív po něm štěkala a pak běžela rozehnat hejno, které si na zemi v otevřeném prostoru něco zobalo…a to normálně kolem vrabčáků prochází bez povšimnutí a oni kolkrát ani nepopoletěj a nebo jen tak, aby se neřeklo….když se mladý vrabeček topil v jejím bazénku, tak ho taky nedrapla, ale řvala tak dlouho a i běžela pro mě dovnitř, abych šla s ní ven a aby mi toho nebožáka ukázala…
Měla jsem bytového kocoura, na balkóně ulovil za svůj život dvě sýkory a jednoho kosa…našli jsme to vždycky v bytě už částečně sežraný…tak měla jsem přestat pouštět kocoura na balkón.
…můj Jack, jak nastal na podzim čas ježků, tak každou chvíli jsem mu nějakýho páčila z tlamy…to, že jim neublížil a jen je nosil je věc jiná…jinak musím říct, že Jack byl opravdu hodný pes a všecko mi na požádání odevzdal, ale toho ježka dát nechtěl…ještě teď si po těch letech vybavuju, jak jsem ho zcela nekynologicky naháněla večer v noční košili..běžel Jack, za ním já a za námi Sára…to bylo pokoukáníčko…
Aneb kdo jsi bez viny hoď kamenem…a neznamená to, že ten viník nechává lovit svoje psy…teda teď mluvím za sebe.
Takže ještě jednou…nechci nikoho obhajovat a říkat, že jenom proto, že je Aluška “naše”, tak se nikdo neozve…chtěla jsem jen říct, že mě ve své podstatě překvapuje, že zrovna ulovený holub, které kolikrát města hubí ve velkém, bude příčinou nějakého rozhořčení…co kdyby to nebyl holub, ale třeba potkan? To by bylo v pořádku?
Tam, kde může pes přijít “hodinu po nás” se to tak asi nebere.
Orionka:Tam, kde může pes přijít “hodinu po nás” se to tak asi nebere.
No tak co se týče…přijít hodinu po mně a vlastně hodinu být někde v lese bez mého dozoru, tak to je pro mě nepřijatelné…když opomenu nějakej případnej lov, tak bych měla minimálně strach o psa…
Jako chápu, že lovečtí psi musí umět pracovat i samostatně, ale v běžným provozu si to neumím představit.
Vám to přijde normální? Že se vám pes toulá po lese a loví si co chce a přijde domů až se mu chce? To se nedá omluvit ničím.
Anonymní:Bylo myšleno proč nechá fenu lovit. Ví že to dělá a neřeší to? To mi nepřijde normální. Kort proto že její psi toho zahrdlili víc podle toho co tu psala dřív.
Když je článek jak pes zahrdlil srnu tak tu všici nadávají jaký je to nezodpovědný píp. Aluška dělá to samý a ticho… Nikdo nic.
Leithian, že? Lidí s “kortem” tu moc není, Aluška vám leží v žaludku ohledně jezevčíků, když upozornila, že množíte?
Ale jinak jo, není správné nechat lítat josefčíky po lese a zabíjet zvířátka. S tím naprosto souhlasím.
Edit - v rámci tématu pes a slepice, měla jsem erdelky a rtw a slepice. Terošky slepice tolerovaly, byly to naše pipi v oploceném výběhu. Jednou vítr strhnul branku a starší erdelka tam vlítla, vrhla se na myši a i potkana ve výběhu ulovila. Slepic si ani nevšimla.
Anonymní:Bylo myšleno proč nechá fenu lovit. Ví že to dělá a neřeší to? To mi nepřijde normální. Kort proto že její psi toho zahrdlili víc podle toho co tu psala dřív.
Jo jo, 2 holubi, pár kosáků a jeden nemocnej zajíc. To má do srnky hodně daleko. Lidožravka je prostě lidožravka, někteří psi, kteří byli v osadě dýl, se těžko přeučujou. Na vodítku jí vláčet celej život nebudu. Ale stárne a za chvíli ani toho holuba neuloví.
Jo a nejsem chovatelka, nemám chovnou stanici a neodchovávám vrhy 😉
tak měla jsem přestat pouštět kocoura na balkón.
Můj kocour má na pažbě (myslím zářezy) kromě několika ptáčků i dva netopýry. Všechno na balkóně.
Aluška:Jo jo, 2 holubi, pár kosáků a jeden nemocnej zajíc. To má do srnky hodně daleko. Lidožravka je prostě lidožravka, někteří psi, kteří byli v osadě dýl, se těžko přeučujou. Na vodítku jí vláčet celej život nebudu. Ale stárne a za chvíli ani toho holuba neuloví.
Jo a nejsem chovatelka, nemám chovnou stanici a neodchovávám vrhy 😉
A ještě ji to trvalo skoro 10 let, ty dva holubi atd. V osadě zřejmě musela přežít tím co kde našla a ulovila a stejně přijela jen kostra. A hodinu tam neběhala, už nemá půlku zubů tak to ji trvalo než holuba sežrala a pak, protože je to už starší dáma,pomalym krokem dorazila domů 😂😂
No já si teda nedovedu představit, že bych nechala psa běhat v lese (na poli, na louce, kdekoliv, kde bych ho neměla pod kontrolou) a klidně šla domů.
Proto taky samojed nechodil na volno, když se mi nepodařilo dosáhnout spolehlivého přivolání.
Jsem jediná, koho to zaráží?
Mě to nezaráží záleží, kde žije. A také, s kým se zná. U nás takto fungují psi veterinářky(ještě před pár lety, tak fungovali na vesnicích všichni psi) Ji všichni znají, s myslivci se zná(a potřebují ji) takže proč by měla problém psa nechávat. A není v tom sarkasmus. My ostatní by sme se už báli.
Mě to nezaráží záleží, kde žije. Tak nějak, kdybych bývala neměla závisláka, který beze mě nezůstal ani na zahradě, tak by tady mohl chodit po lese a loukách hodiny i dvě. Hrozili by mu asi jen psi zřídkavých turistů……a snad divočáci……
divočáci dokáží psa pocuchat náramně
Nora by se samovenčila ráda, asi by pak donesla i nějaké to srnčí a sedm let si vysvětlujeme, že se to dělat nebude.
Moc pěkné pokrytectví tu je!
Kdyby sem přišel někdo cizí a napsal to, co Aluska, tak ho valná většina odsoudí a rozvine se zde debata o tom, jak mají psi chodit jen na vodítku pokud není majitel schopen mít psa pod kontrolou. A ostře by byl odsouzen fakt, že pes bez dozoru loví. Nejde o to, co má větší hodnotu, jestli hrdlička, holub nebo srna. Jde o princip.
U psa Alusky to nevadí?
Někteří jsou schopní to obhajovat…
Ne, nejste. Přiznám se, že jsem se nad tímhle podivovala už na IF. Mohla jsem to kdysi s Tali udělat stejně, místo, abych lítala povětřím, jak Mery Popins, protože ona byla teda lovkyně a druhýkonec vodítka ji nezajímal, takže co chvíli mě fakt vláčela povětřím, po zemi… Nikdy nezapomenu na moment zoufalství, kdy jsem ji vedla v lese, po lesní cestě, s košíkem, na krátkým vodítku, aby nemohla žádnýmu zvířeti ublížit. A stejně ☹️ Skočila z cesty ten kousíček, co dovolovalo vodítko, migla tím náhubkem do borůvčí a zabila malýho ptáčka. Bylo mi fakt hrozně, protože v daný moment jsem neviděla ani tunel, natož nějaký blbý světlo v něm a hrozila se toho, jak budeme fungovat, žít, když ani takhle zabezpečenýmu psu nedokážu zabránit v tom, aby ublížil.
Možná je to pokrytectví, ale já to mám u Alušky a její lidožravé Bess asi tak : je hezké, že si Bess vzala a nechala a že ji naučila nějakým způsobem žít mezi lidmi a ve smečce. Stejně tak si vzala dalšího zmarněného jezevčíka a je z něj krásný šťastný pes. A na to konto jí jednoho holuba odpustím. Možná ho ani neulovila, možná ho před ní upustila třeba jestřábová, zdravý holub by asi uletěl……