Aktuálně: 2 743 inzerátů262 139 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Pes a slepice

Tenurri
Tenurri 24.06.2025, 08:42:07 xxx.xxx.239.143

Ono se to obecně u menších psů asi tolik neřeší. Je to špatně, ale myslím, že kdyby to nebyl jezevčík, ale nějaký větší lovící pes, tak si ho asi už z vodítka nelajzne pustit. 

Dvojí metr je tady v diskuzích obecně hodně vidět, obzvlášť vůči novým příchozím, což bude i důvod, proč tu málokdo zůstane a ozve se v komentářích zpět. Ale ono to tak funguje všude. U kamarádů nebo rodiny mnohdy člověk přivírá obě oči, ale na cizího spustí lavinu i za menší prohřešky 😀.

Já furt tak nějak doufám, že se každý snaží konat dle svého nejlepšího vědomí a svědomí v tu danou chvíli. A taky lidi prostě dělaj chyby. Nemyslím si, že nechává toho jezevčíka lovit v lese záměrně…kolik toho zlikvidujou ven chodící kočky…to jsou dva holubi nic. 

Aluška
Aluška 24.06.2025, 08:49:16 xxx.xxx.197.216

Ona neloví každej den v kuse a záměrně. Je to už starší dáma, cupitá si za náma, občas někde počuchá. Je fakt že jsem neviděla že by ho ulovila, možná ho opravdu našla už ulovenýho, prostě ho posvačila a křídlo přinesla domů. Ta fena byla několik let nekontaktní a posraná strachy ze všeho a všech. Nevím nakolik na to má vliv osada a nakolik povaha. Protože prodělala 2 mrtvičky, tak jí prostě nebudu nijak extra stresovat a nechám jí dožít jejím způsobem. Já jsem za těch skoro 10 let vzata na milost, mám jí moc ráda a jsem šťastná, že funguje aspoň tak jak funguje. Pořád není normální, příklad, na schodiště  z patra jsem musela udělat dvířka aby Mirďa neběhal dolů. Všichni psi jsou v pohodě jen ona má už měsíc trauma že přibylo něco novýho bojí se chodit domů. Tak asi tak, nechme lidožravku dožít v pokoji a při jejím způsobu života, kterej je už aspoň trošku akceptovatelnej….. 🙂

Kilian
Kilian 24.06.2025, 09:01:46 xxx:xxx.c08:b701
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 24.06.2025, 07:51:14

…ale vždyť už se to tu jednou rozebíralo, takže ne, není to z mého pohledu vůbec v pořádku, protože si nedokážu absolutně představit mít psa bez dohledu a mého vlivu, buď způsobí on něco jiným anebo bude jinými způsobeno jemu…je to naprosto zbytečné a těžko obhajitelné, toť za mně vše…

keriton
keriton 24.06.2025, 09:56:04 xxx.xxx.66.228

Vždycky je třeba dobře vybrat, co se má hejtit a co ne 😉

Tak jsem chtěla napsat, že nám emergency recall na odvolání z lovu stále dobře funguje, myslím, že to tu taky někdo horlivě hejtil 😀 V 90 % situací zvládáme, že pes za zvěří nevyběhne, ale zrovna v tomto týdnu to nedal a vyrazil za zajícem. A jelikož letěl přes louku, mohla jsem vidět, jak na zavolání zareagoval v setině vteřiny a letěl zpátky. 

Sardullah
Sardullah 24.06.2025, 13:50:21 xxx.xxx.221.216

Dvojí metr na nově příchozí a na “starou gardu”…

Já si třeba nemyslím, že dvojí metr mám…určitě před Aluškou smekám, že dala lidožravce domov, na druhou stranu určitě nesouhlasím s tím, že se pes pohybuje někde bez dozoru…a teda bohužel se nemůžu ani ztotožnit s tím “přeci jí nebudu celej život vláčet na vodítku”…já Ginu na vodítku, resp. na stopovačce vláčím a nepřijde mi to jako nějaký trápení. Nebojím se, že by mi utekla, nebojím se, že by něco lovila, nebojím se, že by si někoho cizího všímala, vím, že by se ke mně vrátila až by si “vyřídila” co potřebuje nebo by někde čekala, ale prostě ne…neumíš přijít na zavolání VŽDYCKY nemáš ani 100% povel ČEKEJ… tak máš smůlu.

Prostě pořád zastávám názor, že pokud nemám spolehlivý přivolání, tak pes na volno bez jištění nemá co dělat…a že psa bych měla mít vždy v merku a pod kontrolou.

Potkávali jsme pána, co měl taky setra, s mým setrem byli kámoši…no teda nejdřív jsme potkali Deona, tak jsme se s ním pozdravili a on pokračoval dál…a po nějaký době jeho páníčka. On Deon třeba byl před páníkem 50-100m, ale normálně na cestě, kde jsou zatáčky, takže páník na psa rozhodně neviděl…to bych třeba řekla, že u setrů je to tak nějak přirozený, že jdou 50-100 metrů před páníkem…můj setr měl takovej rádius na procházce taky, ale to jsem dovolila tam, kde jsem na tu vzdálenost viděla, jinak musel být u mě blíž…prostě si neumím představit, že by šel pes přede mnou tak, že na něj nevidím.

Ve své podstatě Alušky Bess je z mého pohledu podobnej “případ” jako jsou třeba samovenčící psi. Většinou s nimi není problém, většinou si nikoho nevšímají …teda alespoň tací, co jsem vídávala u nás. Pes si oběhal co potřeboval a vrátil se zpátky. No to bych taky nedokázala…nedovolila…aby se mi pes takhle coural.

A je jedno, že není nebezpečnej, že nikde nic neprovede a domů dojde…s mojí náturou bych psa v takovém režimu mít nemohla…

Aluška
Aluška 24.06.2025, 14:04:09 xxx.xxx.197.216

Ona se zapomene tak 1x za měsíc, jinak se vracíme všichni pěkně pohromadě.

Orionka (neregistrovaný) 24.06.2025, 14:16:30 xxx.xxx.144.2

Jestli ono to nebude tím, že Gina není jezevčík a Bess není pyrenejka. Těch ale bych našla víc, ale nechci vnášet svár do zdejší komunity, když tím nezměním ani život Giny, ani život Bess.

Orionka (neregistrovaný) 24.06.2025, 14:17:42 xxx.xxx.144.2
Aluška:

Ona se zapomene tak 1x za měsíc, jinak se vracíme všichni pěkně pohromadě.

👍🥂

Sardullah
Sardullah 24.06.2025, 14:30:13 xxx.xxx.221.216
Orionka:

Jestli ono to nebude tím, že Gina není jezevčík a Bess není pyrenejka. Těch ale bych našla víc, ale nechci vnášet svár do zdejší komunity, když tím nezměním ani život Giny, ani život Bess.

Ale to je šumák, co je kdo za plemeno…já jsem tím chtěla říct, že já konkrétně psa musím mít v merku a mám to tak s pyrenejkou, ale úplně stejně bych to měla i s malým psem. Nic víc nic míň.

BaLu
BaLu 24.06.2025, 17:09:47 xxx.xxx.49.67
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 24.06.2025, 14:30:13

Souhlas. Mám to tak taky.

Orionka (neregistrovaný) 24.06.2025, 18:17:44 xxx.xxx.144.2

Tak já zase fandím Alušce. Protože než se rvát s lidožravou Bess na vodítku……..asi bych ji dala uspat. To by nebyl život, ale přežívání. Ne nejsou všichni psi na vodítku chudáci. I mí psi znali vodítko a na stará kolena chodili na flexině. Feny hluché, pes + slepý a dementní - bohužel.

Sarah01
Sarah01 24.06.2025, 21:19:36 xxx.xxx.162.253

Tak já bych určitě takovýho psa, kterej zdrhá, venčila na stopovačce. Taky jsem to asi 6 let dělala a občas dělám i teď, pokud venčím víc psů naráz a u některého si nejsem jistá. Jednak kvůli jeho bezpečnosti, pak kvůli lidem, kterých je teď v přírodě nějak víc a někteří se psů bojí a nakonec i kvůli zvěři. Mám lovecký plemeno, který je na to cíleně cvičený, i když teda hlavně na nošení zhaslé, ale mám plemeno čistokrevný a papírový, takže vůbec netuším, jaké to je se psem z osady. A mě třeba zaráží i to, že když si uloví kdeco kočka, tak to nevadí.

Sardullah
Sardullah 24.06.2025, 21:28:29 xxx.xxx.221.216
Orionka:

Tak já zase fandím Alušce. Protože než se rvát s lidožravou Bess na vodítku……..asi bych ji dala uspat. To by nebyl život, ale přežívání. Ne nejsou všichni psi na vodítku chudáci. I mí psi znali vodítko a na stará kolena chodili na flexině. Feny hluché, pes + slepý a dementní - bohužel.

Ale to nikdo nerozporuje…Bess má kliku, že má Alušku, někdo jinej by nad ní možná zlomil hůl už dávno…jo jasně, chápu, že vodítko, potažmo jistící šňůra nemusí být ideál …není ideál.  Já bych to nedokázala a o to víc si vážím lidí, kteří poskytnou takovému psu milující domov.

No jak já se tak znám, tak bych psu jako je Bess dělala garde…prostě bych asi čekala, až se se mnou vrátí dom…stejně tak jako teď čekám, až se pyrenejská madam rozhodne pokračovat poté, co někde zalehne a pozoruje…ve své podstatě jsem zavedla lehací, pozorovací pauzy někde, kde si můžu i já dřepnout, abych nad ní nemusela stát jak sudička…

Alušku obdivuju, jak to s takovým psem jako je Bess zvládá…co si budem, to teda klobouček, nicméně to nemění nic na tom, že já bych psa bez dozoru nechat nemohla…

Ono tady bylo zmiňováno, že něco jinýho je pyrenejka a něco jinýho jezevčík…no třeba u těch pyrenejců mě udivuje, kolik jich ze svého pozemku, zahrady utíká…pomalu to vypadá tak, že to je u tohodle plemeno normální…možná to je jen můj pocit, ale jejich majitelé…majitelé takových výletníků..to ani nějak extra neřešej…protože se sice snažili psu v tom zabránit, ale pes se i přesto vždycky dostane ven a  si chodí sám na procházky stejně…nebezpečnej neni a on se vždycky vrátí…asi taky lidi v okolí toho psa znají a ví, že nehrozí, že by někoho napadnul, takže je to ok.

Ono prostě záleží na úhlu pohledu…

Hele dřív, za mých mladých let, bych se nad tím snad ani nepozastavila, protože psů, kteří se chodili samo venčit bylo vícero…a dokonce i ve městě člověk takové psy potkával…dokonce jsem znala lidi, kteří psa sami vypouštěli, aby se vyprocházkoval sám.  Bylo dokonce i běžný, že chlap vzal kárku a jel posekat nějakou trávu pro králíky a  jejich vlčák (NO) šel s ním…a chlap naplnil kárku a šel dom, vůbec se nestaral o to, jestli ho pes následuje a nebo ne a pes ho často nenásledoval a dorazil až někdy po něm.  Já jsem si třeba tohle neuměla s mojí ovčandou představit, jakože nechce se ti se mnou dom, tak já jdu sama a ty potom doraž.

Tohle dokonce dělali i jedni manželé u nás na sídlišti..ráno psa vypustili z paneláku ven a než šli do práce, tak ho brali dom..Bob si obešel co potřeboval, vyvenčil se a oni ušetřili ten čas, co by s ním venku trávili. A teda musím říct, že u nás na sídlišti to nikomu nevadilo…Bob k nikomu cizímu nešel, neběhal ani ke psům a nikdy nešel přes silnici a koleje, které sídliště “ohraničují”. 

Ono je to defakto dost podobná situace, alespoň z mého pohledu, když jsme našeho panelákového kocoura na noc nebo část noci vypouštěli ven…podobně jako to dělá se svým kocourem Fíkovnice. No a nepřišlo mi to v té době jako problém…lidi z baráku ho znali a tak, když se motal u vchodu dřív, než jsme pro něj šly, tak ho pustili dovnitř a on buď vyběhl po schodech a nebo s nima čekal na výtah a oni ho vyvezli k nám do patra. Kocour si pak zaškrábal na dveře.

Dneska si taky neumím představit, že bych v tomhle režimu měla bytovou kočku…že když bych jí chtěla umožnit pobyt venku, tak určitě bych jí tam nenechala samotnou.

Prostě jak stárnu, tak jsem nějaká…nechci říct úzkostlivější, ale více si připouštím rizika.

kometa
kometa správce
24.06.2025, 21:33:56 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 24.06.2025, 21:19:36

když si uloví kdeco kočka, tak to nevadí.

Některým lidem vadí. Viz vedlejší vlákno. Ale jak to udělat, aby kočka lovila jenom myši a ne ptáčky a ještěrky? Moje odpověď - nijak. 

Dafi
Dafi 24.06.2025, 21:43:48 xxx.xxx.136.20

no,já to i možná psala-Kim v Blansku chodil v lese do smrti na 14metrovém vodítku,ale měl výhodu města,kde tenkrát mohl chodit bočními uličkami na volno,cestu na cvičák,ze cvičáku na volno,kolem řeky,v parku….

protože prostě mi za tou zvěří kdysi coby první pes zdrhl…

a pes kterej nemá stopro přivolání-tak má u mě smůlu….

Betty s Maxem od rodičů stárívily celý život na vodítku,

Maxe pouštím až ted,protože chodi už jen po cestičkách a pomalu,ale nepouštím ho pořád a všude,

Betty jsem pouštěla  párkrát na pár metrů v určitých úsecích,kdy jsem po pár metrech přivolávala,takže žádný čmuchačky se nějak nekonaly,spíš jen takový několikrát ke mě a vodítko…

a Betty třeba v parku,kolem řeky atd by prostě mohla být na volno,protože ona jinak měla přivolání na pětníku…

ale bohužel tady dědina a les..takže nic..

mí psy pouštím,ale Dafi dodržuje vzdálenost 30kroků-a zastavuje a otáčí se, a Žeryk zase běhá prvních deset metrů,pak jde kolem mě,s tím,že chodí po cestě,nesmí revírovat,

Gero to měl taky tak-jen po cestě…,a kousek-a jak byl vepředu tak si sedal a čekal…

mě vůbec fascinuje představa,že jdu lesem a potkáám psa co se venčí sám…

a jak se tu psalo o plemeni..

tak kousek od BK v lese jsem kdysi potkala v lese párkrát černýho ruskýho teriéra,bez majitele,on byl taky tak jako-však on dojde dom sám….

nechápu,že mě tenkrát nekleplo..

dnes,jak jsem na starý kolena ustrašenější,tak dnes by mě kleplo určitě….,

já bych se prostě bála o psa,o to,že mě ho zastřelí myslivec….,něco přejede-4kolky v lese..že mě ho dorafe jinej pes,třeba taky na volno….

nevím,jestli je to tím,že nemám lovečáky…

asi ne…

Sardullah
Sardullah 24.06.2025, 21:44:47 xxx.xxx.221.216

když si uloví kdeco kočka, tak to nevadí.

Některým lidem vadí. Viz vedlejší vlákno. Ale jak to udělat, aby kočka lovila jenom myši a ne ptáčky a ještěrky? Moje odpověď - nijak. 

No ono obecně…kočky loví ptáčky, to je špatně, pes uloví malého zajíčka, je to špatně…pes uštve srnu a je to špatně…a všicí jsme rozhořčení…ale co toho pozabíjí člověk, tak si myslím, že na to žádný takovýdle zvíře nemá. Jen těch srnčat, který každej rok přijdou o život při sekání trávy…jasně už se to trochu zlepšuje, už někde hlásí, že se bude sekat a dobrovolníci tu louku projdou, teď už se používají i drony, ale ne všude se to děje. A je to masakr. Kolik zvířat ročně umírá na silnicích…

Takže ano, není správně, že něčí zvíře něco uloví…ve své podstatě je tolerováno jen to, když nějaké zvíře uloví myš…ale na nás lidi teda ty zvířata nemají. 

kometa
kometa správce
24.06.2025, 21:51:48 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 24.06.2025, 21:44:47

kočky loví ptáčky,

Jak píšete - a co člověk? Kolik zlikvidoval hnízdních možností? Kousek od nás se staví další nová cyklostezka. Lesem. A už je pokácený průchod. Docela dlouhý. Začali v květnu. Pochybuji, že někoho zajímali nějací “blbí” hnízdící ptáci.

A klasika - sýček. Za jeho úbytek kočky opravdu nemůžou. Zase jenom člověk a jeho způsob hospodaření.

Daja
Daja 25.06.2025, 04:33:16 xxx:xxx.d7fd:fa37
»
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 22.06.2025, 20:05:04

Aluško aspoň vidíte, že i tady musíte jooo přemýšlet co napsat a co ne aby náhodou se někdo nad něčím nemusel pozastavovat. Mě už kolikrát vycvičily některé zdejší dámy. Vy to napíšete nevinně , jinak to vypadá když jste u toho, ale napsaní vyzní jinak a je mela😠.

Sarah01
Sarah01 25.06.2025, 07:06:04 xxx.xxx.11.197

Já nikomu spílat nebudu. Jak jsem psala, nemám psa z osady, takže co já vím, a pokud kočkám v lovení ptáků nejde zabránit, tak nějací dva holubi se v tom ztratí, jak už zmiňuje Tenurri. Musím teda říct, že psů volně pobíhajících je vidět čím dál míň, aspoň u nás. Ti, kteří si před pár lety chodívali sami na špacír, už nechodí. Hodně lidí venčí na flexině, lovecky vedení přivolání mají a většinou se drží cca 10 m od páníka.

Sardullah, ještě že jsi mi to připomněla, musím říct sousedovi, že než začnou sekat, tak půjdeme se psy vyhánět. Někdy předloni jsme našli dvě rozsekaný srnčata a nebyl to hezkej pohled.

Aluška
Aluška 25.06.2025, 08:39:17 xxx.xxx.197.216
Daja:

Aluško aspoň vidíte, že i tady musíte jooo přemýšlet co napsat a co ne aby náhodou se někdo nad něčím nemusel pozastavovat. Mě už kolikrát vycvičily některé zdejší dámy. Vy to napíšete nevinně , jinak to vypadá když jste u toho, ale napsaní vyzní jinak a je mela😠.

Já si pořád říkám, nic psát nebudu, nic psát nebudu. Máte pravdu. Občas chci napsat něco na odlehčení a je z toho toto. Nikdo neví jaká Bess je, nikdo nezná náš lesík, nikdo neví co v něm bydlí a nebydlí a nikdo neví jak to u nás na vsi chodí. Nijak se obhajovat nebudu, psi chodí v lese na volno a jestli se Bess občas někde začuchá a doběhne nás až před barákem, nebo o chvilku dýl, je fuk.  Když jí někdo potká před domem, ještě za ní zavře branku, kterou nechávám pootevřenou, aby mohla domů. No a už zase nic delší dobu nenapíšu 😀

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.