Orionka: Tak já zase fandím Alušce. Protože než se rvát s lidožravou Bess na vodítku……..asi bych ji dala uspat. To by nebyl život, ale přežívání. Ne nejsou všichni psi na vodítku chudáci. I mí psi znali vodítko a na stará kolena chodili na flexině. Feny hluché, pes + slepý a dementní - bohužel.
Ale to nikdo nerozporuje…Bess má kliku, že má Alušku, někdo jinej by nad ní možná zlomil hůl už dávno…jo jasně, chápu, že vodítko, potažmo jistící šňůra nemusí být ideál …není ideál. Já bych to nedokázala a o to víc si vážím lidí, kteří poskytnou takovému psu milující domov.
No jak já se tak znám, tak bych psu jako je Bess dělala garde…prostě bych asi čekala, až se se mnou vrátí dom…stejně tak jako teď čekám, až se pyrenejská madam rozhodne pokračovat poté, co někde zalehne a pozoruje…ve své podstatě jsem zavedla lehací, pozorovací pauzy někde, kde si můžu i já dřepnout, abych nad ní nemusela stát jak sudička…
Alušku obdivuju, jak to s takovým psem jako je Bess zvládá…co si budem, to teda klobouček, nicméně to nemění nic na tom, že já bych psa bez dozoru nechat nemohla…
Ono tady bylo zmiňováno, že něco jinýho je pyrenejka a něco jinýho jezevčík…no třeba u těch pyrenejců mě udivuje, kolik jich ze svého pozemku, zahrady utíká…pomalu to vypadá tak, že to je u tohodle plemeno normální…možná to je jen můj pocit, ale jejich majitelé…majitelé takových výletníků..to ani nějak extra neřešej…protože se sice snažili psu v tom zabránit, ale pes se i přesto vždycky dostane ven a si chodí sám na procházky stejně…nebezpečnej neni a on se vždycky vrátí…asi taky lidi v okolí toho psa znají a ví, že nehrozí, že by někoho napadnul, takže je to ok.
Ono prostě záleží na úhlu pohledu…
Hele dřív, za mých mladých let, bych se nad tím snad ani nepozastavila, protože psů, kteří se chodili samo venčit bylo vícero…a dokonce i ve městě člověk takové psy potkával…dokonce jsem znala lidi, kteří psa sami vypouštěli, aby se vyprocházkoval sám. Bylo dokonce i běžný, že chlap vzal kárku a jel posekat nějakou trávu pro králíky a jejich vlčák (NO) šel s ním…a chlap naplnil kárku a šel dom, vůbec se nestaral o to, jestli ho pes následuje a nebo ne a pes ho často nenásledoval a dorazil až někdy po něm. Já jsem si třeba tohle neuměla s mojí ovčandou představit, jakože nechce se ti se mnou dom, tak já jdu sama a ty potom doraž.
Tohle dokonce dělali i jedni manželé u nás na sídlišti..ráno psa vypustili z paneláku ven a než šli do práce, tak ho brali dom..Bob si obešel co potřeboval, vyvenčil se a oni ušetřili ten čas, co by s ním venku trávili. A teda musím říct, že u nás na sídlišti to nikomu nevadilo…Bob k nikomu cizímu nešel, neběhal ani ke psům a nikdy nešel přes silnici a koleje, které sídliště “ohraničují”.
Ono je to defakto dost podobná situace, alespoň z mého pohledu, když jsme našeho panelákového kocoura na noc nebo část noci vypouštěli ven…podobně jako to dělá se svým kocourem Fíkovnice. No a nepřišlo mi to v té době jako problém…lidi z baráku ho znali a tak, když se motal u vchodu dřív, než jsme pro něj šly, tak ho pustili dovnitř a on buď vyběhl po schodech a nebo s nima čekal na výtah a oni ho vyvezli k nám do patra. Kocour si pak zaškrábal na dveře.
Dneska si taky neumím představit, že bych v tomhle režimu měla bytovou kočku…že když bych jí chtěla umožnit pobyt venku, tak určitě bych jí tam nenechala samotnou.
Prostě jak stárnu, tak jsem nějaká…nechci říct úzkostlivější, ale více si připouštím rizika.