Aktuálně: 2 762 inzerátů261 305 diskuzních příspěvků19 163 uživatelů

Problém s drápy - odlupují se u lůžka

Varaxi
Varaxi 12.07.2025, 05:03:30 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 11.07.2025, 19:57:48

Proto píšu jak která probiotika. 😉

kometa
kometa správce
12.07.2025, 07:17:09 xxx.xxx.147.163
Varaxi:

Jednoduše. Atb nevymlátí veškerou mikroflóru.

A s prebiotiky byste souhlasila?

Já teda vycházím ze zkušeností i humánní medicíny. Když jsem na boreliózu dostala ATB, tak i doporučení na probiotika. A s paní magistrou jsme si v lékárně hezky popovídaly. Ad doporučení opravdu brát ATB poctivě po jídle, jinak mi bude nedobře. Její vlastní zkušenost. A probiotoka naopak před jídlem, aby to co nejlépe fungovalo.

Jasně, třeba chtěla jenom prodat.

Ale co vím, probiotika rozhodně nikdy neuškodila. Ani u lidí, ani u psů, ani u koní.

Ronja s motejlem (neregistrovaný) 12.07.2025, 07:18:03 xxx.xxx.119.6

Myslím, že momentálně není nic jednoduššího než zavolat na veterinu (pokud fungují i v sobotu) a doptat se na to, krom toho, že Máťa dostává ATB už delší dobu, bere i Apoquel, u kterýho taky může být průjem nebo jiný zažívací problémy. Prostě pokud se Vám to nezdá, ptát se, co se dá dělat a myslím, že ošetřující veterinář by o tom měl vědět. 

Sardullah
Sardullah 12.07.2025, 18:50:31 xxx.xxx.221.216

Takže po poradě s vetkou probiotika klidně dávat můžu…jak psaly holky výše ideálně v polovině nebo ve dvou třetinách času mezi podáváním antibiotik.  Že jde spíš o to, že antibiotika se s probiotiky prostě tlučou, tak ten účinek nemusí být takový, jako když se antibiotika neberou, ale že tím psovi neublížím…říkala, že ideálně mám koupit nějaký přípravek, který obsahuje i postbiotika. Že jestli budu mít čas, tak ať se v pondělí zastavím na veterině…

A zatím teda vyřešen problém podávání Dermanorm oleje…dám na talíř hrst piškotů a poleju je tím olejem….teda nevím jak dlouho to bude ochoten konzumovat…

Jinak drápy se viditelně horší..šupinovatí nebo jak to mám nazvat a jednotlivé vrstvičky už se po částečkách sloupávají…nalakovala jsem mu je teda tím lakem na nehty, ale nevím, jestli to nějak zachráníme. Některé drápy jsou určitě kratší než byly a to přestože je nesmysl, aby si je Matěj na zahradě při pomalé chůzi obrousil mechanicky. 

Ta změna na drápech je vidět opravdu v řádu dnů. Momentálně už jsou “normální” jenom dva drápy.  Ale zatím nedochází k odlučování.

Vetka říkala, že pokud nebude akutní problém…to bychom samozřejmě jeli na veterinu hned…tak při kontrole za 14 dní zhodnotíme, jestli by opravdu nebylo lepší všechny drápy odstranit najednou.

Pokud totální destrukce drápu bude pokračovat tempem jako doposud, tak by to tak vycházelo právě cca za těch 14 dnů…

Plaka
Plaka 18.07.2025, 23:21:38 xxx:xxx.1987:cd34

Šmikala jsem dneska rotvici přerostlej jeden drapák a vzpomněla na Matýska. Jak se mu daří, jak bojujete, jak to vypadá?

Sardullah
Sardullah 19.07.2025, 15:47:00 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 18.07.2025, 23:21:38

No…jak bojujeme, pokračujeme v medikaci…drápy se stále loupou…ne teda celý dráp, ale šupinky z drápů…zatím teda nezačal žádný další dráp hnisat a odlučovat se od lůžka, ale tak pořád je to cca 14 dní od posledního drápu o který jsme přišly a ty předtím se začaly odlučovat po cca 3 týdnech…ale opravdu v pořádku (v normálním stavu) už jsou jen dva drápy na zadních nohách…upřímě myslím, že jestli to olupování drápu bude pokračovat, tak je velmi pravděpodobné, že je na pořadu dne destrukce dalšího drápu.

25.7. jdeme na kontrolu a opravdu se obávám toho, že vetka doporučí odstranění všech drápů. Což možná je na jednu stranu lepší, protože si neumím představit, že se tyhle drápy dostanou zpátky “do formy”…na druhou stranu mi z té představy není moc dobře na duši.

I když drápy lakuju lakem, tak mi nepřijde, že by to loupání nějak zabránilo. A bohužel stále nedochází k nějakému ideálnímu zhojení po odstranění lůžka po předposledním odstraněném drápu. Není to teda o tom, že by se to zhoršilo, ale taky nevidím žádný progres v zahojení. Tam teda dle toho, co minule říkala vetka může hrozit amputace prstu…

Na původně zdravých drápech došlo viditelné k deformaci a deformované drápy jsou kratší než když byly v “normálním” stavu…a to bez toho, abych zaznamenala nějaké mechanické odlomení např. špičky drápu.

2 drápy na předních nohách, o které Máťa přišel ke konci dubna a v druhé půli května sice rostou, ale bohužel taky deformované.

Nyní teda bereme dočasně i probiotika ..teda takový 3v1 probiotika, prebiotika, postbiotika.

Dost se teda peru s podávání tekutých doplňků…i když zatím musím zaťukat, že když je naleju na piškoty, tak to Máťa zkonzumuje. Bohužel někde v okolí asi hárá nějaká fena, takže Mates začal haprovat s jídlem a tak čekám, že je možný, že začneme mít problém s podáváním jak dermanorm oleje, tak pupalky, ostropestřec i probiotik…a je možný, že mu to budu muset aplikovat stříkačkou do tlamy.

Co se týče podávání léků ve výše avízovaných ruličkách sýru zamázlých máslem, tak jsem bohužel došla k nepříjemnému poznání…jako první byl zakoupen v akci eidam 45%, v kterém konzumuje léky bez problémů…poté byl v akci zakoupen uzený eidam…tak ten teda Máťa odmítá vzít do tlamy, přestože dřív ho konzumoval normálně (Ginu ze zahrady lákám a odměňuju sýrečkem a často máme i uzenej)…dobrá, tak teď jsem narazila na eidam 30% zakoupeno dalších 15 balíčků a posléze zjištěno, že ani tento sýr Máťa jíst nebude…mi přijde, že jak “čuchnul” k tomu víceprocentnímu, tak už jinej nechce…tak to vypadá, že naše rodina se bude měsíc živit smažákem a nebo jídlem zapečeným se sýrem….ale Gina říká, že nám s tím ráda pomůže.

Jinak Máťa je veselej, přijde mi až docela rozvernej a vypadá bez bolestí nebo bez zjevného diskomfortu.

“Prochajdy” upřímně dělám po chodníku kolem komína, do terénu si s ním vůbec netroufnu, louky jsou podmáčený, i když to na první pohled vypadá jako suchopár a často i je, ale ne všude a i kdybych mu nakrásně dala ponožky, tak nezabráním tomu, aby někde vstoupil do bahnitý louže…ty louže nejsou v trávě na louce na první pohled vidět…často zjistím, že tam je, až když se do ní zabořím.  No prostě se mi nelíbí představa, že by si packy vymáchal v blátě. Prostě vím, že to není ideální, ale na těch chodnících mi to přijde takový víc “hygienický” tím, že se packy nebrouzdaj někde trávou…

bambule
bambule 19.07.2025, 16:52:49 xxx.xxx.72.47

Držím pěsti ať je brzo Máťa v pohodě.

Jinak jsem našla obrázek samo doma rychlé bandáže na nohu. Vložíme, třeba se to bude někdy někomu hodit. Jasně není to úplně super truper,  ale třeba jako nouzovou to někdy někdo použije.

Obrázek
Ronja s motejlem (neregistrovaný) 19.07.2025, 16:59:15 xxx.xxx.119.6

Berňuška beruška🌷…zase…vím, že nic nevím, tak jen do placu, odborníci či zkušení opraví/vyvrátí, ale…lokální  kortikoidy, bylo by možné? Probíraly jste třeba na veterině? Nám nedávno při zánětu lůžek  pomohly, ale jak je to při Máťovo diagnóze, to samozřejmě nevím. Chjo, držím, držím palce. 

kometa
kometa správce
19.07.2025, 17:02:23 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 19.07.2025, 15:47:00

No…jak bojujeme

Nevybavuji si - byly nasazeny i kortikoidy?

kometa
kometa správce
19.07.2025, 17:04:10 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 19.07.2025, 16:59:15

ale…lokální kortikoidy, bylo by možné? 

Uvažujeme nastejno. I když já si myslím, že by to chtělo kortikoidy celkově. Tohle nějaká mastička nespasí.

Ronja s motejlem (neregistrovaný) 19.07.2025, 18:06:26 xxx.xxx.119.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 19.07.2025, 17:04:10

Hmmm, my při našem autoimunitním onemocnění máme celkový kortikoidy až jako poslední možnost. Ten postup léčby je na jednu stranu podobný. Myslela jsem spíš na ten nehojící se prst, ale jak jsem psala, houby vím.

Sardullah
Sardullah 19.07.2025, 18:34:32 xxx.xxx.221.216

Nemáme “klasický” kortikoidy…bereme apoquel, který by měl mít podstatně méně nežádoucích účinků….vetka říkala, že začneme tímhle, resp. že by tohle bylo lepší s ohledem na nežádoucí účinky…bohužel jsou dost drahý, ale co by člověk pro svého nejlepšího přítele neudělal.

Vzhledem k tomu, že dle jejích slov vše konzultovala s doc. Rybníčkem, tak asi nemám důvod pochybovat. 

No tak uvidíme na tý kontrole, jestli nám medikaci nezmění.

Vzhledem k tomu, že vím, jak jsou kortikoidy “zázračný”, ale taky vím, co to je za “svinstvo”, tak samozřejmě pokud je nějaká alternativa, tak jsem ráda. Otázka je, jak to bude fungovat…zatím bereme 11 dní…a za týden jdeme na kontrolu, tak uvidím co bude dál.

Ph (neregistrovaný) 19.07.2025, 19:51:46 xxx.xxx.250.67
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 19.07.2025, 18:34:32

Kolik toho apoquelu  bere?

Plaka
Plaka 19.07.2025, 20:17:43 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 19.07.2025, 15:47:00

Díky za report a držím palce dál. 🍀 Bylo by možná velmi přínosné pro info široké veřejnosti i vetů stav drápů fotit, jak ta ohavnost postupuje. Aby to zase nějaký “vetborec” nechtěl jen máchat v řepíku a necpal psovi zbytečně atb.

Sardullah
Sardullah 19.07.2025, 20:26:38 xxx.xxx.221.216

Apoquel…od vetky máme napsáno 1 mg na kilo váhy psa…my bereme 3 tablety po 16ti mg denně takže 48 mg…Máťa váží 51,5 kg.

Plaka
Plaka 19.07.2025, 20:48:27 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 19.07.2025, 16:52:49

To je šikovná vychytávka. 🙂 Akorát u vysokých psů s dlouhýma nohama bych potřebovala pořádný podkolenky.

Vahine
Vahine 19.07.2025, 20:58:39 xxx.xxx.191.9

Držím taky Máťovi pořád palce, bude to zřejmě ?  běh na delší trať, bohužel. Věřím tomu, že bonusem je, že je Máťa mlaďoch a tělo se se vším popere líp než tělo staršího psa. Hlavně, že ho nic nebolí, broučka 🌷

hmn
hmn 19.07.2025, 21:08:57 xxx.xxx.8.32
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 19.07.2025, 20:26:38

proč Apoquel ?

jakože tlumí imunitní systém?

Sardullah
Sardullah 19.07.2025, 21:39:36 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 19.07.2025, 21:08:57

Prý to má výrazně méně nežádoucích účinků než “klasický” kortikoidy… mělo by to nějak ovlivňovat  imunitní systém jako aby fungoval správně…omlouvám se, já jsem tady na ty věci fakt hrozná a půlku toho si nepamatuju, ale něco v tom slova smyslu.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.