Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 24.11.2025, 17:21:50
Vlastně to byla obrovská náhoda, šla jsem s Bambulí okolo živého plotu a ani jsem neušla metr, když z ničeho nic do plotu vylétlo hejno vrabců. Za mžik do toho plotu skoro narazila poštolka, aby se vyhla nárazu musela přistát na víku od plastové popelnice. Měla jsem ji cca metr, max. metr a půl od sebe, po cca 5 vteřinách odlétla směr hnízdo (u nás hnízdí na kostelní věži, máme je vlastně skoro jako sousedy). Sama jsem tomu nechtěla moc věřit, ale pak se mi stalo ještě dvakrát, že jsem videla poštolku naháněla drobné ptactvo přímo v ulici.
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 24.11.2025, 17:53:14
Já bych si to vysvětlil tak že poštolka, pokud to tedy opravdu poštolka byla, v prvním případě neúspěšně zaútočila na myš a zmatení vrabci se snažili pouze ukrýt. On totiž krahujec při útoku by šel za vrabci i do křoví a pokud by bylo příliš husté tak rozhodně by neměl problém bleskově vymanévrovat téměř jakoukoliv překážku a důstojně by to vzdal. Ve druhém případě poštolka spíš jen protahovala ulicí a vrabci se pro jistotu klidili pryč. No neviděl jsem to ale klasický způsob lovu poštolky takovému vysvětlení nasvědčuje.
Ne že bych z toho byl nějak extra nadšený že to musím napsat ale co už. Fakt je že jsem se zrovna dočetl že i poštolky mohou, zejména při nedostatku hlodavců, útočit na menší ptáky a dokonce i na netopýry, plazy a hmyz. Nikdy jsem se s tím sice nesetkal ale bambule zřejmě nebude jediná která se s podobným případem setkala. Takže bambule pardon, omlouvám se.
Bambule není jediná. Chtěla jsem napsat, že ještě za komundírů, kdy sokoli v Prahé nebyli, pracovala jsem na Václaváku. Kancl jsem měla ve 4. patře - střechy jak na dlani. A X krát jsem viděla poštolku, jak si dává k obědu holuba. Bála jsem se to napsat, že tu budu za idiotku, v tramvaji jsem se zeptala strejdy Gůgla a hele
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 25.11.2025, 08:50:32
No prostě jako u lvů. Jsou smečky, které se specializují na lov buvolů, zatímco jiná smečka tohle nedokáže, protože tam už je to opravdu o taktice velký a předávaných schopnostech. Tak stejně to bude s poštolema, některé to zkrátka zvládnou, mají na to.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 25.11.2025, 11:07:29
Jsou smečky, které se specializují i na slony. Poštolku pořádat holuba jsem z okna v práci viděl taky. Typl bych ale, že to mohlo být čerstvě vylétlé mládě. Nebo měla štěstí a natrefila na zrovna nepozorného ptáka. Ono ve městech těch příležitostí k lovu hlodavců moc nemají, tak to zkouší i jinak. Že by jí ale zdravý dospělý pták nebyl schopen uletět si nemyslím.
Jop, vracala som mlada postolky ku budke, sfukol ho vietor, nasla som ho podchladene a totalne vycerpane pri garazi, doma sme ho zahriali, nakrmili, rozlietali a reku co s nim, ze…
Obvolala som vtedy trilion organizacii, nikto nic, z Ochrany dravcov na mna typek navrieskal, ze nevracat k hniezdnej budke, lebo stara na mna zautoci (uhmmm, tak urciteee...).
Vyliezla som tam, okienko na strechu vysoko, uzke bolo, matka mi pomohla pretlacit prdel cez neho.
Na streche uvitaci vybor skrecal, vsade kusy holubov, mlada si spoznali a dobre bolo.
Cesta spat cez to okienko bola zla, ale “starej” to bolo fuk🙄