No ono ještě v souvislosti s tím, kolik stojí krmení barfem…teď asi nebudeme úplně řešit maličký pejsky, tam vyjde na malý peníz i když člověk kupuje normálně maso pro lidi…
Ale u větších psů je určitě výhoda hodně místa v mrazáku, protože pak se dá nakupovat maso v akcích i ve větším množství a pak stačí nabalíčkovat, popsat a samozřejmě to pak ty náklady sníží, než když má člověk v mrazáku místo jen např. na týden…to se potom tolik zásob za levno pořídit nedá.
My máme blizoučko Lidl, tam nakupuju ve slevě, kuře bývá za 50 kč/ kg, vepřové plecko nebo krkovice tak za 90, tož to většinou uvařím s něčím. V Honbachu kupuju takové ty štangle hrubomletého mraženého masa, mají hovězí, vepřové, drůbeží, různé kombinace, něco je s droby. Taky mají hovězí játra, ledvinky, vemínko, všechno to stojí 47kč/ kg a klukům to moc chutná. Kusové maso mají dražší, celé kuře za 57, hovězí za 180, to nekupuju. Náš řezník mi vozí vepřová srdíčka za pade, kosti mi dává zadarmo, z toho uvařím i pro lidi 🙂. Kuřecí skelety mají nejlacinější v Kauflandu, ale tam se moc nedostanu.
Theo (neregistrovaný)16.07.2025, 14:33:09xxx.xxx.70.136
Děkuji všem, opravdu jste mě skvělými odpověďmi potěšili a pomohli! Zatím se kloním k tomu, nechat jednu dávku denně granulovou a zbylé dvě masové. Nechce se mi granule úplně vyřazovat, je to to jediné, s čím mi pes občas dělá problémy a přeci jen při cestování nebo z nutnosti je lepší, aby je byl zvyklý jíst. Nejsem v tomto směru ještě úplně rozhodnutá. Ale když vidím ty ceny při krmení masem vs granulemi, tak rozhodně vede maso. I kdyby vyšlo o pětistovku dráž, tak alespoň vím, co pes dostává, a že neplatím 100Kč/kg z většiny za obilí/luštěniny a trošku bůhvíjakého masa.
Zatím jsem teda v akcích asi levnější maso než za 50Kč/kg neviděla, ale zkusím to pořádně obhlídnout. Mrknu i na nějaké e-shopy s masem přímo pro zvířata. Momentálně je zvyklý čistě na syrové maso lidské kvality 😄 Jediným problémem s cenou asi bude ten mrazák. Zatím nějaký větší mám, ale na extra velké nákupy dopředu to bohužel není.
Sardullah: Moc děkuji za odkaz na stránky, už jsem si tam stáhla ten pomocný dokument. Tak mám alespoň čím se inspirovat. Přesně na to, jestli někdo nemá nějaký tip na podobné stránky, jsem se tady ještě plánovala zeptat, protože jsem na google nacházela z většiny návody a tipy při krmení pouze masem bez příloh. No, vypadá to, že se budu muset hodně učit 😄
Ještě abych se vrátila k tématu, ten poměr kostí a masa.
Za prvé bych chtěla zdůraznit, že při barfu neplatí zaklínadlo granulí, že každá krmná dávka musí být vyvážená (vím, že nám, co krmíme maso, je to jasný, ale tak nevím, kdo všechno bude tohle vlákno číst), z mého pohledu by to mělo být tak nějak vyvážené v horizontu třeba týdne, 14ti dnů.
No a teda když se budu bavit o kostech (samozřejmě a ideálně masitých - obalených masem, ne holé kosti), tak se nic neděje, když nějaký den nebudou vůbec a nějaký den zase víc než obvykle…jako jasně, vždycky je nejlepší přiměřeně, přiměřeně, aby pes třeba s přemíry kostí neměl třeba zácpu.
Normální krmný den je teda u mě cca 250g nějakého kuřecího dílu a 500g masa..svaloviny nebo svaloviny v kombinaci s vnitřnostmi…ale jsou dny…třeba 1x, 2x týdně, kdy krmím celé kuře…resp. moji psi ve váhové kategorii 50+ dostanou k večeři půlku kuřete…pyrenejka vcelku, lehne si k tomu a zpracuje to, berňákovi to musím naporcovat, ten se k pojídání takhle “velké kořisti” moc nemá. V tyhle dny teda potom nemají kuřecí díl k obědu, ale krmím nějaké maso bez kostí.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 16.07.2025, 21:49:17
Teda, to moji jedí mnohem víc. Nojo, pastevci jsou úsporní.
Dávám všem celý kuře, Gučka pak nechá pěknej kus Framovi. Moji ale jedí jen jednou denně, pozdě večer a hned spát. Přes den dostanou jen nějakou svačinku, dneska třeba chleba s máslem posypaný pivovarskými kvasnicemi, to mělo velký úspěch🙂 nebo třeba kefír, co dělám z tý tibetský houby.
Gučka má takovej rychlej metabolismus, je hubenej a dělá se mu blbě z hladu, tak má v misce nasypanej hrnek granulí, občas si pár vezme, ostatní to nechcou, protože jsou to nudný Yoggies. Pustili by se do toho až večer kdyby nebylo maso.
Na takovém nízkém stolku suším na plechu chleba pro koně, kdo by měl velkej hlad nebo chuť, může si vzít.
Fram teď hodně žral meruňky na zahradě, ostatní dva střídmě, zjistila jsem, že pecky plivá, ale stejně jsem z toho nervózní. Nejhorší bylo období třešní, ještě že je za námi. Psi si trhají i rybíz a angrešt, hlavně když trhám já;)
Zítra budou restovaná hovězí játra s rýží, syrová nechtějí.
Jak tak čtu,tady to je samý pes pomalu vegetarián.Alan ovoce, zeleninu syrovou nežere,jediné co sbírá na dvoře jsou ořechy.Zeleninu sežere jen uvařenou a smíchanou s masem.Když to tak vezmu,tak jsem snad nikdy neměla psa,který by žral ovozel ve velkém.Jeden berńák milovala hodně zralé banány,jeden jahody,ale že by chtěli okurky,salát a pod. ani náhodou.To si raději sbírali vajíčka a ořechy.Ty zase žrali snad všichni.Krmím masem léta už od dob kdy žádné granule nebyly.Máme pořád velké psy 50 kg a více,nikdy jsem složení krmné dávky neřešila.Maso mají buď,co se doma zabije,jinak kupuji různě pro lidi a od Falco mražené mletiny nebo i kusovky.Doma dostane pes třeba celého staženého králíka i s vnitřnostmi,střevy,kuře,různé zbytky odřezky z kůzlat,koz.Dostane trochu přílohy se zeleninou,rýži,kroupy,vločky,těstoviny,pohanku,dostane i třeba zbytek polívky s chlebem,rohlíkem,tvrdý rohlík,kozí mléko,tvaroh,vejce,prostě všechno možné.Žádný nikdy neměl nějaký zažívací,růstový problém a dokonce ani dysplazii.Jediný čuvač měl DKK 0/2,ale to proto,že mu na postižené noze chyběly dva prsty,které mu fena ukousla při porodu.Dokonce ani nepřidávám žádné doplńky.
Ještě abych se vrátila k tématu, ten poměr kostí a masa.
Za prvé bych chtěla zdůraznit, že při barfu neplatí zaklínadlo granulí, že každá krmná dávka musí být vyvážená (vím, že nám, co krmíme maso, je to jasný, ale tak nevím, kdo všechno bude tohle vlákno číst), z mého pohledu by to mělo být tak nějak vyvážené v horizontu třeba týdne, 14ti dnů.
No a teda když se budu bavit o kostech (samozřejmě a ideálně masitých - obalených masem, ne holé kosti), tak se nic neděje, když nějaký den nebudou vůbec a nějaký den zase víc než obvykle…jako jasně, vždycky je nejlepší přiměřeně, přiměřeně, aby pes třeba s přemíry kostí neměl třeba zácpu.
Normální krmný den je teda u mě cca 250g nějakého kuřecího dílu a 500g masa..svaloviny nebo svaloviny v kombinaci s vnitřnostmi…ale jsou dny…třeba 1x, 2x týdně, kdy krmím celé kuře…resp. moji psi ve váhové kategorii 50+ dostanou k večeři půlku kuřete…pyrenejka vcelku, lehne si k tomu a zpracuje to, berňákovi to musím naporcovat, ten se k pojídání takhle “velké kořisti” moc nemá. V tyhle dny teda potom nemají kuřecí díl k obědu, ale krmím nějaké maso bez kostí.
Já bych chtěla dodat k té vyváženosti….že jsou granule vyvážené, je podle mě nesmysl, protože každý pes v nich dostane to samé, i když má třeba úplně jinou potřebu té vyváženosti. Vidím to i na hovňousech, když náhodou ty granule někdy musím dát. Každý pes je má jiné, Cherry má dokonce občas i náběh na průjem.