už jsem tu psala, že naše první doga byla totální nežravec - a žrala celý život (i v růstu!!) pouze syrové kusové hovězí a rozvařené slepice bez kostí. Zelenina a ovoce ani žádný doplněk neexistoval. Maso posypané lehce roboranem bylo nepoživatelné. A jako příloha max ve vývaru rozmáčený rohlík nebo těstoviny. Jak dokázala vyrůst (a mít hezký bonitační kód) dodnes nechápu.
Xerxes žral ovoce a zeleninu jako puberťák, v dospělosti jen vybrané kousky sladkého ovoce. Beta byla popelnice, ta sežrala cokoli v jakémkoli množství. Night byl nežravec, ovoce a zeleninu nemusel, přílohy moc taky ne. Yoda je kapitola sama pro sebe - ten kdyby měl v misce žulové kostky, tak je sežere. Aby neměl hlad, dostává i malý oběd - kus mletého syrového masa a syrové nakrouhané zelí. List zelí si vezme nadšeně kdykoliv - dá mu přednost i před piškotem…
Jinak tvrdím, že čím různorodější stravu psi mají a znají, tím líp jim funguje zažívání. Takže nejenom syrové maso a kosti a vařené maso s přílohou (jako přílohu často dávám granule) a klidně i většinu zbytků (fakt jsem zbytky z talířů po vnoučatech nevyhazovala - dozí myčka byla vždy připravená). Takže ano - i já krmím jako prase… to psí prase. Ale nemyslím si, že by vypadalo to naše čuně až tak špatně… a bobky má ukázkové
OT.taky jsem ráda že už je po třešnich….sice ty pecky občas rozkousla.ale ucpat by se mohla…pod ořešak nebo lísku ji pustit vůbec nemůžu…nebožka dokázala skořápky.pecky plivat i vypreparovat buráky.ale tendle model to žere komplet.
Ke kostem. Nějak to neřeším.spis koukám jakého ma psina bobana a podle toho střídám skelety/ maso.jen skelety.jen maso. Třeba max tři dny za sebou kuřecí krky(když narazím na slevu a nejsou kam dát)…pak už je bobek jako kamínek.pročistí se žlázky.
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 17.07.2025, 08:17:55
Hele ja krmim smecku prasat, takze pohoda 😀
Teda ne ze bych se (ja lina chruna) patlala s prilohama. To ani nahodou. Prilohy jsou u nas jen pro marody a nebo vyjimecne, kdyz se mi utrhne ruka u vareni pro rodinu. Ovozel v misce taky nepestuju. Maji drstky. A kdyz jim dam neco do masa, musela bych to namixovat na pastu a zamichat do mletiny, jinac mi to vypreparujou a vyflusou. A to prosim vsichni, vcetne popelnicoveho zlateho plemene.
Ale jak to roste na zahrade/venku, tak je to povazovano za lahudku nejvetsi. Rybiz, jablka, tresne, hrusky, merunky, svestky, spendliky, bylinky, okurky, hrasek, rajcata, papriky, … dle hesla “dobre prase vsechno spase”.
A imho kdyz si vemu jakej humus jsou schopni najit a pozrit venku, tak si myslim ze nejakej pripadnej knedlik od obeda jim vazne nemuze uskodit. Ale ten mikrobiom co maji … biomatky zavidi 😀
Taky krmím někdy na prase svoje dvě ohaří prasata. a přesně i z toho zde zmíněného důvodu - že pes pak umí trávit všechno a nepotento se z toho, že sežere něco mimo misku. Takže klidně, když dělám palačinku - sladkou, slanou, udělám i navíc pro ohaře třeba, nebo mají maso z polévky-tu nesolím, až potom. nebo si dají s námi něco, čeho je hodně. A buchty a koláče a cukroví - vzhledem k tomu, že sladíme minimálně a krom cukroví všechno čistě medem, tak to můžou bez obav.
U nás ještě po třešních není, je toho spousta nahoře - k radosti jednoho flekatýho čuněte a k neradosti mojí.
Hele,u nás to momentálně vypadá tak, že dolní větve obrané, takže každé ráno obchůzka,co popadalo, a pak se čeká - ve chvíli,kdy začne lejt nebo foukat vítr,celá smečka odchází na zahradu😂
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 17.07.2025, 14:42:10
Jo spodky jsou dole, včera jsem ji viděla, jak vylezla na hromadu hlíny a poskakovala tam, aby se udržela na zadních a mohla si utrhnout. Utrhla si vostud, páč padla na hubu 😀
Jo spodky jsou dole, včera jsem ji viděla, jak vylezla na hromadu hlíny a poskakovala tam, aby se udržela na zadních a mohla si utrhnout. Utrhla si vostud, páč padla na hubu 😀
Krávy skákaly ze skalky 🤣 ale to už je taky pryč,nezbývá než číhat. Jo a taky jsem si u kamarádky stěžovala,že letos vůbec nejdou maliny. Noooo zjistila jsem,že maliny jsou, ale uvnitř křoví, zvenku jsou jen mladý výhony. No a úrodu uvnitř objevila Adéla,takže na mě nezbyde 😂 strašná prdel jí pozorovat,jak tam nenápadně leze,aby si toho nevšimly ostatní
A jinak k tématu,jídelníček bloncek zvlášť v období honů,to je velkovýkrmna prasat,a hrdě se k tomu hlásím. Proto to taky dělám,aby se ty chudinečky někdy nažraly😄 takže to jsou rohlíky,housky,chleba, knedlíky, řízky, karbanátky, gulášek, svíčková, párky, špekáčky, klobásy,celý koláče,řezy a jiné dezerty… jediné,co zakazuju je kořeněné pálivé. Vony ty chudinky totiž dostávaj i za to,co jsou na granulích, a páníčci se bojí,že se poserou. Tu obavu já nemám😜
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 17.07.2025, 15:05:29
Berňucha třeba svíčkovou nechce vůbec…tomu přezdíváme fástfůďáček…jak je něco smaženýho, tak to mu asi hodně voní…takže ten víc ocení, když je řízek s kaší…ale ta kaše musí být hodně máslová jinak se ofrňuje…
A svorně oba…pečený kuře se šťouchanými bramborami…
Takže jasně…ať žije barf..🤭
Myslím, že zrovna moji psi by byli asi spokojenější, kdybych prostě vařila lidská jídla i pro ně.
Tak v tomhle je naštěstí labradoří svět jednoduchej,k žrádlu je všechno😄 je fakt,že když mi teď deset dní Cácora nežrala,jakože absolutně nic,málem mě rupla cévka. Ale už je zase v labradořím módu😂
Xerxová: tak jsem byla včera omrknout toho králíka v Globusu.. No a nekoupila jsem to. Páč to maso v tý krabičce bylo pokrytý ledovýma krystalkama, evidentně jim to rozmrzlo a znova zmrzlo (bůhví kolikrát). Fakt to nepůsobilo hezky…
A tak to já zase ty brusinky a šlehajdu ke svíčkový můžu, ale nedávám to, protože pro psa mi to přijde zbytečný takhle tunit… my totiž s Ginou jíme společně… já jínkrmím z vidličky… nandám 7 knedlíků… 5 jich spucne Gina a dva já… když mám štěstí.
Achjo, je mi smutno 😀 já doma řeším, jestli psu vůbec můžu dát kousek bílého jogurtu nebo kousek vařeného kuřete, aby se mu nevrátila slinivka, a vy tu jedete svíčkovou se 7 😀 …
A jinak k tématu,jídelníček bloncek zvlášť v období honů,to je velkovýkrmna prasat,a hrdě se k tomu hlásím. Proto to taky dělám,aby se ty chudinečky někdy nažraly😄 takže to jsou rohlíky,housky,chleba, knedlíky, řízky, karbanátky, gulášek, svíčková, párky, špekáčky, klobásy,celý koláče,řezy a jiné dezerty… jediné,co zakazuju je kořeněné pálivé. Vony ty chudinky totiž dostávaj i za to,co jsou na granulích, a páníčci se bojí,že se poserou. Tu obavu já nemám😜
Miluju obdobi honu! Psiska se vybehaj a vyblbnou a me letej kila dolu jak ze stafli. Pac ja maximalne polivku a cele hlavni jidlo delim mezi pracanty 😀
Ale uz me vsude znaj, takze kdyz je svickova, tak dostavam dvojitej nasup, pac kuchari vedi ze tu ja rada a ze by na cokle nezbylo … a v nesvickovych dnech dostavam dvojitou porci polivky, pry aby me za rakosem bylo aspon trochu videt 😀