Aktuálně: 2 768 inzerátů261 486 diskuzních příspěvků19 166 uživatelů

Rotvajler

Anonymní (neregistrovaný) 09.08.2025, 19:34:37 xxx.xxx.215.30

Dobrý den, už jsem se téměř rozhodla pro štěně Rotvajlera. Ale ještě stále sbírám informace, zajímají mě Vaše zkušenosti, hlavně tedy jejich puberta, pak i chovatelské stanice, pokud můžete, tak jakou byste doporučili nebo naopak vůbec? ☺️

BaLu
BaLu 10.08.2025, 10:42:41 xxx.xxx.230.124

Tady asi není nikdo “od rotvajlerů”…

Já jsem ho také neměla, takže specifika plemene, co se týká výchovy, puberty, vám neřeknu. Obecně to jsou psi, kteří asi příliš neodpouští chyby při výcviku, tedy, dobře si naučené pamatují, i to špatně naučené. Znám a znala jsem jich pár, vesměs před více lety. Potkávám manžele, kteří mají už několikátou fenu a vždy výborně vychovanou, ale nevím, z jaké CHS. 

Kdybych vybírala CHS, mrkla bych se na Od Kačky. Neberte to jako doporučení, jen jako tip. Navštivte akce klubu rotvajlerů, ne jen výstavy, ale i bonitaci, svod, seznamte se tam s chovateli…

BaLu
BaLu 10.08.2025, 10:47:15 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 10.08.2025, 10:37:36

Jak ten odkaz souvisí s rotvajlerem? 

Video jsem nedokoukala, jsou to kecy. 

acher (neregistrovaný) 10.08.2025, 11:08:33 xxx.xxx.222.196

Video znám,ale mně se to takový kecy nezdají a i ten rtv tam je znińovaný.Rtv znám celkem dost,kamarád měl dlouhá léta chovku a i s nimi cvičil.Ten je měl zmáknutý a tudíž bezproblémový.Kolega z práce měl postupně 4 feny bez PP,ale všechny,i jako laici,zvládli a byly v pohodě.Sousedka cvičila řadu let NO,pak si pořídila psa rtv,ten byl dobrý,ale po něm si pořídila ještě jednoho a s tím měli hodně problémů. Pokousal několik lidí,utíkal,napadal psy.No docela si s ním užili.Oba byli bez PP.

rapotačka (neregistrovaný) 10.08.2025, 11:20:34 xxx.xxx.168.162

Odkaz? Jak souvisí? Chytrýmu napověz. Silnej, velkej pes, nepíše , zda tuší , co to obnáší.

Můžu se domýšlet …

Xerxova
Xerxova 10.08.2025, 11:22:04 xxx:xxx.582e:3b28

počkejte na Plaku… ta má s rotvíky hodně zkušeností a ví o chovu místním i cizím…

Sardullah
Sardullah 10.08.2025, 11:30:34 xxx.xxx.221.216

Znám asi 5 lidí, co mají rotvíky (3 feny, 2 psy)..někteří opakovaně a zvládli je všichni a to si nemyslím, že jsou nějací echt zkušení. Dva z nich chodili na cvičák, dva z nich byli vychováni, vycvičeni samo domo. Nevím o žádném se kterým by byl nějaký větší problém…až teda na rotvičku Kačenku, tu prostě nějak nezvládli naučit, že na vodítku se netahá…naštěstí je to teda fena, tak je drobnější než pes a tak jí teda fyzicky zvládnou, ale jinak je to zlatá holka, základní povely, přivolání…jen prostě to vodítko nezvládli a přijde mi, že to pak ani neřešili.

Nevím kolik jich je bez PP a kolik s PP…mě všichni připadají jako rotvíci. Teda vím o jednom bez PP, to byl odchov, který odchovala moje bývalá kolegyně na feně s PP a tohle štěně si nechali. 

Upřímně, když to tak vidím, tak si nemyslím, že rotvík je nějaký echt složitý plémě, myslím, že platí to, co u všech psů…důslednost a zase důslednost a určitě by měl minimálně zvládat pár základních povelů. Nemyslím si, že by nutně musel být jeho majitel echt zkušenej, že jde spíš o to, jak k tomu bude přistupovat…nějaký začátečník by měl ideálně navštěvovat nějakou školičku, cvičák, aby mu tam ukázali, jak se psem “mluvit”.

A teda nevím, jestli by pro začátečníka nebyla lepší fenečka…

A jinak myslím, že by bylo fajn třeba nakontaktovat výše uvedenou chovku a tak nějak se pobavit o tom, jací ti psi skutečně jsou a jaké předpoklady by měl mít budoucí majitel. Protože nezvládnutý rotvík může být samozřejmě nebezpečná záležitost…

Dublinbarzoj
Dublinbarzoj 10.08.2025, 11:37:37 xxx.xxx.153.233

Sardullah, mluvíš mi z duše.  Měli jsme 2 rotvíky,  oba vyrovnání a jak píšeš,  důsledná a spravedlivá výchova je základ. Je to velký pes, tak s tím  musí člověk počítat a opravdu být vůdcem smečky. Jinak jsou to úžasní  psi, ty jejich nádherné hnědé oči 😍. 

impact
impact 10.08.2025, 11:53:21 xxx:xxx.a245:a16c
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 10.08.2025, 10:42:41

Množství jejich vrhů napříč všemi plemeny, která chová/chovala by mě spolehlivě odradilo.

Anonymní (neregistrovaný) 10.08.2025, 11:55:02 xxx.xxx.215.30
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 10.08.2025, 10:37:36

Proč ta arogance? Žádná puberťačka, je mi 25let, pána na videu, které ste poslala, znám a sleduji. Mám o Rotvajlerovi hodně načteno, pár vyvenčených psů z útulku, jsem v kontaktu s desítkama lidí, kteří mají s plemenem zkušenost, mají za sebou výchovu a výcvik několika Rotvajlerů, kolikrát mě ale jejich zkušenosti překvapí, proto sbírám víc a víc zkušeností od lidí, zejména mě zajímá to období puberty psa, abych byla připravená na co nejvíce situací, což bych řekla, že je zodpovědný přístup, nemyslíte? ;) Odpovědi na ostatní věci už znám, i přímo od chovatelů, proto netřeba se ptát tu.

BaLu
BaLu 10.08.2025, 11:57:58 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 10.08.2025, 11:20:34

Na mě ten člověk nepůsobí dobře. 

Obecně - dnes se každý cítí být odborníkem a musí sdělovat své myšlenky pomocí videa. 

Anonymní (neregistrovaný) 10.08.2025, 12:01:46 xxx.xxx.215.30
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 10.08.2025, 10:42:41

Anoo, CHS Od Kačky mám na seznamu, je prý jedna z nejlepších, a spousta lidí mi jí doporučuje, tak to asi nebude úplně špatný výběr. A určitě, ještě nějaký čas plánuji toto plemeno poznávat blíž, to je pro mě naprostá samozřejmost, s takovým plemenem se nesmí dělat unáhlená rozhodnutí. 🥰 Děkuji

BaLu
BaLu 10.08.2025, 12:06:28 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 10.08.2025, 11:53:21

Chová od devadesátých let, tak nebude mít tři vrhy. A že měla a má více plemen? To mně vůbec nevadí, aspoň má pestřejší zkušenosti. 

Taky jsem v životě měla více plemen, co je na tom špatného? 

BaLu
BaLu 10.08.2025, 12:08:07 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 10.08.2025, 12:05:33

Jde o to pro jaké dítě. Pro některé dítě není vhodný ani plyšový pes, jiné dítě vychová psa lépe než mnohý dospělý.

Sarah01
Sarah01 10.08.2025, 12:10:16 xxx.xxx.162.253
BaLu:

Jde o to pro jaké dítě. Pro některé dítě není vhodný ani plyšový pes, jiné dítě vychová psa lépe než mnohý dospělý.

A to je právě to, co nevíme, kdo se ptá.

rapotačka (neregistrovaný) 10.08.2025, 12:10:43 xxx.xxx.168.162

Tazatelka nezmínila, že o psech ví,  že je to nákladný koníček,  co to potřebuje času, hlavně mladý pes  i  jaká jsou možná rizika. S velkým psem jsou  všechna větší. Ten pán na videu ukázal jen jedno z mnoha. 

.

Sardullah
Sardullah 10.08.2025, 12:17:05 xxx.xxx.221.216

Ad psí puberta…a to budu mluvit obecně, neboť mi přijde, že ani tak nezáleží na konkrétním plemeni, ale na konkrétním jedinci.

Takže nebudeme se bavit o pubertě tzv. na pohodu, protože to je ten lepší případ, ale budem se bavit o pubertě, kdy je pes fakt “na zabití”…to, že se tváří, že v životě neslyšel žádnej povel a že začne trpět selektivní hluchotou, tak to je klasika….horší je, když třeba začne vyjíždět po psech a nemusí to být všichni psi, můžou to být třeba jen ti, kteří štěkají na něj a dospívající frajer si to prostě nechce nechat líbit.

Vždycky jsem tvrdila, že na velkýho psa není nutná fyzická síla, to by si mohl velkýho psa pořídit jen nějakej namakanec s posilovny, chlap jak hora, že velkýho psa zvládne i subtilní panička, neboť psa neovládáme fyzickou silou, ale přes hlavinku….jenže pak si pořídíte psa…v mém případě fenu, která má pubertu fakt hroznou, její reakce na psy jsou děsný (a to nejsou agresivní reakce, ale jen ve stylu “jééé, pejsééék”…z docela vychovaného štěňátka, které hezky chodí na vodítku a celkově se chová docela slušně…se najednou v osmi měsících stane něco, co táhne na vodítku jak lokomotiva a “řeší” všechny psy široko daleko….jasně, že to období se překoná, i takového psího pubescenta vychováme a nakonec se bude chovat slušně, ale je třeba počítat s tím, že možná v tomto období bude potřeba i ta fyzická síla…obzvlášť u RTW samců, ti jsou větší než feny.

Hele nechci vás strašit…spíš je to o tom, že nikdo zde nemůže předvídat jakou pubertu bude mít váš budoucí pes a i kdyby vám třeba 5 majitelů rotvíků tvrdilo, že to bylo s jejich psem na pohodu, tak zrovna vy můžete mít toho šestýho, se kterým ta puberta mlátit bude víc.

Ono často kolem sebe vidíme až ten výsledek, toho úžasnýho, vychovanýho, popř. vycvičenýho dospělýho psa, který oplývá vlastnostmi, které by nám vyhovovaly a celkově si řekneme “no to je přesně plemeno pro mě”. Ale my si nepořizujeme takovýho hotovýho úžasňáka…my si pořídíme psí mimiňo…a pak to začne…roztomilý štěňátko je roztomilý tak max když spí, jinak je to kousající a neustále útočící vztekloun a když už to vypadá, že jsme konečně přestali cedit krev, neboť štěně přezubí, ty ostrý jehličky vypadnou a začíná to být celkově na dobré cestě a vy si začnete říkat, jak jste to zvládla, tak přijde ta puberta a ten spratek začne zkoušet vaší trpělivost až za krajní meze vašich nervů, začne zkoušet, co všechno mu projde….ale v pohodě…když zatnete zuby a budete laskavě důsledná a budete se psem pracovat, i když to třeba bude vypadat, že vaše snažení je marné, že ten pes nikdy ten “pan dokonalý” nebude, tak on jednou dospěje, ta vaše snaha se zúročí a tak prostě za 2-3 roky budete mít super parťáka.

Jde mi prostě o to, abyste raději počítala s tou horší variantou puberty a očekávala pro jistotu to nejhorší a pak vás tak max může pes, kterej kravit v pubertě nebude, může příjemně překvapit…😉

Anonymní (neregistrovaný) 10.08.2025, 12:18:16 xxx.xxx.215.30
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 10.08.2025, 11:30:34

Já bych psa určitě brala vždy s PP, Rotvajler si mě získal svojí povahou, a v útulku jsem se setkala hodněkrát se situacemi, kdy tam byl pes, kterého tam dal majitel, protože chtěl, např. Cane Corso, aby jim ohlídal barák, a nakonec z něj vyrostl takový Labrador, miloučký, určitě ne hlídací typ. 🫤 Člověk nikdy neví, a navíc koupí podpoří množitele nebo nezodpovědného/sobeckého člověka, kvůli němuž se sníží šance pro pejsky v útulku, naopak se útulky ještě naplní.. 🫤 Jinak jak říkáte, také jsem se setkala už s názory, že nemusí jít o zkušeného člověka, ale měl by mít čas, načteno, ideálně i navštívit cvičáky, výstavy, chovatele, a měl by na to mít povahu a milující srdce. ☺️ Jinak s tím pohlavím.. myslela jsem si to též, ale zrovna 2 dny nazpět mi psala paní, že měla psa, ten byl prý milionový, zvladatelný, dobře se s ním pracovalo, teď má fenu a ta je paličatá, tvrdohlavá, úplně něco jiného. Jiná paní mi také psala, že mám nechat chovatele mi vybrat štěně, že vybere prave podle mých zkušeností, životního stylu.. a znovu, pohlaví prý není rozhodující. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.