A to se zapomnělo na Top video psího muže kde jednoho psa na špagátu uváže u krámu (bez náhubku, něco jako NO) a druhého tam nechá navolno. Taktéž bez náhubku. A jde si nakoupit.
Psi v médiích
Nevím, kam s tím, tak to prdnu sem 🙂
Našla jsem to tady: https://www.facebook.com/prirodanovinky z 28.11.2025
V Německu se na nové majitele psů dívají jinak než u nás. Neřeší jen „chceme štěně“, ale jestli se o něj dokážeme postarat celý jeho život. V některých regionech musí lidé, kteří si pořizují svého úplně prvního psa, projít písemným testem ještě před tím, než si ho odvedou domů. A během prvního roku je čeká i praktická zkouška – žádné triky, jen základy: výživa, veterinární péče, bezpečnost, signály psí řeči. Věci, které chrání zvíře i rodinu. Dolní Sasko to takto zavedlo už v roce 2013. Nejprve teorie, pak praxe v běžných situacích. Jednoduché, spravedlivé, funkční. Berlín šel trochu jinou cestou – nabízí dobrovolný „psí řidičák“, který majitelům umožní pouštět psy na volno ve většině městských parků. Motivace? Více výcviku, více ohleduplnosti a méně chaosu na veřejných místech. Možná to zní přísně, ale jeden krátký test je malá pauza před velkým závazkem. Pomáhá omezit impulzivní nákupy i pozdější vzdávání se psů, když přijde realita – brzké ranní venčení, bláto, strach, nemoc, zodpovědnost. Kdo psy miluje, ten se připravuje. Učí se, zlepšuje, bere to vážně. Krátká zkouška dnes může znamenat méně trápení zítra – a víc společných let, klidu a tichého psího funění u nohou.
Zdroje: Příroda je lék Informationen zum Hundegesetz – Niedersächsisches Ministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz Das Niedersächsische Hundegesetz (NHundG) – Landesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit Niedersachsen FAQ Hundegesetz – Senatsverwaltung Berlin Hinweise für Hundehalter:innen – Senatsverwaltung für Justiz, Verbraucherschutz und Antidiskriminierung Berlin
Určitě by se hodily takové testy i u nás. Já bych stála o řidičák na psa, i když v Praze se chodí na volno, chtěla bych řidičák. Jen nevím, jestli je řidičák před pořízením psa (což je blbost) nebo u prvního psa na furt (což je menší blbost, druhý pes může být trotl a nemusí na něj stačit to, co na prvního psa s řidičákem) nebo samostatně ke každému psovi (to by mělo logiku). A co když řidičák neudělám? Co bude se psem?
Kdyby to někdo našel a přeložil, bylo by to fajn. Já němčinou teda nevládnu, kromě guten tag a bite, vůbec (stejně jako všemi ostatními neslovanskými jazyky) 🙂
Anonymní:A to se zapomnělo na Top video psího muže kde jednoho psa na špagátu uváže u krámu (bez náhubku, něco jako NO) a druhého tam nechá navolno. Taktéž bez náhubku. A jde si nakoupit.
Našla jsem podobnýho výcvikáře i u Ostravy, resp. vykouklo to na mě na FB. Kolik takových ještě asi je. 🙄
Já ve své podstatě proti podobným věcem nic nemám, alespoň pár lidí by se zamyslelo nad tím, jestli si psa pořídit.
Na druhou stranu se mi chce skepticky smát… u nás stát není schopen dle mého kontrolovat ani to, co povinné je… čip, očkování vztekluna a jestli je pes někde přihlášenej.
No a druhá věc… A během prvního roku je čeká i praktická zkouška – žádné triky, jen základy… no tak tady se mi chce hystericky smát, když si představím první dva roky s Ginou… to, že bych nějakou zkoušku musela skládat v jejím období největší rebelie, tak by mi jí na místě odebrala psí sociálka.
Proto jak slyším povinná zkouška, tak mi vstávají vlasy na hlavě… to mi jí vesmír prostě nadělil, abych nebyla tak pejskařsky nafrněná….
“během prvního roku je čeká i praktická zkouška – žádné triky, jen základy: výživa, veterinární péče, bezpečnost, signály psí řeči”
toto jsou věci obecné, platné pro všechny psy
a psí řidičák, to už je o konkrétním psu a jeho ovladatelnosti
No jsem si to částečně hodila do překladače, mají centrální registr, pokuta za nezapsání psa do registru je 10 tisíc eur, což je co říkám u nás, měly by být pořádné pokuty. Pak, co vím je to všude v Německu, je povinné extra pojištění na psa.
Co se týká toho řidičáku, píšou že je to pro prvomajitele a potom pro tzv. nebezpečné psy, což jsou psi co pokousali člověka nebo zvíře a nebo evidentně chtěli pokousat.
V domácnosti stačí když má řidičák jen majitel, ale má zodpovědnost i když jde se psem někdo jiný.
Po dvou letech bezproblémového držení psa v posledních 10 letech už žádný další řidičák potřeba není.
no tak tady se mi chce hystericky smát, když si představím první dva roky s Ginou… to, že bych nějakou zkoušku musela skládat v jejím období největší rebelie, tak by mi jí na místě odebrala psí sociálka.
Vy s ní snad ve městech chodíte nebo chcete chodit na volno? Jinak reakce nedává smysl. Je to dobrovolný „psí řidičák“, který majitelům umožní pouštět psy na volno ve většině městských parků.
Proto jak slyším povinná zkouška, tak mi vstávají vlasy na hlavě… to mi jí vesmír prostě nadělil, abych nebyla tak pejskařsky nafrněná….
Když se k tomu tak budou stavět všichni, fuj něco povinného, budou mít psa stále stejní ignoranti. Na auto máme taky všichni řidičák, je to povinná zkouška, aby si člověk mohl sednout za volant. K používání zbraně je další povinná zkouška, zbrojní pas. K ukončení vzdělání je taky povinná zkouška. Tak to je tedy tak strašného na povinné zkoušce na psa?
mají centrální registr, pokuta za nezapsání psa do registru je 10 tisíc eur, což je co říkám u nás, měly by být pořádné pokuty. Jenže to bychom museli mít ten funkční národní registr čipů.
Pak, co vím je to všude v Německu, je povinné extra pojištění na psa. To je taky super věc. Já mám pojištění “na blbost” a to se vztahuje i na škody, způsobené psem. Nevím, jestli i pokousání, to si asi zjistím, i když jsem si na 99,90 % jistá, že žádný můj pes člověka nikdy nekousne.
Ale já jsem nepsala, že jsem proti…napsala jsem…
Já ve své podstatě proti podobným věcem nic nemám, alespoň pár lidí by se zamyslelo nad tím, jestli si psa pořídit.
Jen jsem si dovolila konstatovat, že při pojmu povinná zkouška mi v souvislosti s Ginou vstávají vlasy hrůzou na hlavě.
Ono teď byla sice řeč o tom, že řidičák na psa by potřebovali jen ti, kteří by chtěli psa pouštět na volno… ale už byly i diskuze, že by to měli dělat všichni.
14.12.2025, 13:16:21 xxx.xxx.147.163
a to se vztahuje i na škody, způsobené psem. Nevím, jestli i pokousání,
Myslím, že ano. Já mám takto pojištěného koně. A už proběhlo plnění, když pokopal ošetřovatelku.
Fiona.Praha:mají centrální registr, pokuta za nezapsání psa do registru je 10 tisíc eur, což je co říkám u nás, měly by být pořádné pokuty. Jenže to bychom museli mít ten funkční národní registr čipů.
Pak, co vím je to všude v Německu, je povinné extra pojištění na psa. To je taky super věc. Já mám pojištění “na blbost” a to se vztahuje i na škody, způsobené psem. Nevím, jestli i pokousání, to si asi zjistím, i když jsem si na 99,90 % jistá, že žádný můj pes člověka nikdy nekousne.
Máme registr, který je plně funkční a funguje už třicet let. Nonstop. Vůbec jsme nepotřebovali čekat dalších deset let, než něco vymyslí stát a vyhodí za to naše miliony. Naprostá zbytečnost.
No on bude, nařízený z EU na psy i kočky.
Četla jsem jen nadpis, takže hádám, že tím chtějí říct, že veterinární hypermarkety vykonkurují stávající lokální veterináře. Tak na to si tady v Sudetech počkám. A jestli veterinární hypersuper seberou mainstreamovou klientelu kočkařů a pejskařů a lokální veterináři se začnou více uvolňovat pro speciality, velká zvířata, návštěvy chovů a domácností - tak hurá!
Něco takovýho?
https://www.csfd.cz/film/1734990-stary-pes-nove-kousky/galerie/
Docela sranda.
Mno třeba to právě uvolní ruce normálním veterinářům od těch rychlokvašených neumětelský majitelů zvířat, co jsou ochotní léčit po internetu.
No asi ne, píšou tam, že v zemích kde to je, zavřelo 60% malých ordinací, protože prostě jim odešla klientela. Mají ten klasický model, dumpingové ceny, lidi přejdou k nim, malé ordinace zavřou a pak zvednou ceny a dělaji na každou prkotinu všemozná vyšetření. A taky přetahují veterináře, kterým se víc vyplatí dělat pro ně než na sebe. Nepochybuju o tom, že my nebudeme žádná výjimka a dopadne to jako všude jinde, minimálně někde kolem větších měst.
Tak kolem větších měst už se to děje. Velké kliniky pro malá zvířata vykonkurují samostatné veterináře do dvou let od otevření.
Doufám, že už se toho nedožiju.
Taky doufám. A radši jsem si na RTG zajela 30 km vedle na malou veterinu, než jít tady ve městě na kliniku. Ale to už je i o konkrétních veterinářích, se kterými jsem se tady za ty roky potkala…