keriton: Rozkulhává se naprosto náhodně, zatím v tom nevidím žádný vzorec.
Jediná spojitost, které jsem si doposud všimla obecně v kvalitě pohybu: Když je něčím zaujatý, chodí hezky, skoro čistě. Když je jakoby znuděný (konec procházky, stokrát prochozené místo, hnusný počasí, apod.), jde opravdu “hnusně”, všelijak se kolíbá, vlní a skoro-kulhá. Někdy to má po záteži víc, někdy naopak i líp, skoro jako kdyby mu ta zátěž pomohla - což mě poněkud odrazuje od klidových režimů 😀
Vypadá to jako zajetý vzorec pohybu, který se vrací, když pes nemá co na práci. Tzn. na veterině to nikdy nepředvede, musím se vždy vybavit videem z procházky (veterina ho baví, má tam kupu práce řešit pachy a možnost, že dostane pamlsek).
A popravdě i to vylizování mám pocit, že dělá víc doma, než když jsme byli pár dní na chalupě s rodinou a měl fůru věcí na řešení. Ale to doma opravdu nejde napodobit - a dát mu 1-2x denně čuchací zábavu nebo tak něco nemá efekt. Od určité fáze už tu tlapu určitě vylizuje “proto, že ji vylizuje”, takže v té fázi už není jiné řešení než límec… Za ten rok byly momenty, kdy si ji vylizoval třeba nárazově jeden den a pak už ne. Takže jsem se naučila to sledovat, a když toho nechá, neřeším. Ale teď se to už podruhé vrací více dní za sebou.
Apoquel vyzkoušen, bez efektu.
Je pravda, že ortoped navrhoval “hlubší vyšetření pod narkózou”, ale zase moje vetka, která mi přijde rozumná, měla za to, že to nemá smysl, když se na normálních rtg vůbec nic neukázalo 🙂
Zdravím 🙂
Přesně tady popisujete Vikinu - taky chodí blbě, když nemá motivaci, je znuděná, nebaví jí to. Vypadá jako starej a nemocnej pes, fakt by jí člověk dal korunu.
A jo, i kulhání občas je - a přesně, jak píšete. Někdy je to po delší prochajdě, někdy po hrabání myší…jindy příčinu nezjistím.
Dcera se nějakej čas živila jako psí fyzio, konstatovala bolavej a zatuhlej pravej přední loket. Vet taky, a jednou i otok, ale RTG měla čistý včetně páteře.
Takže analgetika, klidovej režim.
Taky si tu tlapu kouše - resp. kousala. Nikdy teda do živýho, s tímhle problém nebyl.
Momentálně má lepší období, ale je fakt, že v létě hodně málo hrabe - sezóna je spíš podzim až jaro 😀
Vet říkal prostě klidovej režim, pokud má obtíže.