U nás na nádraží se pohybuje tlupa koček. Prostě se tam schází. Obyvatelka nádraží těm “svým” dává obojky. Z textilního popruhu a reflexní. Zapíná jen na suché zipy a jen na okraji, aby v případě zachycení snadno povolily. Asi to funguje dobře, kočky je často ztrácí a dostávají nové. Většina jich je vykastrovaných, nově příchozí odchytávají v rámci kastračního programu a zase vrací. Teď už nás probíhá odchyt bezprizorných a následná kastrace. Můj a sousedův kocour vykastrovaní jsou, tak jsem poslala na obec zprávu s fotkami, když se chytí, aby je zas vypustili.
Zakládám téma k diskuzi, jak by se měli značit venku se pohybující kočky 😃
Včera jedno kotě následovalo děvčata z ulice asi kilometr. Holky mi volaly, co s ním mají dělat. Šla jsem to tedy omrknout. Kotě vypadalo zdravě, čistě, určitě není bezprizorní. Ještě mléčné zuby. Vzali jsme ho k nám domů, bylo už 23 hodin.
Dnes byly vylepit letáčky v místě prvního kontaktu s kotětem a povedlo se jim najít majitele - manželský pár. Kotě se tedy vrátilo k nim. Holkám řekli, že kotě je venkovní, že v okolí asi vylepí letáčky, aby se vědělo, že není ztracené, ale jen zvídavé.
Kdybych měla jistotu, že se venku běžně pohybuje, řekla bych holkám, ať ho odnesou, kde ho viděly a utečou. Takto jsem nechtěla riskovat, že mohlo být utečenec, co to venku nezná a něco by se mu stalo. Raději udělím dočasný azyl pěti venkovním, než jednou nevzít domů bytovou. Jak ale označit venkovní kočku, aby to bylo jasné?
Obojek mi přijde jako krajně nevhodný. Napadla mě třeba místní databáze, kam by si mohli majitelé venkovních čičin fotku kočky vyvěsit, ale třeba mourky, černé, zrzavé….ty od sebe mnohdy nerozeznám 😅
Tak co třeba drobnou náušnici, bylo by to vůbec reálné? Nějakou pecičku do ucha? Vím, že kastrované kočky, které se vrací zpět do lokality (kastrační programy) značí vytřižením značky do ucha, aby se nechytala kočka opakovaně. Ale hádám, že to by nikdo své vlastní kočce udělat nechtěl.
Tak co? Napadne někoho neinvazivní a přitom jasná identifikace venku se pohybující kočky?