Sebritky mě okouzlily. Chci se zeptat jak jsou na tom s přelétáním přes plot jestli jsou letci nebo se drží na zahradě. A jak je možný chov s klasickými slepicemi. Dík, hH.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 05.10.2025, 20:47:07
Sebritky som chovala a co sa tyka ich leteckych schopnosti, bez problemu preleteli dva metre vysoky plot. Avsak to bolo v pripade, ze som sa ich snazila chytit, inak sa drzali pekne v ohrade a casom aj preletovat prestali. Moj posudok je teda taky, ze v pripade dostatocne velkeho vybehu preletovat nebudu. Druha moznost je im zastrihnut polovicu pierok na kazdom kridle, pricom prve dve sa nechavaju z hladiska zachovania krasy. Vsetky pierka ani pierka iba na jednom kridle kupirovat neodporucam.
A este k tomu chovu s normalnymi sliepkami, urcite potrebuju samostatny vybeh, spolu by sa bili aj po ustanoveni hierarchie, viz. vyssie.
Pěkně děkuji, zahrada je velká, tak by snad nepřelétaly. To s tim přostřiháváním letek ob jedno je super nápad. Ještě sem to neslyšel. Zastřihlá křídla se mi nelíbí ale takto by mohl zůstat půvab a zároveň to splní i účel. hH
Pri vyplašení bez zastrihnutia akýkoľvek veľký plot preletia, ale v kľude a veľkej záhrade je to bez problémov, nestáva sa mi to. S veľkými sliepkami po pár týždňoch stanovení si hierarchie je to tiež v pohode. Každé sa držia samostatne, dokonca majú aj spoločný kurín.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 08.10.2025, 08:10:58
Stačí prostřihnout jedno křídlo, pravé..ztratí “balanc” …někdy prostřihávám pravé křídlo mladým pižmovkám, když mi létají na střechu 😄…první 3 pírka v křídle nechávám,aby mohly dobře založit křídlo do “kapsy”…
Měla jsem s normálními slepicemi a jedním kohoutem v jednom výběhu i jednom kurníku zakrslé wyandotky, 3 slípky a kohouta, a nikdy nebyl žádný problém. Sebritky se mi taky líbí, je to hezký na pokoukání a malý vajíčka nevadí.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 10.10.2025, 16:40:31
Také jsem měla sebritky ,ale měla jsem je zvlášť od velkých slepic..nevzpomínal si, že by nějak létaly přes ploty..mám velký výběh.. teď chovám slepičky rousničky, jsou moc milé, nelétají, nemají proč 😀
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 11.10.2025, 18:19:10
Jj😄..vášnivá chovatelka😀🤦.. velké slepice i maličké slepičky 😇..od vylíhnutí po dospělé mi dělají jen radost ..tak to musím udělat ještě pár nových fotek…rousničky jsem chovala už jako dítě školou povinné a teď už je chovám aspoň 30 let 🤦😄
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 10.10.2025, 16:40:31
Já bych jen podotkl, že zdrobnělý wyandotky jsou zhruba dvakrát tak velký, než sebritky. Já měl s dvorkovým mixem zdrobnělou paduánku, která též nedosahovala kila a její jediným štěstím v hejnu bylo, že byla líhnutá v mixu vajec a “sestry” z líhně ji celkem efektivně hájily.
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 10.10.2025, 08:25:30
Ano, tiež možnosť zastrihnutia iba jedného krídla, ale ako som spomínala, moc to neodporucam - je pravda, ze druhe kridlo strati balanc, ale moje sebritky ako na vysmech preletovali aj iba s jednym zastrihnutym (hoci bolo vidiet, ze im to uz robi tazkosti). Ale za pokus to stoji - mozno boli tie moje iba velmi motivovane sa dostat za plot (a nasledne rozhrabat celu záhradu) alebo si chceli zo mna robit dobrý deň 😀.
Paní má velkou zahradu, tak by důvod přeletovat neměly mít. Přistřihnout se to dá vždycky. Z důvodu velké zahrady bych se ani nebál soužití s velkými slepicemi. Otázkou je jen soužití kohoutů. To by mohlo trvat déle a být drsnější. Ale na velkém prostoru se to srovná.
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 14.10.2025, 16:37:41
Jj, máte pravdu…slepičky, jak velké, tak maličké mají velkou zahradu, nikdy mi nikam neprchaly😀…myslím, že problém soužití s velkými slepicemi by nebyl , i teď mi občas nějaká z velkých slepic, pronikne mezi malé…. kromě toho, že se jim snaží všechno sežrat 😂, žádné problémy nejsou…spát chodí každé do svého kurníku..problém by byl s velkým kohoutem, jak píšete…určitě by kohouti pořádali kohoutí zápasy🤦🤣, ale kdyby chtěl velký pojímat malou slepičku, to by byl problém..jednou, kdysi nedopatřením, se malá slepička dostala k velkému kohoutovi, skočil na ni a byl problém..pochroumali ji..museli jsme ji zabít..chudinku..😢..chovám velké maransky..kohout je mohutný…
Přijde ptačí chřipka, slepice budou tři týdny v kurníku, sebritky jsou maličké…
Jsem pro oddělené chovy, a pokud nelze, tak aspoň oddělené kurníky.
.ano...myslím, že to mám ošetřené…jinak by to nešlo…pro velké slepice , +-40 ,😀mám dva velké, zděné kurniky ve stodole a mimo, dvě voliéry s dřevěnými kurniky pro malé milflerky s výběhem do druhé zahrady …když je chřipka, milflerky jsou v zastřešených voliérách,ze tří stran opatřené proti větru,dešti..tak myslím, že jim nic nechybí..velké slepice bývají ve velké , zastřešené pergole s kozami😄…co by pro ně člověk neudělal, že?😂🤦🤦