Dobrý den, čím nejlépe doplnit jod, koník má strumu na štítné žláze a nedostatek jodu potvrzen z krve. U lidí může soja ovlivnit vstřebávání jodu, koník dostává dlouhodobě granule , kde je sojový olej. Koník nepřiměřeně reaguje na podněty. Nyní přidávám kelpu. Za rady děkuji.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 12.10.2025, 12:54:51
Ano, to jistě vynechám, ale zajímalo mne zda má někdo také podobnou zkušenost, nebo se připojí některý vet se svou zkušeností. Koník má také problém s játrama a nesmí tuky. Tak je možné, že ty reakce způsobuje jiný problém. Obecně strumu u koně veti nechtějí řešit. Koníka nechávám dožít bude mu 26 let- valach A1/1.
Znala jsem člověka, co kapal ovcím jodovou tinkturu do vody a vtíral jim ji do kůže. Jestli to lze použít i na koně, netuším. A nevím ani, jestli to je dobrý nápad i u těch ovcí.
A co Vám říkal veterinář, jak doporučoval doplnit jód? Je to koňař?
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 12.10.2025, 22:17:14
Vzala se jen krev základ biochem a jod, selen se omylem neudělal, před 7 lety jaterní enzymy - špatná játra, to boule ještě nebyla. Už bych to neřešila, ale koupila jsem mu musli kde byl tuk 5,8 a také sojový olej, přidávala jsem cca 80g ráno a večer a 4.den měl koník záchvat, že se všechny svaly třásly, funěl, lítal vyděšeně na boxe, pak lítal ve výběhu. Už jsem myslela, že budu řešit uspání. No dostal se z toho sám a já hledala tu příčinu, asi i tak málo tuku bylo špatně a tu soju jsem dohledala v nějakém článku.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 13.10.2025, 13:31:58
Nene, granule které žere asi těch 7 let obsahují 3 procenta tuku včetně sojový olej (míchám je s granulema bez tuku), tak by bylo eventuelně možné, že se jod špatně vstřebával, nebo má jiné metabolické problémy. Podle krve má polovinu jodu co by mělo být. Kelpu přidávám asi 8gramů, až nyní po krvi, víc má řidší stolici. Další možnost přidávat sůl s jodem nebo chaluha bublinatá, ale to se trochu bojím. Jinak děkuji za zájem pomoci.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 13.10.2025, 17:50:34
Boulička začala asi tak 6 let dopředu, každý vet říkal neřešit. No už více nezjistím, koník je zase OK, granule se sojou jsem vyřadila, kelpu přikrmuji a na jaře vemem krve pro kontrolu znovu.
Sono ani hormony štítné žlázy se nedělaly, ty nemusí být prý u koní vypovídající, koník bere dlouhodobě plně mineralizované granule a problémů může být víc. Kelpa se doporučuje 2-3 měsíce, ale ani nedostává plné množství. Jen jsem hledala tu souvislost soja a štítná žláza a čím doplnit jod. Koni bude 26 let, může to být i rakovina, dokud bude spokojeně žrát, tak si užije důchod. To sono by prozradilo víc.