Aktuálně: 2 480 inzerátů • 293 089 diskuzních příspěvků • 21 483 uživatelů

Husy co moc nekejhají

⋮
J. (neregistrovaný) 28.10.2025, 19:57:59 xxx.xxx.210.249

Dobrý den. Je nějaké plemeno hus, které vyloženě nekřičí nebo nejlépe je úplně potichu? Chov se mi moc líbí, ale ten křik už tak ne. Dík, J.

⋮
ančovička (neregistrovaný) 28.10.2025, 23:39:42 xxx.xxx.243.244
»
Odpověď na příspěvek uživatele J. z 28.10.2025, 19:57:59

Kdo má rád husy, tak to i s jejich krásným křikem…projevem zdraví, radosti, povídáním si mezi sebou…to si je radši nekupujte…křičí všechny stejně 😄 😄👍

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
J. (neregistrovaný) 29.10.2025, 08:41:06 xxx.xxx.210.249

Tak já nevím, o landeských jsem se dočetla, že snad jsou méně hlučné. Tam mi nevyhovuje to že se musí líhnout a nesednou sami. Ty vaše jsou nádherné.

⋮
Varaxi
Varaxi 29.10.2025, 09:18:03 xxx.xxx.49.223

Hus, které spolehlivě vysedí, až tolik není. 

Husy jsou hlučné všechny. Klidné husy jsou tišší. Velká klidná plemena obvykle nevysedí. 

Hluk lze omezit menežmentem.

⋮
sharingan
sharingan 29.10.2025, 10:34:37 xxx.xxx.186.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele J. z 28.10.2025, 19:57:59

Zdravím. Plemena husí odvozená od Anser cygnoides mají hlasy, které většina chovatelů popisuje akusticky jako méně příjemné, než plemena odvozená od Anser anser. 

Celkově husy jsou po většinu dne zticha. Není v jejich zájmu si vyřvat hlasivky a upozorňovat na sebe predátory. Zakejhají si jen několikrát denně v rámci pozdravů či při pohybu neznámé osoby atp. Ukecanější mohou být při jarním toku.

To platí však jen u spokojených zvířat ve vhodném prostředí; harmonicky spolu vycházející chovný kmen s odchovem v prostorově dostatečném a klidném zázemí s pastvou. V malých a přezvěřených výbězích, nehomogenním hejnu, a častém vyrušování vnějšími podměty to řve furt na celé kolo (směsky plemen, popř. velkém hejnu spolu dobře nevycházejících jedinců v malém blátivém výběhu u komunikací…).

⋮
ančovička (neregistrovaný) 29.10.2025, 11:22:08 xxx.xxx.16.69
»
Odpověď na příspěvek uživatele J. z 29.10.2025, 08:41:06

Děkuji 😊…pomořanky jsou krásné a husy  vejcích sedí..musít k tomu mít vhodné podmínky, hnízda v klidu…i když mně letos dvě  nanesly vejce a seděly kozám pod jeslemi v zastřešené pergole🤦, kde se pohybuji slepice a pižmovky…husy landeské jsem také chovala..také dobře seděly..jen snáší hodně vajec, první vejce se musí sbírat a dávat do líhně….zato těžká plemena jsou klidná, ale když se "rozletí", to je křiku 😄..zahrada sousedí se školkou..doufám, že nebudí děti při odpoledním spánku 🙏🤦…jinak bez důvodu nekřičí..ale když budete mít 1 / 2,  tak bych to neřešila…můj dorost za čas také půjde do světa, ale až skončí to hromadné vraždění hus…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.