Ahoj, měl jsem z internetu takovou tabulku kde byla teplota vody a délka kolik sekund se mají spařovat různé druhy drůbeže kachny, husy atd po zabití. Teď ji nemůžu najít. Má ji někdo? Tenkrát si pamatuju jak mě překvapilo, že voda nemá být vůbec vroucí jak jsme se všichni domnívali ale má mít jen kolem 65 stupňů celsia.
Ale tabulka je jen orientační, na jakejch hodnotách zhruba začít, ale pak si stejně musíte najít svoje hodnoty.. Já koupil z druhý ruky zavařovací hrnec(skvělej pomocník), mám na něm nastavíno 65°C a zhruba 10-15vteřin máčim, za nohy, klackem ponořuju tělo, zas vytánu a takhle dokola, aby se co nejvíc vody dostalo pod peří.. Zkusím vytrhnout peří na letkách na křídlech a podle toho jak se mi to zdá, jde do škubačky.. Ale stejnak, někdy se zadaří spařit málo je potřeba ještě jednou jemně pomáchat.. Platí tady ale, že míň je lepší než víc, pak se trhá kůže a s tím už se nic nedá udělat..
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 02.11.2025, 13:05:36
Já přesně tak..voda se hřeje a jak začne šumět, slepici zkusmo namočím, chvíli podržím pod hladinou, vytáhnu a zkusím, “jak to jde”😄.. když peří pouští, dobrý, když ne ,tak se voda ještě trochu přihřeje..nejlíp se paří slepice, s kachnami je to horší, mají hustou podsadu…😀
Georgi (neregistrovaný)04.11.2025, 11:23:02xxx.xxx.132.58
Vždy zalévám slepici v kýblu z konvice. Voda vari .Potom škubu místo které jde a postupně otáčím. Většinou stačí jedna konvice . Nikdy se mi kůže netrhala .
Pokud se trhá kůže, byla voda už moc horká a/nebo slepice se koupala příliš dlouho. Občas se stane. Já osobně hodím slípku do kýble, zaliju horkou vodou a začnu, když nejde, nechám ji chvilku dýl, když to nejde pořád tak opakuju, až mě to vytočí, vezmu nůž a slepici stáhnu z kůže bez škubání.