Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.11.2025, 14:32:17
Pletivo som na xyz miestach vybrala, aby mohli konicky vypasat stare zahrady predsa 🙄😔
Este stale som necitala diskusiu, ale predtym, nez mi Neha dokazala, ze jej to pali, tak som kupila deky, Líška je dost zimomriva, rozhodne nie je obezna a uz som ju videla sa klepat a to bolo 8 stupnov a mierny vetrik.
Ze mi s dekami hrozi riziko uteku koni, to by mi vo sne nenapadlo ☹️
Su iba s fleesom, Neha srst ma, Líška obrastla hnusnou, matnou srstou ( tipujem, ze EPG bude 2500), to jej stacit nebude na zimu, asi. Garon a Gustav narok nemaju, ale mam este fleesku a jednu nepremokavu v rezerve.
Nezovseobecnovat, vzdy zalezi od konkretneho kona a podmienok.
Inak na prikrme ovos+mineralka mi poniky zrali hlinu ako sialene, solne bloky vydrzali tyzden.
Odkedy maju tie smrady Reform G od Hippolytu toto ustalo, sol tiez uz nie je zaujimava.
Na jesen davam mrkvu, lebo je sezona.
Hlavne teda po prvych mrazoch zainvestujte do Equest Pramox gelu.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.11.2025, 14:32:17
No známá teda teď řešila zamotaného poníka do lesáckého pletiva. Celou palici oteklou. Vetka říkala, že tak hnusný následky podobného zranění neviděla.
Teď jsme byli vážit. Shetlandi 230 a 210 kg, při posledním vážení před asi pěti lety měli 250 a 230, takže jsme na hladomorně dvacet kilo dole, to je slušné, slušné, na začátek zimy vypadají parádně, jsou tlustí, ale ne obézní, tak jsem spokojená.
Hříbě se dá-li tennahoře bude pozítří kastrovat, podílový welsh v kohoutku nějakých 145, váha 390 kg.
Černej je tlustej, záda jako stůl, zadek jako zaoceánská loď, už na něm testujeme druhého jezdce (teda třetího, ale sebe nepočítám, já už skoro nejezdím, já postávám na svých, mrznu a kibicuju), tak ten při svých nějakých 155+ cm váží 510 kilo.
Šli jsme tři, tak víc jsme toho nepobrali, ale staříka vážit nepotřebujeme, při posledním vážil taky 390 kilo při svých 130 cm a plnokrevník se svými 165+ vážil 550 kg (takže na něj můžu aplikovat dávkování z veškerých pytlů s krmením 😀).
Teď mi cinkly na účtě prachy, takže jdu myšičkám nakoupit žrádýlko, to se zase prohnu. Doteď dostávali jen oves a různá vyhraná krmiva z léta (je teda fakt, že po těch granulích a vitaminech mi přestali lízat hlínu), odteď už pěkně zimní KD. Černej začne místo ovsa dostávat něco s vitminem, protože na něj jsem i minulou zimu dost kašlala, tak ať to dožene. On je pěknej, tak to svádí mu toho moc nedat, ale minimálně tu vydrbanou hřívu by mohl přes zimu dovyrobit, hm…
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 11.11.2025, 21:10:20
My teda nikde nemáme to pletivo volně ložené nebo pověšené tak, aby se do něj mohli zamotat. Maximálně do toho můžou strčit nějakou okončetinu a drát vytáhnout nebo utrhnout, ale pletivo je vypnuté a vyvázané, takže s pruhem pletiva nemají šanci odejít, aby se do něj vyloženě zamotali. No a je teda pravda, že kvůli hříbatům máme v základním výběhu taky půl metru od pletiva dovnitř výběhu ohradník pod napětím. Ale chodili už přes léto i do výběhů, kde je pletivo přímo přístupné a elektrika tam není, a zatím ťuk ťuk, i noví koně v pohodě. No jen co jsme je pustili do oplůtku jen z ohradníku a tyček, tak hříbě šup, ani nevíme, kde to vzalo, no ale hříbě, co tak asi, prostě lezlo, kam nemělo… snad se poučí (ha ha ha).
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.11.2025, 08:06:29
No ona ho taky měla pěkně vyplé, no jak popisujete, žádná nedbalost, ale přece.
Takhle, každý si ohrazujme, jak chceme, no a ono pošahanej zplašenej kůň si může ublížit i klasickou nataženou páskou a sloupkem, v tomto směru se jejich kreativitě meze nekladou, a jen jsem chtěla přispět se svojí hrstkou “do mlýna”. Ty fotky minýse byly děsivý a ta částka za to dát ho dohromady taky.
Tak jsem koukla na vitmin Vida Vital a vystačilo by mi to při mé spotřebě na deset dní. Deset dní za patnáct set. Tak jsem koupila nějaký obyč vitmin myslím od Mikropu a budu mít stejné množství za stejnou cenu na měsíc… Mít koně je asi drahé, že? 😀 A to bych ráda B dopřála nějaký vitmin od Dromy, všichni pějí chvály, ale ten můj e-shop nenabízí, tak uvidím, až co mi zbude z výplaty. Letos mi několik lidí nezávisle na sobě na několika akcích řeklo, že plnokrevník vypadá na svých dvacet úžasně. No samozřejmě mě to potěšilo, ale docela mě znervozňuje, co za plnokrevníky v tom věku vídají oni, protože já jsem na plnokrevníky kolem dvaceti v rozumném stavu celkem zvyklá (chovné kobyly měly špičkové krmení, plemeník a provozáci vypadali taky normálně…). A navíc na B vidím každý chlup špatně otočený, tu mi přijde, že kulhá, tu zase, že zhubnul, pořád tahám kejtičky kolem páteře očima nahoru 😂 a pořád se mi něco nezdá…