Docela s hrůzou jsem narazila na pojem řidičák na psa. Co si myslíte o nápadu, že by měl mít každý majitel psa povinný řidičák na psa – tedy základní kurz výchovy a péče, než si vůbec pořídí psa problémových plemen? Pomohlo by to, nebo zbytečná byrokracie. Schvalují to i někteří psychologové, rozhovor:
Dost lidí si pořídí zvíře, o kterém vědí jen, že se jim líbí. Po čase zjistí, co to vlastně obnáší. Co času - hlavně ten pes a peněz to stojí. Často nedokáží zvířeti zajistit život, kde by brali ohled i na jeho potřeby = zaměstnat hlavu i tělo. Nevědí o tom nic a nebo jen málo. Výsledek je “zlobivý” pes, vynervovaná rodina. Já si myslím, že by bylo dobré, kdyby se o soužití se zvířaty učily ve škole, aspoň pár hodin… No jo, ale vlastně, kdo by to učil? Když jsem viděla v TV veta psychologa a ten na chudáka psího deprivanta radil nejlepší řešení haltinu místo welfare , málem mě kleplo. (u některých vetů je to oblíbené, vím i s tím z TV ještě o 1x. Takže ? Nic, jen jsem se vykecala.😇
Já jsem už roky zastáncem řidičáku na psa. Pokud by to bylo ovšem realizovatelné a mělo to nějakou úroveň. Což v ČR nezle očekávat. Nicméně, byla by to cesta, jak v první linii vyfiltrovat ichtyly, kteří nutně potřebují modrýho picbůma a nevědí ani, že pes má čtyři nohy. Pomohlo by to i vyfiltrovat prázdninové a vánoční pejsky pro dětičky, nevhodné dárky pro babičky a dědečky…
Ta věc je úplně nerálná. Kolik je v Čr psů? Milion?
Neuvěřitelně by to zatížilo rozpočet, byl by potřeba obrovský úřednický aparát. Kolik znáte lidí, na které byste se mohli ,spolehnout, že to budou posuzovat správně? A vyučovat správně? Já si ani nikoho nevybavuju.
Jestli se něco podobného stane, bude to mít jediný důvod a to postupné odstranění, zákaz psů, což je plán progresivistické levice. Psi totiž zanechávají příliš velkou ekologickou stopu prý.
Cesta do pekla(v tomhle případě k totalitě) bývá dlážděná dobrými úmysly.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 11.11.2025, 09:44:52
Ta věc je úplně nerálná.
no je, to vím. Já jsem si nikdy ani neříkala, že by to šlo, ale kdyby, kdyby to šlo, tak to prostě těm psům pomůže. Protože klesne zájem. lepší deset psů, kteří se nikdy nenarodí, než pět z nich v potížích.
“A problémové plemeno neexistuje. Pouze problémový majitel.”
existují potenciál “problémový” se váže i k plemenným přepokladům, ať už povaze či jen hmotnosti a samozřejmě je to funkce všech zúčastněných, tedy i majitele/psovoda
“A problémové plemeno neexistuje. Pouze problémový majitel.”
existují potenciál “problémový” se váže i k plemenným přepokladům, ať už povaze či jen hmotnosti a samozřejmě je to funkce všech zúčastněných, tedy i majitele/psovoda
Přesně tak. Jsou plemena,u kterých riziko problémů a fakt průserů při pořízení ichtylem nebo nezvládnutí,je diametrálně odlišné,než u jiných. A tvrdit opak je cesta do pekel.
Já jsem skeptik. Přijde mi, že jakákoliv zákonná povinnost dopadne jen na ty slušné majitele, chovatele…. prostě na ty, co snaží všechno dodržovat už teď….těm, kterým to bylo šumák předtím, tak nebudou nic dodržovat ani potom. Víme všichni, jak to u nás v republice vypadá…. nějaký týpek se svým psem terorizuje okolí… jeho psa se všichni bojí, už třeba i nějakýho psa pochroumal a nebo dokonce zahrdlil a co se stane? Ani mu toho psa neodeberou…
Řidičák na psa… no na první pohled asi dobrá idea. Na druhou stranu, dovedete si představit Sardullah, jak něco takovýho dělá? Jak by to asi probíhalo… nějaký teoretický test… no to by šlo, teoretik jsem docela dobrej… nějaká praktická ukázka asi s nějakou borderou… o tom bych si myslela svoje… no a pak bych dostala štempl a múžu si pořídit psa? Většina z vás tady z mého povídání tak nějak tuší, jak to mám se psy… přijde vám, že zrovna já, byť s nějakým psím řidičákem, bych zvládla nějakýho bull psa… no nezvládla.
Ještě teď se té představě tady s Ginou smějeme..
Myslím, že by úplně stačilo využívat ty zákony, které tady máme…. ať už se to týká ignorantů, kteří se svým psem terorizují okolí a i v případech týrání nebo i když je o psa špatně pečováno. Vymýšlet další bejkárny, když nejsme schopni zajistit dodržování toho, co už tady máme, mi přijde fakt zbytečný…
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 11.11.2025, 11:33:09
. Přijde mi, že jakákoliv zákonná povinnost dopadne jen na ty slušné majitele, chovatele
no ano, protože jsme v ČR. Kde nefunguje nic, ani když by se vymyslela geniální věc. Tak to prostě je. Nicméně, kdyby to bylo funkční, nebylo by to od věci, právě proto, že by to vyfiltrovalo psychouše, trotly, a další jiné. Kdo opravu o psa stojí, by si tím v klidu prošel.
Já bych v první řadě začala využívat to co máme a za ty přestupky typu volné pobíhání na zakázaných místech, útěky psů apod. dávala prostě veřejně prospěšný práce, až by si majitel odmakal 100 hodin v důchoďáku, nemocnici nebo uklízením ulic, tak by si pak asi rozmyslel jestli mu ten pes stojí za to.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 11.11.2025, 11:59:10
v první řadě začala využívat to co máme
tak to bezpochyby, páč ono, kdyby bezmozci viděli, že právo je vymahatelný a vymáhá se, bylo by to o něčem jiným. Ale pořád by Ti zůstávala kupř. i ta množina těch dětských dárečků prázdninových, vánočních, pro dědečky, babičky… On totiž, kdyby si rodič musel pořídit ten řidičák, protože dítě pochopitelně nemůže, tak by si rozmyslel pořídit prázdninové štěňátko, to stejný pejsci pro babičku, aby nebyla doma tak sama apod.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 11.11.2025, 12:42:11
Třeba by se to taky alespoň částečně vyřešilo, kdyby ti lidi věděli, že zodpovědnost za psa se bere vážně a za selhání že zaplatí.
Já si prostě vždycky vzpomenu na kdysi americký fórum, kde se to furt řešilo neb tam takové selhání znamenalo jednou pokuta, podruhé 3 měsíce vězení a to vědomí, že uteče ti pes podruhé a jdeš sedět vybičovávalo lidi k nevídané aktivitě.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 11.11.2025, 11:59:10
Já bych začala množením vořechů “čistokrevný bez PP”. Tím by se eliminoval počet zvířat. Ale ono je to těžký, když útulky nechtějí teď dát zvíře člověku 55+. Tak množky a všechny tyhle šmejdi budou o to víc profitovat.
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 11.11.2025, 13:59:07
Ono to se omezit moc nedá, zákonem nelze rozlišovat PP a bezPP psy, když PP vydává jen zájmová organizace, jde to obecně licencema a přísnýma podmínkama na ně navázanýma, jako to mají některé státy v USA, kde se tak zbavili puppy mills, ale mám obavu, že to by u nás neprošlo.