Každý z mých dvou psů zobrazoval něco ze mě, každej něco jinýho. Takže jeden byl tupounek, druhej chytrej až trochu moc, a myslím, že s mým vzděláním nebo chytrostí to nesouvisí.
no, on sice anonymní zadavatel píše o inteligenci majitele, ale vztahuje to k chovateli. Má dva psy od štěněte - chytrého a nechytrého - jaký je tedy zadavatel….? 😉
jasně že podnětné prostředí u psích mimin se může projevit v jejich “chytrosti” - ale to nesouvisí s IQ chovatele. I profesor může na odchov kašlat a člověk jednodušší může mít dokonale vedený chov a štěňata maximálně rozvíjet.
Ona ta,genetika nám do toho umí hodit vidle. Jak už jsem psala, máme dva bráchy, takže stejný odchov, my se k nim taky chovali, aspoň ze začátku, stejně, stejný prostředí, kde vyrůstali a kde žijí, samozřejmě i stejný rodiče a přitom jsou úplně jiní, ale ten rozdíl je obrovský. Od vztahu k lidem, ostrostí, ochotou spolupracovat, vztahem k ostatním zvířatům, zájmem o žrádlo……. Kdybychom k nim pořád přistupovali stejně, tak jeden je v pohodě a druhý by byl zlý neurotik,tvrdý, podle některých hloupý(to opravdu není, je chytrý jak opice). Takhle, s individuálním přístupem je to pohoda. Jak řekla chovatelka, když jsme se o tom bavily : no jo, celý vrh je táta s mámou a u Kejnýho nám vylezla prabába a ta ještě v Rusku lovila vlky, tak co vlastně chceš 🤣
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 16.11.2025, 08:56:05
Ona ta,genetika nám do toho umí hodit vidle.
Mám dva synovce, rodiče oba vysokoškoláci. Mladší vystudoval zubařinu. Starší - má “jenom” maturitu. Ale hlavně je mezi nimi obrovský rozdíl v povaze. Mladší akční extrovert, zapálený pro své povolání, starší silný introvert s velmi vyvinutou empatickou inteligencí.
Měla jsem psí dvojčata… takže stejná startovací čára… fena tak inteligentní a s takovým talentem na komunikaci s člověkem, že mi z ní fakt kolikrát spadla brada…. pes trdlo makový…
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 15.11.2025, 20:05:32
A co je to za plemena? I to hraje roli. Čím měříte inteligenci? Tvrdý pes není hloupý, jen je tvrdohlavý/samorozhodovací. Těžko bude třeba jagoš čekat, až páníček doběhne a rozhodne za něj.
No tak já nevím. Naše Maffi se narodila u kamarádky, která je podle mě chytrá, inteligentní, empatická a vstřícná žena a Maffi je nejhloupější pes, co jsem kdy měla. 😆 Ale zas na druhou stranu je podle mého názoru ze všech opravdu nejhezčí. 🤷♀️ 😂