Aktuálně: 2 773 inzerátů261 226 diskuzních příspěvků19 163 uživatelů

Jorkšírský teriér

Anonymní (neregistrovaný) 20.11.2025, 13:42:40 xxx.xxx.152.102

Ahoj, bydlím v bytě a mám víc koníčků a také další zvířata. Už dlouho toužím po psovi a nejvíc mě láká jorkšír. Hledám temperamentního pejska, který je hravý, rád aportuje a běhá za míčkem, ale zároveň se dobře vychovává a není s ním moc práce. Potřebovala bych aktivního kamaráda, který se rád zabaví, ale nebude vyžadovat přehnaně dlouhé procházky, abych vše stíhala. Myslíš, že by pro mě jorkšír byl vhodný? Pokud máš případně jiné tipy a zkušenosti s plemenem, budu moc vděčná. Díky!

efe
efe 20.11.2025, 13:47:06 xxx.xxx.64.15

Proč chceš aktivního psa (což je každý), když už předem píšeš, že se mu nebudeš věnovat?

Anonymní (neregistrovaný) 20.11.2025, 13:56:42 xxx.xxx.152.102

To píšu kde? “Aby s ním nebylo moc práce” je myšleno spíše co se týče péči o srst, veterinární péče apod.

kometa
kometa správce
20.11.2025, 14:11:55 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 20.11.2025, 13:56:42

To píšu kde?

který se rád zabaví, ale nebude vyžadovat přehnaně dlouhé procházky, abych vše stíhala. 

Tady.

Zrzavci
Zrzavci 20.11.2025, 14:28:43 xxx.xxx.226.6
Anonymní:

To píšu kde? “Aby s ním nebylo moc práce” je myšleno spíše co se týče péči o srst, veterinární péče apod.

No…………. jork - s dlouhejma chlupama………… co myslíte, kolik s tím bude práce?

A proč jorkovi - aktivnímu zvířeti nedopřát právě proto, že je aktivní, dlouhé procházky? Pokud by měl jen jako pako lítat za balonkem, není to dobře. Už jen proto, že to z něj udělá bezmozka s adrenalinem vytaženým až na půdu. 

Pes prostě vyžaduje péči, pozornost, čas. Pokud po psu skutečně toužíte, zjišťujte si více, čtěte - klidně tady na diskuzi. Zjistíte tu kupř. třeba to, že i mops, pes s placatým čumesem je nadšený z dlouhých procházek v přírodě. Já kupř. znala dva jorky, kteří dělali náruživě coursing a byli v tom sakra dobří. 

Ono, když se tak člověk zamyslí, žádný pes prostě není nenáročný. Když zvolíte pekinéze, který tedy toho moc nenachodí asi, tak jak si představujete, tak zase tam strávíte tolikatě času právě se srstí, že to ty dlouhé procházky směle vykompenzuje.

Zrzavci
Zrzavci 20.11.2025, 14:30:19 xxx.xxx.226.6

Hm nejde mi editovat - co se týče veterinární péče - tak přeci nejde moc dopředu říci, kolik času s daným jedincem strávíte na veterině. Je to živý tvor, může být, že budete chodit jen na očkování a může být, že vytáhnete černýho Petra, jako moje kamarádka s ohařem, kdy je tam zkrátka furt.

Zrzavci
Zrzavci 20.11.2025, 14:43:42 xxx.xxx.226.6

No a je tu fakt taky ten aspek volného času, píšete, že máte víc koníčku a další zvířata.  Když má člověk psa - tak v podstatě až tak moc dalšího prostoru vlastně moc není. Když to chcete poctivě. Jasně, nezvadne celý zbytek života, ale……….. po práci/škole jako první domů za psem. protože musí ven. A tam venku -  dokud nemáte psího seniora - tak byste se mu měla opravdu poctivě věnovat, protože jste venku právě pro něj. A v letech štěněčích, pubertálních a mladistvých ten pes opravdu vyžaduje času celkem dost. Když ho chcete správně vychovat a když mu chcete dopřát spokojený život. Páč jít kolem bloku, dvou - to je špatně, každý pes potřebuje denně pořádnou procházku. jasně, když je člověk nemocný, nebo to třeba kvůli práci nejde, tak se chvíli čas nezboří, ale pokud mám prostě spoustu jiných zájmů, tak napasovat tam ještě psa………… kolik toho času pro něj zbude? Jak se mu chcete / nechcete věnovat ?

Sardullah
Sardullah 20.11.2025, 14:51:58 xxx.xxx.221.235

Předpokládám, že tazatelka je školou povinná, alespoň z dotazu mně to tak vyznívá.

A dle svých slov má těch koníčků více.

Tak já klidně odpovím… každý pes zabere spoustu času a je jedno, jestli ten čas je cvičák, nějaký psí sport, procházky, nějská práce a nebo jen společné válení se u televize. Pes je takovej… řekněme koníček..  na plnej úvazek… prostě pes je kámoš, člen rodinné smečky a ne jen aktivita od-do. Tím neříkám, že majitel psa nemůže dělat nic jiného, ale většinou se plánuje vždycky s ohledem na psa.

Tak začneme… co je dlouhá procházka… jsou tady dámy, které se svými malými pejsky našlapou xy kilometrů.  . paradoxně o hodně víc, než by byla kdy ochotná ušlapat moje pyrenejská horská psice a teda aktivnímu psu je ideál se na té procházce i věnovat, což není jen házení míčku…tak řekněme třeba minimálně nějaký dvě hoďky denně plus nějaký venčení. O víkendu nějakej výlet. Samozřejmě, když jeden den odtrajdá hoďku, tak se asi nic nestane..  ale jinak obecně hoďka denně je tak max pro mojí pasteveckou psici, co jí to na procházce baví tak půl hodiny..  takže pak otáčíme a jdeme dom a máme z toho hodinu, ale u normálního psa , u aktivního psa, je hodina za mě teda málo.

Další věc je, že člověk si kupuje štěně a to toho času zabere x krát tolik… každý 2-3 hoďky venčení ve dne v noci, 5x denně krmení a ideálně se mu co nejvíc věnovat… hrát si s ním, dělat mu parťáka a pomalu vychovávat. O výchově puboše ani nemluvím.

No a tím se dostáváme k finanční stránce, kam nepočítám  ten základ jsko je pořizovací cena, krmení a pravidelné očkování…není neobvyklé, že jorkšírci mají problém se zoubky a pravidelně vyžadují odstranění zubního kamene na veterině…. další věc je třeba srst…nevídám moc jorků v dlouhý srsti, většinou ostříhaní, pokud to nezvládnu opižlat doma, musím zaplatit profesionála… a to se pořád bavíme o tom, že pejsek bude zdravý, což nemusí.

Zadavatelko, pokud jste opravdu školou povinná a bydlíte s rodiči, tak doporučuju si sednout a zeptat, zda psa chtějí hlavně oni, protože se může stát, že jim zůstane na krku. Nejen fyzicky, ale i finančně.

kometa
kometa správce
20.11.2025, 15:18:30 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 20.11.2025, 14:28:43

A proč jorkovi - aktivnímu zvířeti nedopřát právě proto, že je aktivní, dlouhé procházky?

Přesně tak. Loni nebo předloni vzala na turistický výlet po Novohradkách jedna paní yorka - pidi verzi. Průvodce na něj zpočátku koukal, co tam s ním jako hodlá dělat, čekalo nás 16 km. Bez problému.

Kilian
Kilian 20.11.2025, 16:01:32 xxx:xxx.aa2:bb35
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 20.11.2025, 13:42:40

..na jednu stranu chcete aktivního, temperamentniho psa a na druhou stranu máte řadu koníčků a nechcete mu věnovat ani delší procházky….pes je náročný nepořizujte si ho, zbytečná starost pro vás…

Kilian
Kilian 20.11.2025, 16:12:10 xxx:xxx.aa2:bb35
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 20.11.2025, 13:42:40

..jorka jsem měla..živé zvíře, které bylo schopno ujít ix kilometrů a i popoběhnout u kola a plaval zdatněji než dcery flet…u těhlech pidipsů se dbá předevšim na socializaci, která opravdu zabere hodně času…rádi se učí a dají se s nimi provozovat různé psi sporty…jak se píše výše, zbytečná komplikace pro vás…jo a jork je dost náročný na údržbu i veterinu…a pokud nechcete podpořit utrpení zvířat v množirně a chcete opravdujorka, budete si muset sáhnout poměrně hluboko do kapsy… 

Sardullah
Sardullah 20.11.2025, 16:57:54 xxx.xxx.221.235

Pes jsou hlavně starosti a výdaje a omezení… no ale když ho miluješ, tak není co řešit…někdo si neumí představir, jak bude žít bez psa, až už si dalšího nebude moci pořídit a pro někoho je pes časem vopruz a skorem nepříjemná povinnost.

Někteří si život se psem idealizují… on je rozdíl jít na procházku, když je jaro v plném proudu a všechno kvete a travička se zelená a není ani teplo ani zima… a něco jinýho je jít na procházku teď, když už je takhle brzo tma, venku zima, sychravo, lezavo, bahno…..

kometa
kometa správce
20.11.2025, 20:15:00 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 20.11.2025, 16:57:54

Tak tak. Já to znám teda od koní, je to hodně podobné. Spousta majitelů začne s nadšením, chodí skoro každý den, pak dvakrát týdně, posléze dvakrát měsíčně a nakonec se kůň prodá. 

Sardullah
Sardullah 20.11.2025, 21:03:50 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 20.11.2025, 20:15:00

Koně jsou plně extra kategorie…tam by měla být snad povinnost si odkroutit nějaký ten čas v nějaké stáji, aby dotyčný věděl, co to obnáší…ale jinak máte pravdu…je to podobný, asi taky převládá ta romantická představa, jak se za pěkného počasí proháním na koni s větrem ve vlasech, ale pak přijde drsná realita😎 I mně se ta romantická představa moc líbí, ale když opomenu finance, tak na koně bych neměla absolutně kapacity, tedy takový, jak bych si představovala….to není jako za školních let, že člověk hodil po škole aktovku domů a do večera byl u koní, protože jiné povinnosti neměl….

Zrzavci
Zrzavci 21.11.2025, 09:07:36 xxx.xxx.226.6

Je škoda, že už se asi zadavatelka neozve, jestli ji třeba něco z napsaného oslovilo, vedlo k zamyšlení se a tak.

kometa
kometa správce
21.11.2025, 09:11:19 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 20.11.2025, 21:03:50

Koně jsou plně extra kategorie…tam by měla být snad povinnost si odkroutit nějaký ten čas v nějaké stáji

Vidíte, já si myslím, že časově náročnější je pes. Protože ten se MUSÍ venčit + samozřejmě další aktivity. Kůň se v nejhorším zabaví sám ve výběhu s kámoši. Jenom musí majitel sehnat kvalitní ustájení a samozřejmě platit.

kometa
kometa správce
21.11.2025, 09:11:58 xxx.xxx.224.101
Zrzavci:

Je škoda, že už se asi zadavatelka neozve, jestli ji třeba něco z napsaného oslovilo, vedlo k zamyšlení se a tak.

Neozve. Asi čekala jiné odpovědi.

Daja
Daja 21.11.2025, 09:39:21 xxx:xxx.5942:3b0f

Než jokra tak bych já osobně šla do Ruské barevné Boloňky. Je menšího vzrůstu, když mu dáte kratší střih není pak náročný na údržbu, vet taky není na denním pořadí, je hraví, temperamentní. Mám dva a každý je jiný, co je hlavní není přešlechtěný.

Cena se pohybuje od 15000 - 30000 s PP a bez PP 7000 a více, ale pozor na množitelé jak s PP tak bez PP.

efe
efe 21.11.2025, 10:34:14 xxx.xxx.64.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 21.11.2025, 09:39:21

Zásadní problém je ale pořád stejný - zadavatelka na psa nebude mít čas, jak sama píše.  Rozhodně ne tolik, kolik pes vyžaduje, ať už je to york, boloňka, mops, čivava, cokoliv…

Sardullah
Sardullah 21.11.2025, 10:43:28 xxx.xxx.221.235

A tak to nevadí, že se zadavatelka už neozve, tak třeba si z těch informací něco vzala a když ne ona tak si to třeba přečte někdo jinej.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.