Předpokládám, že tazatelka je školou povinná, alespoň z dotazu mně to tak vyznívá.
A dle svých slov má těch koníčků více.
Tak já klidně odpovím… každý pes zabere spoustu času a je jedno, jestli ten čas je cvičák, nějaký psí sport, procházky, nějská práce a nebo jen společné válení se u televize. Pes je takovej… řekněme koníček.. na plnej úvazek… prostě pes je kámoš, člen rodinné smečky a ne jen aktivita od-do. Tím neříkám, že majitel psa nemůže dělat nic jiného, ale většinou se plánuje vždycky s ohledem na psa.
Tak začneme… co je dlouhá procházka… jsou tady dámy, které se svými malými pejsky našlapou xy kilometrů. . paradoxně o hodně víc, než by byla kdy ochotná ušlapat moje pyrenejská horská psice a teda aktivnímu psu je ideál se na té procházce i věnovat, což není jen házení míčku…tak řekněme třeba minimálně nějaký dvě hoďky denně plus nějaký venčení. O víkendu nějakej výlet. Samozřejmě, když jeden den odtrajdá hoďku, tak se asi nic nestane.. ale jinak obecně hoďka denně je tak max pro mojí pasteveckou psici, co jí to na procházce baví tak půl hodiny.. takže pak otáčíme a jdeme dom a máme z toho hodinu, ale u normálního psa , u aktivního psa, je hodina za mě teda málo.
Další věc je, že člověk si kupuje štěně a to toho času zabere x krát tolik… každý 2-3 hoďky venčení ve dne v noci, 5x denně krmení a ideálně se mu co nejvíc věnovat… hrát si s ním, dělat mu parťáka a pomalu vychovávat. O výchově puboše ani nemluvím.
No a tím se dostáváme k finanční stránce, kam nepočítám ten základ jsko je pořizovací cena, krmení a pravidelné očkování…není neobvyklé, že jorkšírci mají problém se zoubky a pravidelně vyžadují odstranění zubního kamene na veterině…. další věc je třeba srst…nevídám moc jorků v dlouhý srsti, většinou ostříhaní, pokud to nezvládnu opižlat doma, musím zaplatit profesionála… a to se pořád bavíme o tom, že pejsek bude zdravý, což nemusí.
Zadavatelko, pokud jste opravdu školou povinná a bydlíte s rodiči, tak doporučuju si sednout a zeptat, zda psa chtějí hlavně oni, protože se může stát, že jim zůstane na krku. Nejen fyzicky, ale i finančně.