Aktuálně: 1 942 inzerátů277 931 diskuzních příspěvků19 823 uživatelů

Konec ohňostrojů - vítězství zdravého rozumu

Fiona.Praha
Fiona.Praha 03.01.2026, 09:33:34 xxx:xxx.5bab:b8fb

Jediné řešení je naprostý zákaz prodeje pyrotechniky mimo specializované prodejny. A tam prodávat jen na OP a ŽL nebo jiný doklad, opravňující kupujícího k nákupu. Pokuty a mapa koleček nemá smysl.

Ph (neregistrovaný) 03.01.2026, 10:02:35 xxx.xxx.30.122

Pokuty a mapa koleček nemá smysl.

NEni to idealni cesta, ale mluvi se o tom - tak to neco pozitivniho prinasi

Sarah01
Sarah01 03.01.2026, 12:12:55 xxx.xxx.162.253
Fiona.Praha:

Jediné řešení je naprostý zákaz prodeje pyrotechniky mimo specializované prodejny. A tam prodávat jen na OP a ŽL nebo jiný doklad, opravňující kupujícího k nákupu. Pokuty a mapa koleček nemá smysl.

Já myslím, že časem k tomu dojde. Letos zase utržený ruce, vážné zranění v obličeji, záchranáři v Praze prý vyjížděli víc než na Silvestra v minulém roce.

N (neregistrovaný) 03.01.2026, 13:31:54 xxx.xxx.189.103

Mamča na kokořínsku taky hlásila výrazný úbytek “rachotu” na silvestra. A já jsem konečně v ČR a čekal tady na mě dáreček z těch nejvzácnějších.🥰

Obrázek
Ivus
Ivus 03.01.2026, 15:44:02 xxx.xxx.113.99

U nás v chko Beskydy ohnostrojů taky letos méně. Mě to je trochu líto, naše zvířata jsou s tím v pohodě a my chodíme na půlnoc na přípitek tady na takový vrcholek kousek nad naším domem odkud je nádherný výhled a obdivujeme ty ohňostroje a fakt jich letos bylo méně. 

Byla u nás švagrová s fenkou, co se jich bojí, se sem k nám na samotu evakouvaly z Prahy. Fenka to zvládla na vodítku v pohodě. Čekala jsem, co řeknou naši psi, až uvidí, že se Gina bojí, ale neřekli na to nic, Dessynka to nechápala a Chapo to nezajímalo, protože sousedům akorát hara fenka, takže nějaký ohňostroje a vystrašená návštěva se ho vůbec netýkali.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
bambule
bambule 03.01.2026, 17:22:04 xxx.xxx.72.15

Bambule zvládá ohňostroje v klidu. V podstatě skoro celý večer prospala. Já jen dva dny “postrádala” sovy. Máme tu velkou kolonii kalousů a ty se na dva dny úplně odmlčeli. Ani sovu pálenou na jejím oblíbeném stanovišti nebylo slyšet. Teprve dnes ráno jsem opět slyšela jejich kakofonii zvuků a houkání. Jinak u nás byl kupodivu celý prosinec naprostý klid, ale na Silvestra to bouchalo, už od půl desáté. Pravdou ale také je, že ve čtvrt na jednu už bylo zase ticho. 

Zrzavci
Zrzavci 03.01.2026, 23:38:05 xxx:xxx.89c:e6cc

No ….a zde potvrzení, že této zábavě holdují ti chudí duchem a navíc hovada, protože jen hovado po sobě nechá takovýhle bordel. V lese, u kostelíčka. To jsme našli dnes ráno.

Takže až přede mnou bude kdokoliv tuhle ubohou zábavu obhajovat, zařadí se okamžitě po bok takovýchto šmejdů.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Orionka (neregistrovaný) 04.01.2026, 07:48:24 xxx.xxx.226.32
Ivus:

U nás v chko Beskydy ohnostrojů taky letos méně. Mě to je trochu líto, naše zvířata jsou s tím v pohodě a my chodíme na půlnoc na přípitek tady na takový vrcholek kousek nad naším domem odkud je nádherný výhled a obdivujeme ty ohňostroje a fakt jich letos bylo méně. 

Byla u nás švagrová s fenkou, co se jich bojí, se sem k nám na samotu evakouvaly z Prahy. Fenka to zvládla na vodítku v pohodě. Čekala jsem, co řeknou naši psi, až uvidí, že se Gina bojí, ale neřekli na to nic, Dessynka to nechápala a Chapo to nezajímalo, protože sousedům akorát hara fenka, takže nějaký ohňostroje a vystrašená návštěva se ho vůbec netýkali.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Ten pes na posledních fotkách je opravdu z Prahy ??

Orionka (neregistrovaný) 04.01.2026, 07:49:44 xxx.xxx.226.32
Zrzavci:

No ….a zde potvrzení, že této zábavě holdují ti chudí duchem a navíc hovada, protože jen hovado po sobě nechá takovýhle bordel. V lese, u kostelíčka. To jsme našli dnes ráno.

Takže až přede mnou bude kdokoliv tuhle ubohou zábavu obhajovat, zařadí se okamžitě po bok takovýchto šmejdů.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Předpokládám, že do krabice jste to posbírali vy ?..

BaLu
BaLu 04.01.2026, 08:08:47 xxx.xxx.230.124

U nás byl k odpalování těch nesmyslů určen parčík mezi bytovkami. Proč? Nechápu. Na sídlišti žije fůra mladých rodin s malými dětmi, fůra psů, v okolních rodinných domech též, k tomu kočky, slepice a další zvířectvo. Blízko je slušně zazvěřený les a o kus dál koně volně na pastvině, nemají stáj…

Letos to ale bylo lepší než předchozí roky v tom, že se nestřílelo už do Štědrého dne, ale “až” od 30.12. No a samo až do 2.1. 

Tuhle “zábavu” nikdy nepochopím. Odpalování pyrotechniky dělá hluk, smrad, binec, nese riziko úrazu a ještě je to drahé. 

Ivus
Ivus 04.01.2026, 09:01:49 xxx.xxx.113.99
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 04.01.2026, 07:48:24

🤣 Na posledních dvou fotkách je náš sirotek Cyril. 

Od listopadu byl v chlévě, na silvestra jsem ho vzala ven na vyvenčení a na portrét na inzerát a byla jsem překvapená, jak strašně vyrostl. To v chlévě vidět nebylo. Skoro jsem ho neudržela, sníh viděl poprvé, napřed se mu moc nechtělo, ale pak začal cválat dokolečka až jsem si říkala, že jestli se rozhodne vzít to až na pastvinu, tak za ním pojedu po břiše. 

Obrázek Obrázek Obrázek
Saga
Saga 04.01.2026, 10:09:31 xxx.xxx.245.41

U nás v obci, kde je cca 90 čísel popisných se tento zákaz skutečně projevil v tom kladném slova smyslu. Máme hospodářská zvířata, která máme kam zavřít, přesto když srovnám dobu např. před 20ti lety a posledních cca 5 let zpět, plus první rok s oficiálním zákazem, ten rozdíl je přímo obrovský! Dříve se tu střílelo celý prosinec, prakticky až do druhého ledna, kdykoliv během dne i noci, nedalo se na to nijak připravit a zvířata prostě nemůžete mít zavřená někde imrvére, páč jen z téhle změny jim lehce hrabe, a když je to kolem nich jak na bojišti, no tak co dodat….Bordel tu dělali zejména mlaďoši a hl. lufťáci. Na Silvestra jsme prostě museli být ve střehu od cca oběda až do cca druhého ledna, neustále hlídat zvířata, bylo to nesmírně vyčerpávající, tže po tomhle extempóre jít do práce bylo strašný. Pak se to samovolně začalo měnit, z mlaďochů se stali rodiče a začali mít jiné priority, a tenčí rozpočet na takovéhle zhovadilosti, jako je pyrotechnika. Postupem času se v naší obci paradoxně v období Vánoc stalo několik neštěstí, nešťastných událostí, za které nikdo nemohl, lidé byli solidární a držel se smutek, tudíž se neodpalovalo skoro vůbec a pak tahle zábava prostě nějak vyprchala. Dorazil to covid a pak střelba na filosofické fakultě, od té doby je u nás klid. Letos to byl jeden z nejklidnějších Silvestrů, co pamatuju. Zvířata úplně v klidu, za celý prosinec ani rána, na silvestra do půlnoci, asi pět vzdálených ran, po půlnoci byl odkudsi slyšet ohňostroj, ale nevíme odkud, vypadalo to jako bouřka. Zvířata jsme zavírali 15 minut před půlnocí a pouštěli 30 minut po půlnoci, upřímně na nás koukali, cože to jako blbneme, ale že půlnoční svačnu si daj🙂. Tímto děkuji lidem, kteří jsou normální a takto respektovali nová nařízení, protože díky nim jsme se mohli normálně vyspat a naše zvířata vše zvládla úplně v pohodě. 

Doufám, že tahle plytká a nekultivovaná zábava ve stylu, kdo nepodpálí vlastní zahradu, není dost borec, jednou zanikne sama od sebe…a nebo se to zakáže úplně a fertig!

Orionka (neregistrovaný) 04.01.2026, 10:46:47 xxx.xxx.226.32

Mě vždycky překvapovalo, že lidem není líto peněz. Nejsem žádný Harpagon, ale posílat peníze “do luftu” se mi vždycky příčilo. Kdysi jsme slavili 50. u kamaráda, ten jeho ohňostroj stal několik tisíc. Tady na vsi pálili rachejtle lidi, kteří měli opravdu nouzi. Asi si říkali, když dětem nemůžu koupit….., aspoň to praskání jim dopřeju.

Sarah01
Sarah01 04.01.2026, 11:11:08 xxx.xxx.162.253
Orionka:

Mě vždycky překvapovalo, že lidem není líto peněz. Nejsem žádný Harpagon, ale posílat peníze “do luftu” se mi vždycky příčilo. Kdysi jsme slavili 50. u kamaráda, ten jeho ohňostroj stal několik tisíc. Tady na vsi pálili rachejtle lidi, kteří měli opravdu nouzi. Asi si říkali, když dětem nemůžu koupit….., aspoň to praskání jim dopřeju.

Oni si ty “socky” na to vezmou klidně i půjčku, žijí stylem po mně potopa.

Mimochodem chtěla bych tady zdůraznit, že když pomineme zvířata a jak někdo zmiňuje “pitomé čokly”, tak aspoň kvůli různě nemocným nebo lidem s poruchami by snad nějaká ohleduplnost být mohla. Dost takových sobců si to neuvědomuje, ale třeba na takový tinitus je tady toto odpalování dělbuchů a rachejtlí fakt paráda. 👎

Saga
Saga 04.01.2026, 11:11:16 xxx.xxx.245.41

Orionko, na tu finanční otázku věci nahlížíme doma úplně stejně, protože to je doslova vyhazování peněz do luftu, taky to nechápu. Já vím, že život je otázka priorit, a každý si vráží peníze do čeho chce, a je to každého věc, ale v tomhle případě mi smysl prostě uniaká a domníváme se, že právě zdražující se pyrotechnika měla velký vliv na to, že to u nás témeř ustalo, prostě rodiče raději dětem koupí něco jiného než tohle, a to je moc dobře, protože když je k tomu nebudou vést, tak to jednou samo vyšumí. Naše rodina neodpalovala nikdy nic, samozřejmě kvůli zvířatům, ale i proto, že tohle nám prostě připadalo, jak to říct… pod naší úroveň…a ještě za to vyhazovat peníze? Tss…

šavlozubka
šavlozubka 04.01.2026, 18:44:18 xxx.xxx.167.186
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 04.01.2026, 11:11:08

Bohužel s nemocnými lidmi nebo třeba s dětmi s různými neurodivergencemi (autismus, ADH  a pod. ) nikdo těch, co obhajují ohňostroje, soucítit nebude. Dost často mám pocit, že by je někteří nejraději zase zavírali do ústavů a bojím se, že bude jen hůř. 

Sarah01
Sarah01 04.01.2026, 18:46:54 xxx.xxx.162.253
šavlozubka:

Bohužel s nemocnými lidmi nebo třeba s dětmi s různými neurodivergencemi (autismus, ADH  a pod. ) nikdo těch, co obhajují ohňostroje, soucítit nebude. Dost často mám pocit, že by je někteří nejraději zase zavírali do ústavů a bojím se, že bude jen hůř. 

To si myslím taky. Nikdo si neuvědomuje, že zdraví je křehké a nemoc je může postihnout raz dva. Ale tihleti jsou jednodušší a nedohlídnou dál, než na špičku svýho nosu.

impact
impact 04.01.2026, 19:00:28 xxx:xxx.feaa:b145

Tak u nás ještě teď kikáni na parku zjevně našli nějaký loňský zásoby a rozjeli ohňostroj. Akorát jsem zavírala dveře na dvůr, když to začalo bouchat. Tvl jsem aj nadskočila, jak jsem se lekla. 😏

Buggyra
Buggyra 05.01.2026, 08:46:34 xxx.xxx.198.226

U nás je většina vesnice v červeném, velká volná zóna je za vsí podél kolejí. Před půlnocí jsem zaregistrovala, že hodně lidí šlo na tu zónu ke kolejím, to bylo super, to ani Kocour nezdrhal pod záchod. Ale byli i tací, kteří to šli spustit doprostřed kruhového panelákového sídliště, a to byla fakt pakárna. Dokonce tam na ně někdo vlítnul, tak si to odtáhli ven z toho sídliště, tak už to aspoň nerezonovalo několikrát dokola mezi těmi budovami. Fakt idioti. Neměla jsem vůli jít je rovnat, protože jsem se chystala na půlnoc ke koním do výběhu. Máme dvě hříbata, která žila dosud mimo zástavbu a ohňostroje neznají. Tak jsme se vypravili na půlnoc do výběhu, kýbl nakrájených jablek. Tak celkem dobrý, naštěstí ve vsi pálili na druhé straně potoka a opravdu hlavně v té jediné části, kde bylo povoleno. Ale pak, jak jsem neblaze tušila, ohňostroj odpálili jacísi cizinci ubytovaní vedle výběhu, takže i poníci (bohorovní kliďasové) se vyděsili a začali lítat po své ohrádce. Nechala jsem parťáka s koňma (ten pak popisoval, že hříbě se pokoušelo proskočit ohradou…) a letěla jsem dolů pod výběh si to s nimi vyřídit jak duch pomsty, vhrnula jsem jim do zahrady, puštěné nahrávání na telefonu a jala jsem se deseti urostlým lidem s východním přízvukem velice nahlas a jadrně vysvětlovat, že takto tedy ne. Pak bylo pár vteřin ticho a nesměle mi kterási paní odpověděla, že už končí a dál odpalovat nebudou. Což mě uklidnilo a mohla jsem se vrátit ke koním (posbírat plíce, vymazat namačkané tel. číslo na policii…). Příští rok za těmihle milými sousedy dojdu už před Vánocemi, aby si ten ohňostroj ani nekupovali, a nebo ať si koupí takový ten, co jen syčí, viděla jsem jich na sídlišti několik, a byly super. Výběh mají tihle dobří lidé nad barákem, takže když vypustí dělbuch, tak ta koule vyletí přesně na úroveň koní (deset metrů od ohrady), kde udělá ránu a rozprskne se na ty vějíře. Normálně se mi třásla zem pod nohama.

Jinak to teda v průběhu prosince opravdu bylo trochu klidnější než jindy, hlavně mě velice překvapilo, že na Mikuláše nikdo nestřílel, protože to jsme šli zrovna večer s koňmi Mikulášský průvod, a docela jsem měla strach, jak by hříbata právě reagovala. Ale to byl klid. Kolem půlnoci na Silvestra to ovšem bylo jako v Mariupolu během nočního vstupu Dorazína, takže tam žádnou zásadní změnu nevidím.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.