Aktuálně: 2 493 inzerátů • 292 923 diskuzních příspěvků • 21 476 uživatelů

Kčička mandarínska

⋮
tato stano (neregistrovaný) 22.12.2008, 10:16:27 xxx.xxx.58.138
Mám problém pri odchove mládat.Po vyliahnutí sú velmi čulé,žerú a nie je s nimi žiadny problém.Po desiatich dnoch prestanu žrat a tažko dýchaju,otvárajú zobáčiky a do 24 hodín hynú.Stalo sa mi to tento rok dvakrát.Poradí mi niekto ako tomu mam zabránit?
⋮
J.Marková (neregistrovaný) 22.12.2008, 14:40:52 xxx.xxx.105.3
Radím: odeberte vzorky trusu a stěry ze zobáčků, dejte do vymytých a vysušených skleniček od léků, dobře uzavřete víčky, na tyto vzorky a vzorkovničky napište Vaši adresu a jaký vzorek obsahují, od jakého jedince (např. číslo jeho křídelní známky), datum odběru a co nejdříve předejte vzorky veterináři k rozboru. Současně by bylo dobré donést k veterináři i nemocná káčata, nebo dříve uhynulé kusy hluboce zamrazené a uchované v mrazáku.
Podezření na:
Tzv. "mor" drůbeže, v krku se tvoří pablány, drůbež lapá po dechu protože nemůže dýchat. Když jsem byla malá, podobně se projevovalo onemocnění mých liliputek a můj otec mi proti tomu přinesl lék určený na léčení lidského záškrtu a tím lékem jsem liliputky vyléčila. Ale příčina může být i jiná. Např. parazité.
Doporučení:
Alespoň 1 rok nelíhněte a neodchovávejte káčátka a celou líheň, odchovnu, bazén a hnízdiště velmi intenzivně vydesinfikujte, vypařte, ohrádku dejte na úplně novou část trávníku. Možná i vyměňte chovné rodičovské kachničky za nové, veterinárně prověřené že jsou zdravé. Napište, až se Vám podaří, aby další mláďátka zůstala zdravá naživu. Veterináři nechtějí nadálku radit, aby nebyli neobjektivní.
⋮
tato stano (neregistrovaný) 22.12.2008, 15:44:52 xxx.xxx.58.138
dakujem za radu a chcel by som sa opytat ci by to nemohlo byt aj tym,ze neboli odcrevnene?s chovom som zaciatocnik a vobec som nevedel ze ich treba odcrevnit.
⋮
J.Marková (neregistrovaný) 22.12.2008, 22:25:26 xxx.xxx.105.3
Co je třeba, nejlépe řekne veterinář dle výsledku rozboru vzorků trusu, výtěrů, tkání, živé i mrtvé drůbeže a anamnézy to jest popisu průběhu onemocnění. Také je důležité si poznamenat přesně dodavatele drůbeže. K drůbeži nesmí mít přístup volně létající ptactvo ani myši, psy, kočky, jiná drůbež, králíci, dobytek ani nemocní lidé ! Nikomu nevěřte. I mezi zkušenými chovateli si postupně musíte vybrat nejlepšího dodavatele chovné drůbeže, od kterého bude zdravá, bude mít zdravé potomstvo a ten chovatel Vám bude správně radit.

Odčervovat se nemusí ta drůbež, která parazity nemá. A čerstvě vylíhnutá kačátka určitě parazity nemají. Pokuste se znemožnit jim přístup k zamořené půdě ve výběhu nebo k zamořené staré špinavé vodě v bazénu. Přečtěte si něco o prevenci nemocí drůbeže (z knih, i na internetu).

Veterinární rozbor, rozhodnutí i léky Vás budou stát peníze, napřed se pana MVDr. zeptejte kolik, aby výdaje nebyly příliš vysoké.

Vydržte, sám dokážete výsledky svého chovu zdokonalit a stanete se později rádcem mladších chovatelů. Přeji hezké vánoce a zdraví Vám i Vašim kačenkám.
⋮
J.Marková (neregistrovaný) 24.12.2008, 09:17:21 xxx.xxx.105.3
Ještě jsem Vám okopírovala z návštěvní knihy tohoto webu e-mailovou adresu na chovatele ze Slovenska, který píše, že má zkušenosti s chovem bažantů a že i poradí se základy prevence nemocí drůbeže. Jeho adresa je:

milannemec@atlas.sk

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.