Aktuálně: 2 645 inzerátů263 598 diskuzních příspěvků19 194 uživatelů

Délka venčení

Edit-a (neregistrovaný) 21.12.2025, 20:39:20 xxx.xxx.106.20

Dobrý večer. Chodím s hafany někdy 1x, když to výjde 2x denně na procházku cca o délce půl hodiny. O víkendu déle. Napadá mě, jaká je ideální délka venčení a kolik toho asi nachodite aby byl hafan spokojen. Můj se na procházce pokaždé vykadí a několikrát vyčůrá. Jak by to ale mělo být dlouhé, aby byl spokojen?

Sarah01
Sarah01 21.12.2025, 20:46:32 xxx.xxx.162.253

Plemeno?

Myslím si, že délka venčení a nachozený kilometry nejsou vůbec důležitý, ale co se psem celou tu dobu děláte.

šavlozubka
šavlozubka 22.12.2025, 06:31:00 xxx.xxx.167.186

Krom výše zmíněného bych řekla, že hraje roli, jestli je přístup na zahradu nebo ne. U čistě bytového psa by mi jedno maximálně dvě venčení (bez ohledu na délku a program) přišlo jako hrubě nedostačující. Jinak podle mě záleží nejen na plemeni, ale i na věku a temperamentu. Staroušovi josefcovi opravdu (s možností jít se podle potřeby vyvenčit na zahradu) s pokročilým věkem stačila jedna dvě vycházky do nejbližšího okolí, aby si očetl pesemesky, a zbytek dne spokojeně prochrápal. S mladým pánem bych při takovém režimu měla doma destruktivní pohromu. 

keriton
keriton 22.12.2025, 08:17:30 xxx.xxx.66.23

Mám klidného dospěláka, nenáročný gaučák bytový, bez zahrady, a za minimum považuju 3 procházky denně, pro mě je standard ráno půl hodiny, odpoledne hodinu, večer jen čůrací 15-20 minut. 

Na procházkách nic moc neděláme, pes si čmuchá, to mu stačí, má v sobě asi kus lovečáka. Asi jsou plemena, která potřebují na procházce zabavit, ale mým oběma psům stačilo nechat je být, aby se na procházce věnovali svým věcem.

A za ideál bych považovala jít k tomu o víkendu na nějakou delší prochajdu, výlet, 10 km a více, prostě abysme byli tak nějak v kondici my i pes. 

bambule
bambule 22.12.2025, 12:47:00 xxx.xxx.234.114

Mám malého dospělého psa, nepočítám čas na vycházce, ale celkovou délku trasy. Ráno ve všední den cca 2,5 km, odpoledne dle možností a času nejmíň cca 3 km nejvíce 6 km ( má zdravotní omezení, delší procházka jí může přitížit). Mezitím jen čůrací skoky ven. O víkendech jsou ranní vycházky delší ( teď v sobotu ráno jsme dali 5,5 km).  Ona jde pomalu, takže vycházka nám trvá dýl než někomu s aktivním běhacím psem. 

keriton
keriton 22.12.2025, 13:01:20 xxx.xxx.66.23
bambule:

Mám malého dospělého psa, nepočítám čas na vycházce, ale celkovou délku trasy. Ráno ve všední den cca 2,5 km, odpoledne dle možností a času nejmíň cca 3 km nejvíce 6 km ( má zdravotní omezení, delší procházka jí může přitížit). Mezitím jen čůrací skoky ven. O víkendech jsou ranní vycházky delší ( teď v sobotu ráno jsme dali 5,5 km).  Ona jde pomalu, takže vycházka nám trvá dýl než někomu s aktivním běhacím psem. 

Wow, tak to bych vůbec neřekla, že se dá takhle trajdat i s tak “nemocným” pejskem, i když asi máte situaci stabilizovanou…Obdiv!

Aluška
Aluška 22.12.2025, 13:05:49 xxx.xxx.237.192

Mám 4 trpasličí jezevčíky, stáří asi 15, skoro 14, 13 a 5 let. Ráno hodinová procházka, spíš čuchací . Odpo 1,5-2 hodiny v lese, od jara do podzinu ještě odpo zahrada a večer  poslední čurací taky skoro hodina. Na tý zahradě nejsou jen tak sami vykopnutý, jsem tam s nima. 

bambule
bambule 22.12.2025, 13:12:24 xxx.xxx.234.114
»
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 22.12.2025, 13:01:20

Děkuji, teď se docela drží. Žádné šílené výkyvy. Snad nám to vydrží.

Sardullah
Sardullah 22.12.2025, 14:21:39 xxx.xxx.189.104

Když vezmu čistě venčení…tedy, opravdu jen dobu nutnou k tomu, aby pes vykonal potřebu, tak to může být třeba jen 10 minut…a tedy pokud pes nemá k dispozici zahradu (to je, že ho třeba jen “vykopnu” ze dveří na zahradu, aby udělal nějaké čůranda třeba před spaním…nebo ho naopak “vykopnu” na zahradu, než se  ráno vypravím do práce…tak za mě je 2x denně málo.

No a pak je další věc a to je procházka…a to je hóódně individuální, a teď protože nezáleží na ušlapaných kilometrech, resp. době, kterou na procházce strávíme, ale na tom jak s ohledem na potřeby psa…jsou psi, kterým stačí opravdu jen procházka…to znamená, že se s nimi společně projdeme, že nemusíme být se psem hodně v interakci, že on si prostě počuchá, poběhá jak potřebuje…a je spokojenej..a my děláme “jen doprovod”, pak jsou psi, kteří toho pohybu potřebují hódně..jo takoví ti, se kterými ideálně naběhám “100 jarních kilometrů”, ale nepotřebují zaměstnávat hlavinku…nevím..napadá mě třeba nějakej haskoun, ti jsou stvořeni k tahání, ale nemusím házet aportík a nebo dělat nějaký pořadový cvičení….no a pak máme psy, kteří potřebují jak pohyb, tak i zaměstnat hlavu…například setr, ohař….no a pak ti, kteří  vlastně vůbec nechtějí opouštět pozemek (jako moje kavkazanda) a člověk je teda vytáhne skorem násilím, protože přeci potřebují pohyb….a atd atd

Zatímco některé zdejší diskutérky našlapou s malými i staršími psíky xy kilometrů denně a se psy i něco cíleně dělají…to vůbec nemám na mysli cvičák…ale při procházce pejska zaměstnávají,, tak já si připadám, že moje pyrenejka nenachodí defakto nic.

Jsou určitě rozdíly i v rámci plemene…tak moje pyrenejka třeba vůbec chodit nechce…resp. je ochotná někde pochodit v lokalitě (ale tak max hoďku, hoďku půl a nesmí to být v lese), která je pro ní zajímavá na čuchání…a v ideálním případě by nejraději došla někam na vyvýšené místo a tam si lehla a pozorovala hodiny pohyb okolo, pak by to teda tak nějak obešla a zase tradá na pozorovatelnu…no jasně, ona je k tomu stvořená a  sice stádo ovcí nemaje, ale tak pastevecké predispozice má…a jsou pyrenejci, kteří s nadšením chodí na túry.

Člověk by řekl…no Sardullah, jakou jsi si jí udělala takovou jí máš…ale s předchozími psy ty procházky byly běžně 3-4 hoďky….berňucha ten nadšeně půjde světa kraj…

šavlozubka
šavlozubka 22.12.2025, 14:41:17 xxx.xxx.167.186

Jinak mladý aktivní puboš středního plemene.  2x denně (ráno a obvykle večer) větší vycházka v rozmezí 4 - 8 km podle nálady, počasí a času (ve všední den většinou 4 - 5 km, o víkendu obvykle dělám jednu delší) s trochou cvičení nebo spíš opakováním nějakých základů slušného chování a ovladatelnosti (potřebuje to jak prase drbání), to nám trvá obvykle tak hodinu až dvě podle délky trasy a “programu". V poledne (nebo večer, když dlouhou zařadím odpoledne) chodíme jen venčící a čmuchací na půl hodiny až hodinu podle situace a programu. Mladej je trochu hyperaktiv, takže doma ještě vymejšlím hlavolamy, aby si zaměstnal hlavu a byl rád, že může chrápat, protože jinak by se zaměstnal sám způsobem, který by se mi nelíbil. Podlahová lišta v kuchyni by mohla vyprávět. Totiž nemohla…  Plus máme zahradu, takže pokud chce pouštím ho ven a buď jsem tam s ním a blbneme spolu nebo když se sejdeme prohraje si s bráchovou čubinou nebo dohlížím z kuchyně než si zahradu obejde. Ale nenechávám ho tam bezprizorně půl dne. A snažím se jeden den zhruba ob víkend zařadit nějaký delší výlet, který zahrnuje cestu hromadnou dopravou buď v rámci města nebo i za město, aby zvládal v klidu i takovéhle situace. 

Xerxova
Xerxova 22.12.2025, 14:41:49 xxx:xxx.7526:c941

ideální délka venčení neexistuje. Jiná je pro štěně, jiná pro psa v plné síle, jiná pro psího důchodce. Jinak se venčí za horka, jinak za velkých mrazů, jinak ve vichru… Jinak se venčí po nemoci, jinak se venčí po dlouhém výletu nebo po psychickém vypětí typu výstav či závodů.

A jinak se venčí ohař a jinak anglický mastif.  Má to spoustu proměnných a navíc se k tomu přidá i osobnost majitele - co někomu připadá jako přetěžování, jinému přijde normální. Takže je to jen řečnická otázka, na kterou není žádná konkrétní odpověď správná. A to už tu zaznělo 🙂

Kilian
Kilian 22.12.2025, 15:21:35 xxx:xxx.af83:b14d

..mam papillona a ten nejenže vyžaduje delší svižné procházky, ale i práci hlavou, takže vycházky spestřujeme různými úkoly a hrami…mimoto mně takřka všude doprovází, takže pohybu za den opravdu dost..

Zrzavci
Zrzavci 22.12.2025, 17:53:22 xxx:xxx.bacb:6b53
»
Odpověď na příspěvek uživatele Edit-a z 21.12.2025, 20:39:20

Myslím si, že pokud nejste  v majetku pekinéze, je tento režim zcela nedostačující . A to i pro psa zahradního.

S našimi psy jsme každý den 3x denně venku - ráno cca půl hodiny, čistě venčící procházka, kdy se psi zcela vyvenčí, aby pak mohli doma spokojeně spát, než se vrátíme z práce. Posléze se odpoledne po návratu z té práce jde na dlouhou procházku min. hodina a půl vždy (jo, když padají trakaře, tak se to zkrátí, protože už jsou to psi přes deset let), během té procházky se krom venčení i trochu cvičí, hodně hraje. Po návratu, když si řeknou, jdou na zahradu /to dříve v paneláku nebylo, teď je to výhoda/ a pak před spaním jde už jen o krátké venčící vyběhnutí, kdy se vrací domů podle toho, jak si řeknou oni sami.

Tento styl venčení, který máte nastavený měli bývalí sousedé, když jsme bydleli v paneláku ve městě a bylo mi těch pudlic dost líto ☹️ . Co z toho života pak ten pes má? 

Nemyslím to nijak zle, jen čistě pragmaticky píšu, že to pro psa není šťastné řešení. Jasně, on z toho neumře, ale……… plnohodnotný život to není. Je to prázdná nádoba.

Sardullah
Sardullah 22.12.2025, 18:09:23 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 22.12.2025, 17:53:22

Jasně, on z toho neumře, ale……… plnohodnotný život to není. Je to prázdná nádoba.

Tohle budu Gině říkat, až jí potáhnu někde za sebou jako kozu…protože a poněvadž “tudy nejdu, já jsem chtěla na SVOJÍ louku”…popř. až řekne “tak já mám dočucháno a jdeme dom”…popř. až mi v parku řekne “no tak třetí kolo už nejdu…chodíme 2 kola, špatně počítáš” (teda do parku chodíme na večerní čůranda…a teda snažím se i tak abychom ty 2-3 kiláky ušly..😄

Jako jasně rozumíme si…jako fakt nechci, aby můj byl jen a pouze na zahradě…tak za prvé kvůlivá pohybu, nemůžu nechat psy celej život, aby to prováleli na dvorku…a za druhý já si můžu chodit kam chci, psi jsou závislí na tom, kam je vezmu já…neřeknou mi “čau mami, jdu se projít, do tmy jsem doma”

Spíš vždycky když čtu kolik kdo nachodil…navíc třeba s psím důchodcem…tak se hluboce zastydím a pravím pyrenejce, že jsme dvě holky v nejlepších letech a že bychom na tom měly nějak zapracovat….no jasně…zapracovaly jsme na tom tak, že pokud mám volno, tak uděláme 2 kratší prochajdy, neboť to psice nedojde do fáze zpruzelosti…ale říkám na rovinu, že teda Gina je extrém…to jsem fakt nezažila…

Mrzí mně, když na to lidi nemyslí, že jsou pro psa celej jeho svět…zdroj potravy ..vlastně zdroj všeho..,

kometa
kometa správce
22.12.2025, 18:35:04 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Edit-a z 21.12.2025, 20:39:20

Chodím s hafany, Můj se na procházce

Kolik těch psů teda máte? Nebo jste profesionální venčič?

šavlozubka
šavlozubka 22.12.2025, 18:37:04 xxx.xxx.167.186
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 22.12.2025, 18:09:23

Já měla takové výčitky, že nelovíme kilometry, se starouškem. On byl fajn pes doprovodný. Oběhal se mnou lokality, když jsem psala diplomku. Ještě s prvním synkem jsme toho nachodili docela slušně, na to, že byl už starší pán, kardiak s luxací čéšky v obou kolenou a vůbec chodící chorobopis a povahou vlastně pohodlný gaučový povaleč s názorem na počasí a vlastně cokoliv. Jenže pak přišly plotýnky a tedy narkóza a operace a i když fyzicky se dal dohromady dost dobře, tak hlava už pak nesloužila úplně ideálně a on najednou už nikam daleko chodit nechtěl. A uměl to dát jasně najevo. Typickej umíněnej jozefčík. Zarostl do chodníku a nehnul by s nim ani pár volů. Chtěl si obejít svoje pidikolečko a jít dom. Tak jsme chodili pidikolečka a mohl na zahradu a vlastně si nemyslím, že nějak strádal. Doma dostával různý čmuchací hry, když chtěl mohl ven, a byl se svojí snečkou.

hmn
hmn 22.12.2025, 18:43:32 xxx.xxx.26.131

souhrn od AI říká :

Délka venčení psa závisí na jeho věku, plemeni a kondici, ale obecně platí minimálně 3-4x denně, každá procházka 15-60 minut, s jednou delší (30-90 min) pro psychickou i fyzickou stimulaci. Štěňata a starší psi potřebují častěji, ale kratší procházky (5-20 min), zatímco aktivní plemena 45-90 minut. Důležitá je pravidelnost a přizpůsobení počasí, s maximální dobou 8 hodin mezi venčením.

Doron
Doron 22.12.2025, 21:51:13 xxx.xxx.167.147

Půl hodiny mi přijde trochu málo ;(

Moji psi mají stálý přístup na velkou zahradu a tak to flákám, chodíme jen jednou denně, na hodinu až tři hodiny, o víkendu někdy víc.

Pro psy je důležitá změna prostředí, chtějí vyrazit ven, není důležitá jen  doba (a vzdálenost) vycházky, ale i to, co zažijí.

Správně vyvenčený pes sebou bouchne o zem a spí.🙂

Jaké máte psy?

Sarah01
Sarah01 22.12.2025, 22:31:09 xxx.xxx.162.253
Doron:

Půl hodiny mi přijde trochu málo ;(

Moji psi mají stálý přístup na velkou zahradu a tak to flákám, chodíme jen jednou denně, na hodinu až tři hodiny, o víkendu někdy víc.

Pro psy je důležitá změna prostředí, chtějí vyrazit ven, není důležitá jen  doba (a vzdálenost) vycházky, ale i to, co zažijí.

Správně vyvenčený pes sebou bouchne o zem a spí.🙂

Jaké máte psy?

Nápodobně, taky to flákám, hlavně v tomto období, je toho moc a taky je brzy tma. Včera jsme byli jen na socializační procházce ve městě, nadále je každý den hustá mlha, dnes ráno jsem neviděla ani střechu vedlejšího baráku. Snad se to na Štědrý den změní, alespoň to slibuje předpověď.

Zrzavci
Zrzavci 22.12.2025, 22:49:04 xxx:xxx.7e5a:9225
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 22.12.2025, 18:09:23

až jí potáhnu někde za sebou jako kozu…

no ale to je jiná, Gina je pastevec a je jasný, že její  náplní je dozorovat svěřené území, takže s e jí moc nechce pochodovat do dálek.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.