Včera pozorována první vlaštovka !!! Rybník Řežabinec, Kestřany - Lhota u Kestřan [PI]. Loňské rekordní pozorování z 15.3. o den odolalo.
Už sú tu 2026
jara.t:Dnes ráno po osmé hodině 1. holub hřivnáč.
Taky už je přes týden vídám, budu muset sundat květináče z parapetu, aby si tam nechtěli zase udělat v nich bydlení…ono to teď jde, ale pak je tam strašný úpal…a loni to nedopadlo.
U nás zajím jen jeden z páru čápů.
Včera čáp - Uh. Brod.
Na potoce máme už nějaký čas březňačky. Což o to jeden, dva páry tu máme každý rok a i letos tu už nějakou dobu jsou. Letos jsou ale nejspíš trio 1/2. Již jsem je takto viděl víc než před měsícem a dnes znova. Kačírek si v těsném závěsu vodí dvě holky, ty beze sváru bok po boku za ním. Neměl jsem mobila (furt ho při práci někde zapomínám), tak příšte snad dám fotku.
Jindřichův Hradec , čáp na komíně u zámku minulý týden (JEN JEDEN)
Poprvé jsem z blízka viděla jeřába popelavého. Možná teda už i někdy dřív, ale měla jsem je za volavky popelavé.
Huž máme voba čápi na hnízdě, hurááááááááááááá. Kačka a Karel (doufám, že jsou to oni 😀) už se i páří, tak snad to letos vyjde jako loni.
Pár konipasů si staví nové hnízdo v ZD, Klatovsko.
bože ta hnusná hrubka, čápy, voba čápy tam máme,
No ale je zajímavý, že když tam byl jen jeden - předpokládám samec, že na snídani chodil o hodinu dřív, než teď, když jsou tam dva, madam asi vstává pozdějš, tomu rozumím 😀
Pondělí 23.3. Fryštak u Zlína.
Návrat samce.
https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-vzacni-cerni-capi-dorazili-domu-jejich-utajene-hnizdo-sleduje-oko-kamery-40568948#dop_ab_variant=1639801&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=6&utm_campaign=abtest302_asistent_url_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
.
Vídám teď pravidelně párek malých ptáků u nás v křoví, myslel jsem, že to jsou červenky, ale teď mi přišli drobnější, tak spíš lejsci… vůbec je rozeznat nedokážu.
Dnes ráno dvě vlaštovky. Okolí Uh. Brod.
Včera v poledne jedna vlaštovka vylétala z chléva. Mezi Benátky nJ- Loučeň.
A kolegyně mi dnes posla video páru čápů - taky tam.(Nejde mi vložit. ??)
Už jsou tu i jiřičky
Před chvílí přiletělo na dvůr malé hejnko vlaštovek. Udělaly pár otoček, snažily se dostat do stodoly ( marn3, okno nad vraty se otvírá až kvůli nim) a zase odlétly. Není to na ně ještě brzy?
Nečekejte a otevřete. Ať v hnízdě mohou šetřit energii, je stále zima, hmyzu moc nelétá.
Brzo to není. Nám ty první již několik let přilétají kolem 5. dubna.
Jiřičku jsem hlásil již před časem. Fakt jiřičku podle hlasu poznám, nevím co jiného by to mohlo být. Spíš nějaká, která přilétla hodně předčasně omylem, než že bych se sekl, -myslím.
Dnes ve stáji vlaštovky.😍