Poradíte prosím. Teď na jaro chci koupit 15 brojlerových kuřat. V nabídce jsou klasická nebo i Kalimera. Poraďte v čem je rozdíl a jaké budou lepší, kolik dorostou kg a za jak dlouho. Jiné krmení než směs nepřipadá v úvahu? Děkuji, Svobodová.
brojler se myslí rychle rostoucí brojler, kalimero je pomalu rostoucí brojler. to je hlavní rozdíl a z toho vyplývá to a jak dlouho. lepší je to, co vyhovuje vám z hlediska podmínek chovu. rychle rostoucího brojlera uděláte za měsíc, ale jen za vynikajících podmínek chovu: teplý chlív a směs. když se s nimi pokusíte zacházet jako s normálními kuřaty, tak tak neporostou a budou tam vyšší úhyny. pomalu rostoucí brojler je více blbovzdorný.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 28.02.2026, 10:30:09
Je to přesně tak..já jsem zkusila obojí, ale zůstala jsem u klasických brojlerů..vyhovující podmínky a místo mám, teplo a světlo se lehce pořídí ..podestýlka..krmná směs..rostou před očima bez problémů…maso výborné..kalimera jsem také jednou měla, ale pro mě nic moc, dlouho rostou a maso není tak jemné ..spíš jako mladí kohoutci mých maransek…
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 28.02.2026, 06:21:45
A já jsem tým kalimero. Žádná směs, ale máme přístup k různým zrninám a ke všemu hodně trávy, teplo jen pro maličká kuřátka, pak přes den venku ve výběhu a přes noc v nevytápěné boudě - letní chov samozřejmě. A hlavně pevnější maso, nemám ráda blátivé kuřecí maso jak z obchodu. A i mi takový chov dělá větší radost, mám pocit, že se ta kuřata mají lépe než ta z chlaďáku v Kaufladu, což mi u chovu klasických brojlerů nepřišlo.
Díky za vaše zkušenosti. Já zkusím prvně tu klasiku brojlery, bude to moje první zkušenost tak uvidím.
Jj, dobře děláte..chce to kotec nebo zpočátku větší kartonová krabice, infra lampu pro tělo a světlo, krmítka a vodu ..příslušnou směs Br1, po čase Br2, Br3…mívám je v teple maštali, rostou před očima, kotec zvětšujeme podle potřeby 😂…zabíjíme je větší, tak 4 kilove..mají vyzrálejší výborné maso..👍👍..tak ať se vám daří✊✊
Kalimero není brojler. Je to neucelený mix bez hlavy a paty. Pro ty, kteří mají rádi pestrost a asi neřeší, že to budou krmit 8 měsíců. Kalimero se nedá srovnat například s kohouty hempšírek, kteří rostou lépe, rychleji a jsou zmasilejší, vyrovnaní (jednotnost) a mají krásně žlutou kůži. Jednotnost ve vlastnostech (růstu) nabízejí i další plemena (bielefeldka, australka aj.). Navíc v každém hejnu máte jak kohouty, tak slepice. A slepice kalimer na maso - to opravdu ne. Takže u kalimer máte z 15 ks polovinu k ničemu. Tedy, ne na maso.
Ještě jednou díky a ještě jednou přicházím. Mám chlév po praseti 2*2 mm tam bych je chtěl na slámě mít. Dají se koupit i týdenní kuřata kterým by se už nemuselo topit když bych je koupil třeba až koncem dubna?
Ještě jednou díky a ještě jednou přicházím. Mám chlév po praseti 2*2 mm tam bych je chtěl na slámě mít. Dají se koupit i týdenní kuřata kterým by se už nemuselo topit když bych je koupil třeba až koncem dubna?
Týdenním kuřatům musíte přitápět, nepřitápí se tak od třech nebo 4 týdnů, dle počasí. Pokud to máte takto, nechají se koupit starší kuřata na dokrmení, ale pak nějak nechápu smysl takového chovu. Ale to já nevidím ani v popsaném chovu brojlerů, krmení směsí v uzavřeném prostotu, to si je rovnou můžu koupit bez práce v Kauflandu.
I ve třech až 4 týdnech ještě musíte přitápět, pokud si je budete brát na jaře a pokud se ochladí. Termoregulaci mají vyvinutou v pěti týdnech. Chce to počítat s žárovkou (hlavně na noc). A určitě jim i dopřát pohyb venku. V okamžiku, kdy trochu naberou váhu, tak se moc od krmítka stejně nehnou.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.03.2026, 10:38:39
Brojler není vyšlechtěný na podmínky venku ,ve výběhu. .žádný výběh…musí mít stále teplo...když bude běhat, bude jako kalimero….a jaké škubání?😄..to opaříte v hrnci a peří z něj pomalu padá samo..😀..
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.03.2026, 10:38:39
Neznám Kalimera, ale brojleří nám vyrostli na dvoře při stejné péči jako o normální kuřata. I když měli volnost na skunci a trávě, moc toho nenaběhali, seděli u krmítka a cpali se. Takže jestli máte podmínky pro kuřata, máte podmínky i pro brojlery.
Díky, o to menší výběh bych jim mohla udělat 🙂 Nepotřebuji, aby vyrostli do obřích rozměrů, jen abych se o ně nemusela moc starat. Tak to ještě popřemýšlím.