Podnětem k založení tohoto vlákna je názor pana Maliny o tom, že by nemělo jít o vítěze a poraženého. Konkrétně reaguji na tuto páně Malinovu větu či vyjádření:
To je přesně ukázka toho jak přemýšlíte. V diskuzi nebo debatě nemusí a podle mě nemá být vítěz nebo poražený. Jeden poslouchá/čte co říká/píše druhý. Reagují otázkou nebo sdělí slušně názor na danou věc.
Myslím, že se pan kolega hrubě mýlí. Já vycházel z obecně platných definic, jsem tak naprogramovaný prazákladním vzděláním a nechápu, že by to samé mohl někdo vidět jinak:
Debata: Je to v podstatě argumentační souboj nebo duel. Má jasná pravidla a jejím cílem je určit vítěze – tedy toho, kdo dokázal svá tvrzení lépe obhájit a vyvrátit argumenty oponenta. Výsledek debaty (verdikt) nutně neříká, kdo „měl pravdu“, ale kdo byl v argumentaci přesvědčivější.
Diskuze: Jde o věcný rozhovor, kde lidé téma rozebírají z různých stran. Cílem není porazit soupeře, ale shromáždit argumenty, navrhnout řešení problému nebo připravit půdu pro budoucí rozhodnutí.
Tudíž oba pojmy jsou diametrálně odlišné a jde o to, o co jde a v co se, patrně z neznalosti základních pojmů, rozhovot zvrhne. Diskuzi tu, až na vzácné výjimky, nevidím. Jen měření pindíků.
Na rozdíl od drtivé většiny čtenářů tohoto fora je pan Malina (také Goro, další odpadli) aspoň shopný A OCHOTNÝ jakkoli “měřit” síly, či sílu argumentů. Ve skutečnosti si lidí jako on vážím víc než mlčících introvertů, neschopných mít jakýkoliv názor! A chlapsky zaujmout JAKÝKOLI postoj. O tom zda správný nebo méně se právě tady bavme. Donekonečna!
Oponent je klasa, to díky jemu se věc posunuje dál, nutí k myšlení a tím, že oponuje, dokazuje hlavně fakt, že sám o věci přemýšlí a ne jen papouškuje klišé a dogmata.
(Danihilíka jsem nezmínil já, ale AI v souvislosti s přirozeným mikrobiomem včelstva, nikoli jedné včely, ve skutečnosti “práci” tohoto pána nemusím a s ničím se netotožním, stejně, jako u pana Přidala)
Za svůj další velký omyl považuji fakt, že jsem se propůjčil k pojmu mikrobiom včelstva. A opakuji, že jsem to nebyl já, možná to ani nebyli zmínění pánové Danihlík a Přidal, ale jen AI, která může obsahovat chyby. Kde jsem ten pojem vzal jsem dal jako skopírovanou citaci AI.