po hledání a párletých zkušenostech mého dědy s chovem pižmovek jsem se začal zajímat o pižmovčího hybrida Barbarie. Vím ,že to je pižmovka která je větší ne moc zasedá a nehodí se do chovu ke klasickým pižmovkám ,protože kačeři jsou násobně těžší a mohli by malé kachně pižmovce ublížit. Mám ovšem problém s jejich sehnáním na českém trhu. Před lety jsem věděl o firmě JH Barbaria a ta měla vlastní stránky ovšem vypadá to ,že již nefunguje ,protože se na stránky nelze dostat. A tak mám otázku zda nevíte kde se dá pravá barbarie v česku sehnat.
Zdravím. Nevím, zda se dají označit za “pravé barbarie”, ale setkávám se v českých chovech občas s kačery domácích pižmovek, kteří mají odhadem okolo 7 kg. Jinak třeba můj vlastní hlavní dvouletý kačer, z odchovu pana Panáče (od Brna), v divokém zbarvení, má 6,25 kg. A viděl jsem několik (většinou bílé zbarvení), kteří se mu velikostí od oka cca rovnali, či se i zdáli větší. U nás v západních Čechách si sem ty největší potvory tahají tuším z Německa. Samice těchto velkých forem bývají jen o chlup menší, než běžní tuzemští kačeři. Jinak v rámci druhového pohlavního dimorfismu jsou obecně dospělí samci pižmovek téměř na chlup 2 x větší (hmotnost), než dospělé samice ze stejné linie.
Aha děkuji, všímal jsem si ,že na některých dvorcích jsou kačeři obří a pak tady byl děda jehož největší kačer za asi 8 let chovu měl ani ne 3 kila , kačenky ani neměli cenu škubat. Vždy se musely upéct dvě na oběd pro 6 lidí, proto s tím skončil. Zkusím se podívat na inzeráty v Německu , já jsem původně chtěl jenom třeba 3 kachnata na zkoušku která bych dal ke svým saským která se mi teďka pečou v líhni. Asi z toho ,ale nic nebude. Děkuji za odpověď,
Odpověď na příspěvek uživatele Šimon Bauer z 18.03.2026, 08:29:54
Kdyby jste byl nějak v pro Vás dojezdové vzdálenosti od Mariánských Lázní, šlo by se i nějak domluvit. Nějaká volná NV sám mám. A spolupracuji s vícero chovateli.
Loni měli největší mladí kačeři z mého odchovu v době, kdy se jim začaly objevovat první známky bradavčitosti hlavy, v živém 4 kg. A 5,50 kg k podzimu už jako pěkně vyspělí; po otci s předpokladem přesáhnout ve druhém roce 6 kg.
Na foto kačer a 2 kačky z loňských NV ode mě. Kačer líhnutý 2025 v červenci a kačky v květnu. Foceno na konci ledna 2026, to měl mladý kačer 5,60 a obě kačky po 3,50 kg v živém.
Odpověď na příspěvek uživatele sharingan z 19.03.2026, 11:42:03
Ty černé pižmovky jsou nádherné!!!😇😇😍ty bych chtěla🙏…já chovám bílé, velké..už mi tři kačenky na vejcích, další 3 snáší..😀👍..letos mi snášely před celou zimu, vejce jsem musela likvidovat, na mladé by bylo brzo..
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 19.03.2026, 22:51:03
.. určitě…já jsem asi před 10ti lety koupila na výstavě velikého mladého kačera od chovatele, který je přivezl z Německa..s mými kačenkami měli mladé, krásně velké..od té doby si je pořád držím..dneska už mám ten mišunk,ale pořád jsou kacenky velké..ono se to také musí pořádně krmit 😂😂👍
bohužel od vás bydlím 4 hodiny a letos asi už nasazovat nebudu, Líhnutí je pro mě vždy stresové a s mojí cleo 5 mám vždy zástavy srdce když vidím to kolísání teploty. Ovšem možná příští rok bychom se s vámi mohl domluvit. Tak krásného děda měl leda tak 6 letého kačera. Ty barvy jsou moc pěkné. Nevíte čím to mohlo být ,že jeho pižmovky byly vždy tak malé.
bohužel od vás bydlím 4 hodiny a letos asi už nasazovat nebudu, Líhnutí je pro mě vždy stresové a s mojí cleo 5 mám vždy zástavy srdce když vidím to kolísání teploty. Ovšem možná příští rok bychom se s vámi mohl domluvit. Tak krásného děda měl leda tak 6 letého kačera. Ty barvy jsou moc pěkné. Nevíte čím to mohlo být ,že jeho pižmovky byly vždy tak malé.
Děkuji,
Bauer.
Zdravím, no, čím to mohlo být - pokud třeba nebyl u jeho pižmovek navíc projeven exteriérem dobře pohlavní dimorfismus (samci s trupem dlouhým jako limuzína a dvojnásobně velcí oproti holkám), tak zde bývá často na vině opakovaná příbuzenská plemenitba, potažmo špatná selekce a výběr chovných zvířat.
Pokud toto bylo OK, tak se mohlo jednat prostě jen o geneticky menší linii zvířat, velikostí odpovídající spíše původním divokým pižmovkám ze Střední a Jižní Ameriky…
..mně už sedí tři kačenky na vejcích 😇…první asi 3 týdny, druhá o týden později a třetí, černobílá Letuška, která k nám bůhví odkud přiletěla, sedí asi týden…tak budeme mít černobílé kačenky..jsou krásné, ale to škubání a čištění černých pisků🤦…kvůli tomu jsem je kdysi zrušila , tak teď tu budou zase👍🤦🤦😀
jelikož se zde sešlo několik chovatelů pižmovek měl bych jeden dotaz nad kterým se už dlouho zamýšlím. četl jsem jednou článek (tento:https://klubvodnidrubeze.estranky.cz/clanky/poznatky-z-chovu-kachen-nasich-clenu/kachny-ruanske.html) a zde mě zaujalo ,že mládě které vysedí pižmovka má poté také tendenci sedět na vejcích. Má s tímto někdo osobní zkušenost. Moc bych si přál jednou na své zahradě vidět kačenku saskou s kachňaty.
Hnízdění kachny ruánské,nevím zda autorovi článku kachna vyseděla kachňata opakovaně,ale mému otci za celé roky chovu zasedla a vyvedla jen jedna a jinak byla nutná líheň. S tím,že kachna zasedne nelze vůbec počítat.
jelikož se zde sešlo několik chovatelů pižmovek měl bych jeden dotaz nad kterým se už dlouho zamýšlím. četl jsem jednou článek (tento:https://klubvodnidrubeze.estranky.cz/clanky/poznatky-z-chovu-kachen-nasich-clenu/kachny-ruanske.html) a zde mě zaujalo ,že mládě které vysedí pižmovka má poté také tendenci sedět na vejcích. Má s tímto někdo osobní zkušenost. Moc bych si přál jednou na své zahradě vidět kačenku saskou s kachňaty.
Děkuji,
Bauer.
Pud sezení na vejcích není věc získaná, ale dědičná. Po kachně která nesedí a má kačera který nebyl vysezen přirozeně kachnou, nebude potomstvo pravděpodobně sedět také ani když je vyvede sedící kachna. Ostatně ani v tom článku autor o tom nic nepíše.
Čistokrevné kachny ruánske - rouenské , jsem spoustu let chovala, nanesly spoustu vajec, ale nikdy žádná nezasedal!..kačenky jsem líhla v líhni ..opět vyšlechtěné na snášku vajec.. s potlačeným pudem sezení.. jestliže autorovi článku nějaká kačenka divokého zbarvení seděla, určitě to nebyla čistokrevná kachna rouenská…
Samozřejmě je tato vlastnost silně potlačena, ovšem mně přijde zvláštní jakého chytráka napadlo o tuto vlastnost připravit všechny kachny. Jasně chápu víc vajec více kachňat,ale stará plemena jako je třeba kachna elsberská ,která se chová již strašně dlouho a přijde mi škoda ,že i toto staré plemeno o něj přišlo. Chápu ,že je to pro někoho zábavou pro mne je ovšem nepochopitelné ,že nelze sehnat jedinou čistokrevnou kachnu těžké hmotnosti která by zasedla. Ovšem je to možná jen mojí neschopností při líhnutí a celkový odpor k moderním trendům.
🙂..beru zpět slovo" určitě"…nejmíň deset let jsem ruánky chovala…nepřišlo mi podstatné, zmínit se o zasednutí jedné mojí kačenky na vejce, která jsem ji pro radost nechala v hnízdě..ale dopadlo to podobně, jak už tu někdo psal..zasedla, ale nechávala vejce dlouho chladnout, asi po deseti dnech se na vejce už nevrátila… vejce, která byla oplodněná, byla už mrtvá..takže špatná zkušenost..bylo to smutné…od té doby jsem už všechna vajíčka dávala do líhně, kde byla jistota..možná, že výjimky existují, že čistokrevná ruánka vydrží sedět až do konce líhnutí, ale nemůžu potvrdit..🤔🙂🦆