Mám dotaz, asi spíš na majitele starších koček, nebo lidi s veterinárním vzděláním.
Mám mainského mývalího kocoura, kterému je 7 let.
Na žádné speciální preventivní prohlídce, nebo odběrech krve, vyšetření moči, atd nebyl, vyšetřoval se vždy jen nějaký specifický problém.
No poslední dobou mi přijde nespokojený. Je obecně vokálnější než býval, přijde mi, že má častější problémy s regurgitací (vyhození jídla chvíli po pozření bez “pumpování”) a obecně mi přijde občas protivný. Nic nechce, hrát si nechce, ale něco se mu nelíbí, protože vlastně neví co chce…když si ho všímám až moc, nebo ho nabádám ke hře, většinou se zvedne a odejde z dosahu, čímž mi dává najevo abych neprudila 😀, ale následně se za chvíli zvedne, chodí po bytě a mňouká (mainy jsou vokální, ale on až takhle uřvaný nikdy nebyl).
Napadlo mě, jestli nemůže mít nějaký problém, který není vidět…i kdyby neměl, asi by nebylo od věci v jeho věku udělat nějakou rozsáhlejší kontrolu.
S jídlem měl vždy problém, má podkus navíc je to hltač, takže polyká při jídle i vzduch…jen mi to teď přijde nějak častější a nepomáhají ani vyvýšené misky. 2x do týdne najdu vyhozené oslintané granule na podlaze (on mi nic jiného nesežere, má ND pro kastráty kuře a granátové jablko - bezobilné…sem tam vylíže šťávu z kočičí konzervy/polévky)
Každopádně máte prosím někdo nějaké nápady/doporučení, co určitě nechat vyšetřit a na co nezapomenout, když bych ho už trápila návštěvou veterináře? Chtěla bych mít alespoň po jeho zdravotní stránce klid.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 24.04.2026, 12:12:24
Předpokládám, že to zvládne i normální veterinář, nebo máme jít přímo ke stomatologovi?
Jako napadlo mě to taky, ale na pohled má zuby v pohodě - bez nánosů…ale vím, že to nic moc neznamená. Necháváme ho každý rok očkovat a na tlamu mu koukají, je ale fakt, že ty zadní zuby asi pořádně neprohlédnou.
No nevím. Náš kocourek (běžný vesnický mix, co si nás adoptoval) začal před dvěma lety strašně zvracet. Vzala jsem ho velmi dobrou na vet. kliniku (Veterina u ZOO, Brno-Bystrc) - pobyl si tam přes noc na kapačkách. Zlepšil se tím parádně. Testy… dělaly se zejména krevní a hormonální testy. Od té doby má přísnou slinivkovou dietu… a lítá večer po domě jak blázen. Rychle se zadejchá, to jo, ale je v pohodě. Ven nechodí, to u nás nejde, sice dědina, ale bydlíme hned u silnice. Zuby… no má je dožluta, ale všechny a kouše dobře. Ty kapsičky teda. Je mu nějak 16 let. Jeho chování se ke stáru mění… je takový kategoričtější, když mi krade po ránu peřinu.😀
Vyžaduje sice krmení v přesný čas, ale i tak si ho rozloží například na celou noc (to večerní, ale s ranním nakládá stejně). Myslím si, že ví, co dělá a že je to rozumné. A pořád je krásnej a námi milován… A jasně, krabice od bot na mém psacím stole je nedotknutelná 😀
Odpověď na příspěvek uživatele HelaS z 26.04.2026, 05:08:40
No já se docela děsím toho, že by měl mít nějakou dietu, protože ten s prominutím blbeček nic krom “svých” granulí jíst nechce…je to věčný boj, můžu si za to ale sama, nechala jsem ho si vymejšlet, když byl mladej a tak nějak jsme časem skončili u toho, že jí jen pár druhů granulí a jen určité příchutě…kapsičku, konzervu, maso do tlamky nevezme. On měl nějaké zažívací potíže v pubertě a musel být asi tři měsíce na veterinárních granulích a pak nechtěl jíst skoro nic, už se nám ho nepovedlo přemluvit, že má jíst “mokré” krmivo. Syrové maso teda nechtěl nikdy.
…má na vše dost radikální názor a dokud nedostane “svoje” tak ječí jako by ho na nože brali. Je zvyklý mít celý den nasypané granule, takže nic jako krmení v určitý čas neexistuje a když jsme se to snažili zavést, abychom přešli na mokré krmení, tak začalo peklo…a on je tvrdohlavější než já…a bohužel, když je frustrovaný, tak si vybíjí frustraci n druhé kočce, takže se zase vrátil bufet a byl klid, mír a pohoda. Kočka dostává applaws nebo cosma konzervičky, ta nic moc jiného taky nesní (+ granule).
Když jsem mu dávala granule (část) do interaktivních hraček, tak byl taky ultimátně nasraný, že musí něco dělat aby se víc najedl a nemá volný bufet…prý enrichment, to jo 😀. Psala jsem to chovatelce a prý je to celý tatínek.
Tento týden ho objednám, čekám ale až se nám vrátí auto ze servisu.
Tak si počkáme skoro měsíc, prý na to paní doktorka potřebuje zhruba hodinu a bude se dělat celý geriatrický profil (rentgen, sona, idexx krev) + zuby…
ptala jsem se sestry, jestli tam je i štítná žláza (kvůli hypertyreoze), řekla mi, že se potom domluvím s paní doktorkou (jdeme ke “kočičí” veterinářce).
Tak má kocourek zjištěný šelest na srdíčku z obou stran, jsme objednaní ke kardiologovi.
Do toho je tlustý, nelíbila se jí moc slinivka, a ke geriatrickému krevnímu profilu se nabíral i gastro profil (i kvůli tomu zvracení, což se jí taky vůbec nelíbilo).
a na rentgenu se zjistily dva srostlé obratle na páteři, nevypadalo to moc hezky.
Dle toho co vyjde z gastro krve se ještě možná bude dělat rengen jícnu s kontrastní tekutinou.
Zoubky má jako perličky, což mě překvapilo, nemá vůbec žádné nánosy a to jí to samé co kočka která na to naopak zase trpí.
My jsme ted nechali preventivně vyšetřit kocoukra na ledviny, nadváhu a dala se i krev na testy. Samozřejmě paní veterinářka kontrolovala zuby, poslechla si srdíčko, prohmatala atd… Jistota je jistota.
Tak kardio je za náma, vše má v normě, šelest je stresový, srdíčko má zdravé.
Musíme píchat B12 injekce, což vyšel nedostatek z krve.
Gastro profil byl relativně ok, ty hodnoty nebyly sice úplně v normě, ale ani nijak vyloženě špatné…i tak má nařízenou gastro dietu alespoň na měsíc.
Vlastně ze všeho vyšetření vyšel jediný problém a to, že je tlusťoch :,D…ale tuk má uložený jen na pupku…doktor mu odebíral po kardio moč, protože doma nereálné odebrat a říkal, že přes ten tuk je to sono blbé, musela jsem Willymu držet špek při kontrole moči a odběru 😀…
Zkoušeli jsme RC gastro moderate calorie - chutnají mu, jenže po nich bleje (nedivím se, to složení je dost hrůza)…dnes mi přišly gastro granule od Virbacu, které mají jen 20% sacharidů, jestli to bude jíst je ale ve hvězdách…gastro granule od farminy nejedl vůbec (přitom ND pro kastráty má rád), hillsky taky ne.
V misce s gastro kapsičkou bylo nablito (a to ji ani neochutnal), takže tam byl názor taky jasný.
Teď zvažuju misky na čip, problém je, že musí být 2, kočku bychom musely nechat načipovat a taky že ty misky jsou ergonimicky dost malé a většinou plastové a náš kocour potřebuje a) vyvýšenou misku a za b) mu vadí že se mu fousky něčeho dotýkají. Zatím zobou gastro granule oba (vetka schválila)…kočka nemá problém s žádnými granulemi, jen kocour ofrňuje nad vším.
Jak ho zhubnout netuším, krom těch gastro se sníženými kaloriemi mají všechny kolem 20% tuku. Zatím jim dávám 3x denně menší porce, aby se najedla i kočka…nechat celodenní buffet, tak to vše sežere Willy a Lyarrce nezbyde nic.
No tak co využít toho, že mu vadí, když se mu fousky něčeho dotýkají? Pokud to nevadí kočce, může ta dostat svoje krmení do něčeho, co kocour nesnese kvůli fouskům 🙂 Jen tak mě napadlo… Jen aby ten odpor nepřekonal 😀
Já jsem Kocoura zhubla dávkovačem, udělala jsem dirku do PET lahve, a aby mu granule vypadla, musí Kocour honit lahev po bytě (taky se při tom trochu pohne). Granule mu pochopitelně vypadávají na podlahu, s tím už se musí nějak poprat 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 18.06.2026, 15:21:26
Naše dvě kočky mají taky lehkou nadváhu. Řešíme to granulema, které jsou nízkokalorické. Vzhledem k tomu, že to jsou bytové kočky, tak se je snažíme i utahat nějakou zábavou, ale to je někdy těžší (jsou to lenivci!).
Jestli bych vás mohl moc moc poprosit, byla by jste tak laskavá a podělila se s námi o fotku toho obalu granulí a poslala nám je do moji webové aplikace kocicimnamka.cz Snažíme se sbírat informace o kočičím krmení ze všech směrů a tím tak pomoci i jiným majitelům koček 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 18.06.2026, 15:29:18
Hračky jsme zkoušeli, jenže on raději nežere, než aby se namáhal. Jakože vůbec 😀 …a když jsme doma, tak sedí u té hračky a ječí. Co ho trochu rozhýbe je, když mu je cvrnkám po chodbě po jednom, tak za nimi poklusává 😀.
Na druhou stranu to z hraček alespoň vyzobává kočka…a musím dávat pozor kvůli psímu gastrokriplíkovi, aby to nesežral. No uvidím za měsíc jestli jsme se někam pohnuli. Kočky stejně musí hubnout pomalu (teď nevím jestli kvůli játrům nebo ledvinám).
No a nové gastro granule přijal s nadšením, tak alespoň něco.
Pro Kocicimnamka.cz: Ty vet granule jsou: VETERINARY HPM® Digestive Support G1 Cat – Granule pro kočky s citlivým zažíváním Ale včera je měl poprvé, uvidíme tak po týdnu jestli sedí. Nikdy jsem o nich neslyšela, doporučila mi je vetka přes kočky kvůli nízkému obsahu sacharidů (na granule). Mají i kapsičky, ale ty jsem nekupovala.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 19.06.2026, 08:19:12
My hlavně potřebujeme gastrointestinální granule a po nízkokalorických RC zvracel a hillsky nežere. Obecně je 90% gastrogranulí tučnějších, ale dá se to kompenzovat dávkováním. Taky vetka říkala, že záleží i na sacharidech v krmivu.
Granule s nízkým obsahem tuku budu řešit až nebude muset mít gastro dietu kvůli zvracení a výsledkům s vyššími hodnotami.
Já jsem hodně limitovaná i tím, co je kocour ochotný sníst (což toho není mnoho a krom granulí mi nic nesežere).
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 19.06.2026, 11:32:41
Vesměs žádný konkrétní, jen měl lehce zvýšené hodnoty + má problém se zvracením jídla chvíli po najezení a je poslední dobou hodně vokální a má problém se srstí a s lupy. Byl právě na geriatrickém vyšetření, + se kontolovala štítná, srdíčko, zuby a dělaly se náběry i na gastro profil protože se veterinářce vůbec nelíbilo to zvracení, že to není normální aby to kočka dělala 1-2x týdně (někdy častěji, jindy zase delší dobu klid). On má tedy i dost předkus a bez vyvýšených misek zvracel skoro furt, protože hltá vzduch…no a ty lupy by taky mohly souviset se stravou.
No nicméně krom toho že je tlustý a mírně zvýšených hodnot z krve to může ukazovat na nějaký nespecifikovatelný zánět v trávícím ústrojí a nařídila se mu krom nutnosti zhubnout i gastro dieta minimálně na měsíc.
Najít dietu se sníženým obsahem kalorií, kterou bude jíst a bude mu sedět je trochu nadlidský úkol, takže už jsem opustila od nízkokalorických gastro diet a vzali jsme normální. RC sice jedl, ale zvracel po tom v týdnu asi 4x, což bylo dost drastické zhoršení, takže vetka řekla, ať zkusíme jinou dietu, že když je zvyklý na bezobilné granule, že mu nemusí ty RC úplně sedět.
Syrová strava by sice byla ideální, ale u starého mazáka nereálné. Jíst to nebude. Už tak velmi prostestuje zrušení 24/7 bufetu 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 19.06.2026, 11:48:46
mírně zvýšených hodnot z krve
Takže vyloženě zdravotní průšvih - játra, ledviny to není.?
Syrová strava, jak píšete, neprojde - ta by mohla fungovat na zhubnutí, ale na to zvracení stejně ne.
U mého kocoura se proti blinkání osvědčilo podávání Cerucalu. Ale ten nezvracel pravidelně. Jenom měl občas období - stačilo podávat pár dní a bylo zase na několik měsíců vystaráno. Byly to tablety, tak nevím, jak by to u toho vašeho klaplo.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 19.06.2026, 11:55:23
co tu mám za poznámky napsané, tak měl menší množství bílých krvinek, ale ne nijak drasticky, u ledvin SDMA měl 20, prý má být nižší a vápník mu vyšel 3,2 (max by měl být 2,9) a potom docela velký nedostatek kyseliny listové (to je B9?) a B12…B12 dostává injekčně.
kontrolovali kvůli ledvinám moč i její hustotu - to má v normě, potom ledviny samotné (nevím jestli na ně koukala na sonu, rentgenu nebo obojím, protože se dělalo vše) a ty byly na pohled taky v pořádku. Tak to prý asi ale sledovat, ale jednorázové zvýšení prý nemusí znamenat problém. Pochopila jsem, že to budeme po té gastro dietě a těch injekcích B12 přetestovávat, ale nevím kdy.