Mám dotaz, asi spíš na majitele starších koček, nebo lidi s veterinárním vzděláním.
Mám mainského mývalího kocoura, kterému je 7 let.
Na žádné speciální preventivní prohlídce, nebo odběrech krve, vyšetření moči, atd nebyl, vyšetřoval se vždy jen nějaký specifický problém.
No poslední dobou mi přijde nespokojený. Je obecně vokálnější než býval, přijde mi, že má častější problémy s regurgitací (vyhození jídla chvíli po pozření bez “pumpování”) a obecně mi přijde občas protivný. Nic nechce, hrát si nechce, ale něco se mu nelíbí, protože vlastně neví co chce…když si ho všímám až moc, nebo ho nabádám ke hře, většinou se zvedne a odejde z dosahu, čímž mi dává najevo abych neprudila 😀, ale následně se za chvíli zvedne, chodí po bytě a mňouká (mainy jsou vokální, ale on až takhle uřvaný nikdy nebyl).
Napadlo mě, jestli nemůže mít nějaký problém, který není vidět…i kdyby neměl, asi by nebylo od věci v jeho věku udělat nějakou rozsáhlejší kontrolu.
S jídlem měl vždy problém, má podkus navíc je to hltač, takže polyká při jídle i vzduch…jen mi to teď přijde nějak častější a nepomáhají ani vyvýšené misky. 2x do týdne najdu vyhozené oslintané granule na podlaze (on mi nic jiného nesežere, má ND pro kastráty kuře a granátové jablko - bezobilné…sem tam vylíže šťávu z kočičí konzervy/polévky)
Každopádně máte prosím někdo nějaké nápady/doporučení, co určitě nechat vyšetřit a na co nezapomenout, když bych ho už trápila návštěvou veterináře? Chtěla bych mít alespoň po jeho zdravotní stránce klid.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 24.04.2026, 12:12:24
Předpokládám, že to zvládne i normální veterinář, nebo máme jít přímo ke stomatologovi?
Jako napadlo mě to taky, ale na pohled má zuby v pohodě - bez nánosů…ale vím, že to nic moc neznamená. Necháváme ho každý rok očkovat a na tlamu mu koukají, je ale fakt, že ty zadní zuby asi pořádně neprohlédnou.
No nevím. Náš kocourek (běžný vesnický mix, co si nás adoptoval) začal před dvěma lety strašně zvracet. Vzala jsem ho velmi dobrou na vet. kliniku (Veterina u ZOO, Brno-Bystrc) - pobyl si tam přes noc na kapačkách. Zlepšil se tím parádně. Testy… dělaly se zejména krevní a hormonální testy. Od té doby má přísnou slinivkovou dietu… a lítá večer po domě jak blázen. Rychle se zadejchá, to jo, ale je v pohodě. Ven nechodí, to u nás nejde, sice dědina, ale bydlíme hned u silnice. Zuby… no má je dožluta, ale všechny a kouše dobře. Ty kapsičky teda. Je mu nějak 16 let. Jeho chování se ke stáru mění… je takový kategoričtější, když mi krade po ránu peřinu.😀
Vyžaduje sice krmení v přesný čas, ale i tak si ho rozloží například na celou noc (to večerní, ale s ranním nakládá stejně). Myslím si, že ví, co dělá a že je to rozumné. A pořád je krásnej a námi milován… A jasně, krabice od bot na mém psacím stole je nedotknutelná 😀
Odpověď na příspěvek uživatele HelaS z 26.04.2026, 05:08:40
No já se docela děsím toho, že by měl mít nějakou dietu, protože ten s prominutím blbeček nic krom “svých” granulí jíst nechce…je to věčný boj, můžu si za to ale sama, nechala jsem ho si vymejšlet, když byl mladej a tak nějak jsme časem skončili u toho, že jí jen pár druhů granulí a jen určité příchutě…kapsičku, konzervu, maso do tlamky nevezme. On měl nějaké zažívací potíže v pubertě a musel být asi tři měsíce na veterinárních granulích a pak nechtěl jíst skoro nic, už se nám ho nepovedlo přemluvit, že má jíst “mokré” krmivo. Syrové maso teda nechtěl nikdy.
…má na vše dost radikální názor a dokud nedostane “svoje” tak ječí jako by ho na nože brali. Je zvyklý mít celý den nasypané granule, takže nic jako krmení v určitý čas neexistuje a když jsme se to snažili zavést, abychom přešli na mokré krmení, tak začalo peklo…a on je tvrdohlavější než já…a bohužel, když je frustrovaný, tak si vybíjí frustraci n druhé kočce, takže se zase vrátil bufet a byl klid, mír a pohoda. Kočka dostává applaws nebo cosma konzervičky, ta nic moc jiného taky nesní (+ granule).
Když jsem mu dávala granule (část) do interaktivních hraček, tak byl taky ultimátně nasraný, že musí něco dělat aby se víc najedl a nemá volný bufet…prý enrichment, to jo 😀. Psala jsem to chovatelce a prý je to celý tatínek.
Tento týden ho objednám, čekám ale až se nám vrátí auto ze servisu.