Aktuálně: 1 877 inzerátů279 835 diskuzních příspěvků19 983 uživatelů

Stříhání psů

Fatia
Fatia 18.05.2026, 08:52:27 xxx.xxx.205.210

Neozývá se mi slečna strihačka, která mi doteď stříhala Boubinu. A při tom zoufalství, že budu muset hledat jinou, kde to nebude stát majlant, bude ochotná stříhat většího psa (cca 24kg má, takový větší střední knírač), nebude to úplně daleko… napadlo mě zkusit to sama. Ale jediná zkušenost je, že jsem viděla stříhat tuhle holku, jinak o tom nevím nic. Co potřebuji za vybavení?  Strojek, jasně. Co musí umět? Jak širokou hlavu, na kolik mm/cm se pes vlastně tak stříhá? Se slečnou jsme se domlouvali jen "hodně na krátko" na léto a “trochu delší”, když jsem tam byla na podzim 😇 pak nůžky, na vlasy? Mám si zaplatit kurz? Nebo se snažit najít někoho ochotného, kdo by mi to na živo ukázal (za peníze, samozřejmě…)?

Fatia
Fatia 18.05.2026, 08:54:31 xxx.xxx.205.210

Edit. Asi se bojím, že jsem neodpozorovala nějaká pravidla, já nevím, že se strojkem jede po směru/proti směru růstu chlupů, nevím, v jaké situaci strojkem mohu ublížit…

efe
efe 18.05.2026, 09:14:41 xxx.xxx.199.5

Zkuste mrknout na YT - “Dog grooming” apod. Bude asi dost záležet na typu srsti si myslím.

Fatia
Fatia 18.05.2026, 09:19:27 xxx.xxx.205.210

Kouknu, děkuji. Typ srsti je asi po těch kníračích. Teď je zarostlá jak bezpesdomovec 🤣

Obrázek
efe
efe 18.05.2026, 09:28:46 xxx.xxx.199.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 18.05.2026, 09:19:27

No knírači se trimujou, to nebude tento případ. Tohle vypadá jak briard 😀

Fatia
Fatia 18.05.2026, 10:05:30 xxx.xxx.205.210

Naomak je jiná než briard. Trimovat ji nechci, ani nevím, zda by to šlo. Ostříhaná vypadá takto. Neuvěřitelné, co se pod chlupy skrývá 🤣

Obrázek
Fatia
Fatia 18.05.2026, 10:07:45 xxx.xxx.205.210

Tohle by bylo zhruba m cílem vytvořit. Kratší tělo, trochu delší nohy, ocas spíš nějak zformovat. Největší hrůzu mám z hlavy, aby to nějak vypadalo, to jí slečna brala nůžkami, a třeba ostříhat uši, aniž bych je ustřihla…

DafiŽeryková
DafiŽeryková 18.05.2026, 23:10:03 xxx.xxx.136.20

Jestli se můžu vyjádřit …

stříhám si psy několik-10let sama

Žeryka hlavu přes nůžky a kovový hřeben--nůžky na papír..naberu srst,šmiknu,naberu,šmiknu,nabírám srst do hřebínku,těsně u kůže a těsně za sebou,at nejsou zuby,uši,taky přes hřebínek,a ty konce držím konec u ucha a šmiknu,a po kouskách,těsně za sebou..

dá se tak dělat celý tělo..

jinak…

můj první strojek-z LIDLU za 500kč-K TOMU OLEJIČEK,PILNÍK,DVOUŘADÝ KOVOVÝ HŘEBEN-HUSTÝ/ŘÍDKÝ,A DRÁTĚNÝ KARTÁČ-kromě strojku mám vše doted,strojek měl i nástavce..

jinak-nástavce používám,když nechci mít moc nakrátko,a bez nástavců to dělám,že si to povytáhnu,na tom strjku,at není úplně na kůži,a dlám po kůži,ne proti kůži,-proti srsti,po srsti,

odměnuju,chválím,a dá se stříhat i po něčem,půl psa a druhý den půl psa…

na srst mezi polštářkama používám dětský nůžky na papír z kulatou špičkou,malý asi za 20kč…

strojek mám ted jiný,dražší,ale ten z LIDLU vydržel tak 3 roky stříhání 3 krát za rok 3 psy a párkrát do roka hlavu,náprsenku,a a zadek,

jo a stříhám ve staré větrovce z LIDLU a šustákách…

Obrázek Obrázek Obrázek
Plaka
Plaka 19.05.2026, 00:06:27 xxx:xxx.1987:cd34
Fatia:

Neozývá se mi slečna strihačka, která mi doteď stříhala Boubinu. A při tom zoufalství, že budu muset hledat jinou, kde to nebude stát majlant, bude ochotná stříhat většího psa (cca 24kg má, takový větší střední knírač), nebude to úplně daleko… napadlo mě zkusit to sama. Ale jediná zkušenost je, že jsem viděla stříhat tuhle holku, jinak o tom nevím nic. Co potřebuji za vybavení?  Strojek, jasně. Co musí umět? Jak širokou hlavu, na kolik mm/cm se pes vlastně tak stříhá? Se slečnou jsme se domlouvali jen "hodně na krátko" na léto a “trochu delší”, když jsem tam byla na podzim 😇 pak nůžky, na vlasy? Mám si zaplatit kurz? Nebo se snažit najít někoho ochotného, kdo by mi to na živo ukázal (za peníze, samozřejmě…)?

Strojek na takovou chlupatici to chce kvalitní, ideálně dvourychlostní a aspoň dvě hlavy na strojek. A nástavce. Strojek musí umět se nepřehřívat, aby to pejsku nepálilo a být váhově příjemným do ruky střihačky. Mám letitý japonský Thrive 900N-II a k němu hlavu 3mm a ještě jednu větší. Nástavce 5, 9 a 13 mm. Střih psa je dle vkusu každého, když to vezmu proti srsti, bude to pleška. 
Nůžky kvalitní na zastřihávání nohou a fousů, efilačky by se taky mohly hodit. Kartáče a hřebeny, a blabla, je toho hodně. Nemám psí salon, jen jsem se šmrdolila kolem úpravy erdelů vlastních. Ideál by byl najít někoho, kdo by vás nasměroval a poradil, možná bych se mohla optat u kamarádky na Praze 6, jestli by vám nedala lekci. Nevím, jak by to pro vás bylo dálkově vhodné.

Fatia
Fatia 19.05.2026, 08:53:23 xxx.xxx.205.210
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 19.05.2026, 00:06:27

Ty jo, Praha 6 by byla ideální, je to "moje" strana Prahy 😁 ale teda to zní složitě, některá ty slova ani neznám, třeba efilačky 🤣.  Boe je něco jako netrimovany knírač, co vypadá jako briard. Nejpodobnější je portugalskému vodnímu psu, ale ten má prý na omak srst taky jinou.  Jinak chlupatice je teď, naposledy byla na střihu někdy loni v létě , mezitím jsem ji jen já upravovala vousy a v zimě zkracovala chlupy na packách, tak teď je mimořádně dlouhochlupata. A taky teď je nemytá, začnu tím, že půjde do sprchy a pořádně vyčesat. 

Sarah01
Sarah01 19.05.2026, 09:10:21 xxx.xxx.11.197
Fatia:

Ty jo, Praha 6 by byla ideální, je to "moje" strana Prahy 😁 ale teda to zní složitě, některá ty slova ani neznám, třeba efilačky 🤣.  Boe je něco jako netrimovany knírač, co vypadá jako briard. Nejpodobnější je portugalskému vodnímu psu, ale ten má prý na omak srst taky jinou.  Jinak chlupatice je teď, naposledy byla na střihu někdy loni v létě , mezitím jsem ji jen já upravovala vousy a v zimě zkracovala chlupy na packách, tak teď je mimořádně dlouhochlupata. A taky teď je nemytá, začnu tím, že půjde do sprchy a pořádně vyčesat. 

Efilačky jsou takové ty prostříhávací nůžky, mají na jedné straně ostří takové hluboké zuby, používají je i kadeřnice. Já teda používám i oboustranné efilačky, neudělá to na srsti takové zuby jak obyč nůžky.

Obrázek
Irma19
Irma19 19.05.2026, 09:39:06 xxx.xxx.173.223
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 19.05.2026, 08:53:23

Stříhání není žádná věda, to se naučíte praxí. Taky jsem si sama stříhala fenu. Ale jestli má vaše Boe srst, co by se měla trimovat, tak pro ni to stříhání moc dobré není, ty odumřelé chlupy musí pryč. 

Fatia
Fatia 19.05.2026, 10:08:35 xxx.xxx.205.210

Já myslím, že trimovaci není. Ale nejsem odborník. Podle fotky to tu asi nepoznáte, ne? Byla jsem s ní u dvou střihaček, ani jedna o trimování nwmluvila, proti střihu nic nenamítaly. Mě by nikdo nenapadlo, chlupatého psa na léto stříhat, ale z útulku jsem si přivezla jeden velký (smradlavý) dred, a jí se to tehdy fakt líbilo, proto na léto stříham. A potřebuje i nějakou tu úpravu, jako zkrátit chlupy na nohách, jinak jí na ně šlapeme 🤣, kolem tlamy, protože jinak jí smrdí, jak krmíme masem, střihnout ofinku, ať jsou vidět oči…

DafiŽeryková
DafiŽeryková 19.05.2026, 10:46:01 xxx.xxx.136.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 19.05.2026, 10:08:35

oni obecně neradi v salonech trimují,protože je to dřina a na dlouho….

jinak-fousy umývám po jídle a češu,

dnes jsem se trošku rozjela a po vycházce Dafi pořádně ošmikala nohy a břicho-takže vypadá jak deb..,ale jí to rychle roste…aspon se bude líp udržovat a netahat na tom borčus  z venku,hrozně dlouho jí ty nohy schnou,proto po vycházce fénuju…

impact
impact 19.05.2026, 10:51:19 xxx:xxx.feb0:e991

Trimovací chlupy nejsou jednotné po celé délce. Tady na fotkách levá strana srsti je ta, co je blíže u těla a pravá strana srsti ta, co je dále od těla. Ta hrubší, tmavší a vzdálenější srst je v podstatě ta správná a ta jemnější, světlejší a blíže k tělu už je “mrtvá” a měla se dávno trimovat (kdyby byl čas, žejo). 

Netrimovací srst je konzistentní v barvě i tloušťce po celé délce. 

Obrázek Obrázek Obrázek
Fatia
Fatia 19.05.2026, 12:34:37 xxx.xxx.205.210

Nemá trimovaci chlupy. Tohle přesně měla předchozí fena, zabodovalo se to do čalounění, i teď po 10 letech jsou k nalezení třeba v autě, kde jezdila. Boe má chlupy, co dělají chuchvalce v rozích místnosti, nemá tyhle zapichovaci 

impact
impact 19.05.2026, 15:25:43 xxx:xxx.fe8e:8859
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 19.05.2026, 12:34:37

Tak v tom případě bude stříhací. 😀

Plaka
Plaka 19.05.2026, 21:12:38 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 19.05.2026, 08:53:23

Když by to bylo ideální, tak máte SZ. 🙂 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.