Aktuálně: 2 170 inzerátů286 896 diskuzních příspěvků20 448 uživatelů

Uvolneni jezdce ve cvalu

Leva (neregistrovaný) 22.06.2026, 17:54:26 xxx.xxx.215.195

Ahoj, 

jdu si opet pro radu. 

Vratila jsem se do sedla po cca deseti letech, pobidky vse krasne automatizovane, konici pode mnou funguji perfektne, na svalech se pracuje, ALE. Vubec se nedokazu uvolnit ve cvalu. Kone bez problemu nacvalam, ale pak cele telo proste ztuhne, i kdyz se snazim uvolnit, vyjizdet sedlo a jit s konem, ale proste to nejak nefunguje. Jezdim na jizdarne pod trenerem, ktery rika, ze to je v hlave a ze po tak dlouhe dobe je to normalni. Ze musim prost jezdit, jezdit a jezdit. Premyslela jsem, ze ho pozadam, aby me vzal prist na lonz, abyhc se mohla soustredit jen na sebe, ale treba mate jeste nejaky tip? 

Podle trenera jezdim dobre, sed mam vyborny, kolela uvolnena, ale jakmile nacvalam, tak cela zatuhnu a vc. kolen. Jinak prace krok, klus, ohybani kone ve vsech bodech (prace na dvou i trech stopach, obraty, atd), .. Nemam problem. Jen ten cval ☹️ 

A urcite to neni strach, ze bych se ve cvalu bala. Spis znejistim, zda delam vse dobre, nebo proto, ze se az moc soustredim, abych delala vse dobre, a v tu chvili to vzdycky kun vyciti a ja zacnu panikarit, protoze mam pocit, ze to je moje chyba, za kterou nechci kone “trestat”, kdyz treba prejde do klusu apod. Pritom pred pauzou to byla pro me druha prirozenost, pohybovat se v souladu s konem. Vzdy jsem na to byla dost pysna a treneri me v tomto ohledu vzdy chvalili. Ale ted se proste nedokazu sesynchronizovat? Nevim, co delam spatne, a citim se blbe vuci koni. 

Zatim jezdim pouze na jizdarne pod trenerem cca jednou tydne, ale nekdy jednou za dva tydny, coz je malo, ja vim. Mela bych ted ale zacit jezdit alespon dvakrat tydne a to i do terenu. Snad brzy pominou ta desna vedra. 

Anonymní (neregistrovaný) 22.06.2026, 18:03:09 xxx:xxx.c997:b545

Je to jako se spojkou v autě, svalová paměť. Trenér má pravdu, jezdit a jezdit a ideálně zařadit terén. Tam nebudete tolik analyzovat a uvolníte se lépe. A to si pak budete schopná přenést po čase na jízdárnu. 

kometa
kometa správce
23.06.2026, 10:34:59 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 22.06.2026, 18:03:09

Tam nebudete tolik analyzovat a uvolníte se lépe. 

No vidíte, u mě to nefungovalo. Protože hlava - v terénu jsem podvědomě myslela na to - co když se mnou kůň uteče? Pokud jsem neměla opravdu spolehlivé vozítko, kterému jsem věřila.

kometa
kometa správce
23.06.2026, 10:36:23 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Leva z 22.06.2026, 17:54:26

ale nekdy jednou za dva tydny, coz je malo, ja vim.

Ano, je to málo. 

A co si zpívat? Já měla na cval písničku od Nohavici - Býval jsem chudý jak kostelní myš. To šlo hezky do rytmu.

bassrock
bassrock 23.06.2026, 11:08:00 xxx.xxx.251.130

Zkuste se soustředit na dýchání, někdy člověk zatuhne od toho, jak se moc snaží, přestane pořádně dýchat, jen tak jako přidechuje a tělo zatuhne. Doufám, že to pochopitelně píšu. Zpívání pomáhá, protože vás nutí normálně dýchat a ještě se část mozku soustředí na slova. Ale ne každý to dá, správně dýchat, zpívat a cválat 🙂

Lonž není od věci, můžete se soustředit jen na sebe, ne na vedení koně, ale zase někdy je ta přemíra soustředění na škodu, no. 

Terén může pomoct, pokud máte spolehlivého koně, co neprchá, ale venku kulturně cválá. Ale jak píše kometa - ne každému to pomohlo.

Kamarádce (tam byl ve hře i strach) pomohl terén a cválat na koni, kterému věřila, a na druhém místě za námi, měla takovou vnitřní jistotu, že když zasavím já, tak ona taky. Kobyly jsou naučené chodit za sebou a Madam nevadí, když jí soudružka občas zastaví o zadel, takže jsme to mohly takto praktikovat. Teď již zládá cválat na prvním místě v terénu, ale na jízdárně to ještě drhne.

Přeji hodně štěstí a brzké uvolněné procítěné cválání.

bassrock
bassrock 23.06.2026, 11:09:20 xxx.xxx.251.130
kometa:

ale nekdy jednou za dva tydny, coz je malo, ja vim.

Ano, je to málo. 

A co si zpívat? Já měla na cval písničku od Nohavici - Býval jsem chudý jak kostelní myš. To šlo hezky do rytmu.

Jak má Madam krátký nožičky a je jak šicí stroj, tak bych musela být jak deska o nejvyšších otáčkách - jsem si sama sebe představila a málem si poprskala monitor 😂

kometa
kometa správce
23.06.2026, 12:42:54 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele bassrock z 23.06.2026, 11:09:20

Tak zkusit nějaký metal nebo rap?

Kallisto
Kallisto 23.06.2026, 12:56:43 xxx.xxx.217.242

Stejné i na jiných koních? Může to být tehdy, když má kůň velmi prostorný cval, typicky velcí koně. Zkusila bych koně s plošším kratším chodem, pomalejší tempo. 

Buggyra
Buggyra 24.06.2026, 07:42:25 xxx.xxx.198.226

Já bych hlasovala pro tu lonž a až se usadíte, zavřít oči a dýchat. Tělo si pamatuje, pokud se vám povede uvolnit, udělá se to “samo”. Bude to takový AHA efekt, od té doby to pak už bude v pohodě. Jen přijít na to, při jaké příležitosti to “sepne” 🙂 No samozřejmě musí to být kůň s dobře vyseditelným chodem, jak píše Kallisto…

HelaS
HelaS 04.07.2026, 00:27:04 xxx.xxx.248.202

Mně kdysi dávno moc pomohlo si na lonži sednout s rukama opřenýma o stehna. Ve všech chodech. Taky to člověka donutí se nepředklánět - což bejvá důsledek i strachu, nejistoty a ztuhlosti.
Nebo si - a zas klidně ve všech chodech - si házet oblázek z ruky do ruky (do kapsy to chce oblázky rezervní 🙂. Pak přijde aha-efekt a člověk už to nechce jinak 🙂

Verun
Verun 05.07.2026, 10:38:27 xxx.xxx.220.9

Na to přijdete až se přestanete “bát”. Jako dřív jste asi takové obavy neměla a teď ano. Podvědomě se držíte nohama.misto aby jste měla třmeny našlápnuté. Lezou vám kolena nahoru.pata. předklání te se?

Cvalejte v lehkém sedu na dlouhé  stěně a na krátkých si sedejte do plného…nenechte koně přejít do klusu.pobidněte si ho. Postupně vyzkoušejte z krátké stěny vyjet v plném sedu třeba na kruh…

Leva (neregistrovaný) 07.07.2026, 18:46:20 xxx.xxx.122.223

Nakonec to bylo opravdu presprilisnym snazenim se 😀 Snazila jsem se neustale mit super korektni sed a rovna zada, ale jakmile jsem se do sedla “rozkydla”, sedla si konecne na sedaci kosti, tak to vsechno konecne zapadlo do sebe 🙂 Prijde mi, ze jak jsem se snazila rovnat si zada, tak jsem misto podsazeni panve proste vystrcila pr*el dozadu, presne tak, jak se to nema 😀 

HelaS
HelaS 08.07.2026, 05:53:33 xxx.xxx.248.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Leva z 07.07.2026, 18:46:20

Nojo. Ono taky záleží, jestli sedímk na rekre koni někde venku v lehkém sedu, nebo na jízdárně v parcovním (samozřejmě po předchozí přípravě koně…)

V lehkém sedu venku musím mít pocit, že koně přitahuju k sobě, ne odstrkuju od sebe.
 V tom je ten grif, holt.

Leva (neregistrovaný) 08.07.2026, 19:00:12 xxx.xxx.122.223
»
Odpověď na příspěvek uživatele HelaS z 08.07.2026, 05:53:33

Jezdim pouze na zavodnich ci ex-zavodnich konich, a to pouze na jizdarne, ackoliv v patek uz snad konecne vyrazime i ven 🙂 

HelaS
HelaS 09.07.2026, 04:39:25 xxx.xxx.248.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Leva z 08.07.2026, 19:00:12

Hele, berte to postupně. POmalu. Jízdárna je fajn, ale když se neuvolníte ani tam… 
Možná není od věci před jízdárnou projít se “kolem komína” a po ní taky. Hlavně po jízdárně. Kůň jednak zjistí, že “směr domů není vzdycky domů” (což souvisí s výchovou a je to dobrej cvik), zároveň tonepotrvá dlouho a vy v tom terénu nabudete trochu jistoty.

Nojo. Nejen u koní to platí, ale hlavně u nich, to rčení “Všeliké chvátání toliko pro…. vhodné jest”.
Chci říct tohle: nelezte na ten žebřík výcviku a sehrávání se od prostředka, ať už vám okolí tvrdí cokoli. KAŽDEJ vlastně zkazil minimálně jednoho koně, než se naučil koně nekazit… a to jen v případě, kdy měl tolik sebevědomí, že se snažil ho naučit, vychovat.
(JIstě, jsou světlé výjimky!)
Stanovte si priority. Co chcete? Vozit se s poslušným koněm? Není to stroj, bacha. Hodný bude, když vám bude věřit, a věřit vám bude, když ho encháte vás poznat - a přijde důvěra, že mu neublížíte.
Tož za mě - pokud jízdárna funguje, fajn. TAM bych páchala ale i práci ze země, včetně následných procházek na ruce venku. To vám umožní koně číst, porozumět mu.

A stanovte si cíl (!). Co od toho koně chcete? Bezpečné vyjížďky + makat na jízdárně? Inu - pro ne. Jen je nezbytné dělat všechno tak, aby to koně bavilo, těšilo… abyste ho netlačila do něčeho, čemu nerozumí (vám nerozumí).

Fakr není žádná ostuda chodit v terénu s koněm na ruce. Ostuda je nasednout a děj se vůle boží.
A největší chyba je neřídit se vlastní empatií, ale okolím, které má tyhle věci “dávno zmáknuté” (mmch: většinou fakt nemá, jen holt toho koně naučili poslouchat a pokud ne, prodal se, no…).

Tož: prosím: pomalu, postupně, číst koně (a že jsou ukecaní ažaž, když to člověk vnímá).

Odměnou pak bude - vzájemná důvera, čili souznění.
Je to na vás a nikom jiném.

A ano, všemi těmito fázemi jsem si během let prošla. To, co píšu, se souhrn mých dřívějších chyb a omylů. Má první kobylka mi to odpustila… doufám…

bassrock
bassrock 10.07.2026, 09:26:08 xxx.xxx.251.130

HeloS, to je krásně napsané! 

Vidím jeden zádrhel, pokud autorka jezdí na placené jízdárně, většinou to chodí tak, že tady je nasedlaný kůň, nasedněte a jdeme na jízdárnu. Po 50 min. sesednout a nashledanou. Často už tam stojí klient objednaný na následující hodinu. Bohužel čas učit se číst koně, chodit s ním na ruce či pracovat ze země není. Je to smutné, ale je to realita. 

Chodí ke mě jedna holčina, co má toto za sebou - umí vysedat, ale neví na jakou nohu - to jí vždycky řekla trenérka, umí cválat, ale ne nechat koně cválat a vůbec nechápe, že s ní kůň komunikuje. Odjela jedny hobby závody, spadla a dostala strach. U mě si znovu hledá cestu - Madam je malá, tlustá a líná, přesný opak koní, na kterých doteď jezdila, ale zase o to více ukecaná, takže holčina objevuje nový svět. Zatím jí to baví, což mě těší.

Leva (neregistrovaný) 10.07.2026, 09:27:00 xxx.xxx.203.113

Chapu vasi snahu o pomoc, ale dost se vzdalujete od dotazu. 

Jezdila jsem od malicka, jako ze fakt od ctyr peti let. Od ctrnacti jsem zavodila, od patnacti delala asistenta trenera a od dvaceti sama kone trenovala. Po prestehovani do zahranici jsem vsak nemela prilezitost jezdit. Nasledne jsem onemocnela, pribrala a s extra vahou jsem na kone sedat nechtela, i kdyz mi kazdy rika, ze by to bylo v pohode. Ne pro me. 
Mam kone v pronajmu (kobylu, ktera se nekolikrat ucastnila mistrovstvi Evropy a jeji majitelka s jinou jeji kobylou ho i parkrat vyhrala). Mam ji jako vlastni - pracujeme ze zeme, chodime na prochazky na ruce, ucim ruzne triky apod. Fakt to neni jen o jezdeni, jak tu naznacujete. 
Muj jediny problem byl v tom, ze jsem se proste az moc snazila, takze jsem se nedokazala uvolnit v bedrech a pak ve cvalu zatuhla komplet. Bohuzel to nebyl schopen rozklicovat ani jeden z mych tri treneru. Ti videli, ze “jezdim dobre”, ale ve cvalu zatuhavam, ale uz ne proc a jak to zlepsit - vsichni jsou to zavodni jezdci, z cehoz jeden se ucastnil i mistrovstvi sveta a zna me od mych zavodnich zacatku. A vzhledem k tomu, ze jsou vsichni kone, na kterych jezdim, super prijezdeni, tak na jakoukoliv chybu v sedu reaguji okamzite.  
Nastesti jsem na to konecne prisla, kdyz jsem zavrela oci a proste se “rozkydla” v sedle, jak jsem psala vys. Ne na lonzi, ne venku, ale na jizdarne, poprve bez trenera (pri praci a povinnostech je dost tezke se sesynchronizovat s nekym dalsim, a proto jsem jezdila tak malo - mela jsem pocit, ze pro kone to je pouze fer, aby na me ze zacatku nekdo dohlizel, dokud si nebudu plne jista, ze delam vse korektne).  
Na vyjizdku jsem si musela pockat, protoze majitelka kobyly je po operaci zad a ven si netroufa a ja si zase netroufala jit poprve sama. Kdyz to bude dneska v pohode s doprovodem, budeme samozrejme chodit ven pravidelne. 
Urcite to ted zni jako “mistr sveta amoleta”, coz ale neni mym zamerem. Jen se snazim rici, ze se kolem koni pohybuji az na tu pauzu cely zivot a rozhodne nejsem zadny zacatecnik. O to vice jsem byla spatna z toho, kdyz jsem poprve po deseti letech sedla na kone a me schopnosti nebyly tam, kde jsem si je pamatovala. A proto jsem zoufale napsala sem, protoze me to trapilo a chtela jsem vedet, ze to je normalni, jak mi me okoli tvrdilo. Ale snad uz se pomalu zase dostavam tam, kde jsem pred temi deseti lety skoncila.  

Mejte se hezky 🙂 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.