Aktuálně: 1 954 inzerátů283 422 diskuzních příspěvků20 181 uživatelů

Uvolneni jezdce ve cvalu

Leva (neregistrovaný) 22.06.2026, 17:54:26 xxx.xxx.215.195

Ahoj, 

jdu si opet pro radu. 

Vratila jsem se do sedla po cca deseti letech, pobidky vse krasne automatizovane, konici pode mnou funguji perfektne, na svalech se pracuje, ALE. Vubec se nedokazu uvolnit ve cvalu. Kone bez problemu nacvalam, ale pak cele telo proste ztuhne, i kdyz se snazim uvolnit, vyjizdet sedlo a jit s konem, ale proste to nejak nefunguje. Jezdim na jizdarne pod trenerem, ktery rika, ze to je v hlave a ze po tak dlouhe dobe je to normalni. Ze musim prost jezdit, jezdit a jezdit. Premyslela jsem, ze ho pozadam, aby me vzal prist na lonz, abyhc se mohla soustredit jen na sebe, ale treba mate jeste nejaky tip? 

Podle trenera jezdim dobre, sed mam vyborny, kolela uvolnena, ale jakmile nacvalam, tak cela zatuhnu a vc. kolen. Jinak prace krok, klus, ohybani kone ve vsech bodech (prace na dvou i trech stopach, obraty, atd), .. Nemam problem. Jen ten cval ☹️ 

A urcite to neni strach, ze bych se ve cvalu bala. Spis znejistim, zda delam vse dobre, nebo proto, ze se az moc soustredim, abych delala vse dobre, a v tu chvili to vzdycky kun vyciti a ja zacnu panikarit, protoze mam pocit, ze to je moje chyba, za kterou nechci kone “trestat”, kdyz treba prejde do klusu apod. Pritom pred pauzou to byla pro me druha prirozenost, pohybovat se v souladu s konem. Vzdy jsem na to byla dost pysna a treneri me v tomto ohledu vzdy chvalili. Ale ted se proste nedokazu sesynchronizovat? Nevim, co delam spatne, a citim se blbe vuci koni. 

Zatim jezdim pouze na jizdarne pod trenerem cca jednou tydne, ale nekdy jednou za dva tydny, coz je malo, ja vim. Mela bych ted ale zacit jezdit alespon dvakrat tydne a to i do terenu. Snad brzy pominou ta desna vedra. 

Anonymní (neregistrovaný) 22.06.2026, 18:03:09 xxx:xxx.c997:b545

Je to jako se spojkou v autě, svalová paměť. Trenér má pravdu, jezdit a jezdit a ideálně zařadit terén. Tam nebudete tolik analyzovat a uvolníte se lépe. A to si pak budete schopná přenést po čase na jízdárnu. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.