Martina (neregistrovaný)12.09.2009, 09:32:13xxx.xxx.88.66Mě čmelíci pěkně koušou. Když čistím kurník nebo sbírám vejce, jsem jimi celá obsypaná :-( Poraďte, co na ně použít? Jak na slepice tak kurník? Dřív se dávali naftalínová vejce, dělá se to ještě a je to účinné? Pište na martkaba@seznam.cz
Marťan14.09.2009, 19:17:13xxx.xxx.53.187Dáváme slepicím pod slámu a do hnízda listy ořešáku, nebo se dají použít i jiné silně aromatické rostliny, stejnou metodu používají někteří ptáci, jinak slepice stříkám sprayem proti parazitům. Čmelíky už jsme skoro vymítily ale problémy dělaj ty černý slepičí blechy.
karel (neregistrovaný)17.10.2009, 22:17:43xxx.xxx.154.56Zásah proti čmelíkům 1.postříkat klece naftou-normální vzduchovou pistolí na barvu,nízkým tlakem,nestříkat na slepice 2.rozvěsit po klecích drátem kousky asi 10x10 cm vlnitého kartonu-z krabic a po dvou dnech měnit. Efekt je v tom že čmelíci naftu nesnášej a vlezou si ráno právě do těch vlnek v papíru, které pak venku spálíme. Slepice smrdí od nafty jak se otírají o ty klece a čmelici už na ně zpátky večer nelezou tolik. Moc bio to sice nejni ale kdo to na vejcích pozná,že. Náklady minimální a do 3 týdnu jsme se jich zbavili, ted rozvěšujem jednou týdně a moc už jich neleze, do konce zástavu už se snad nerozmnožej .
Porta (neregistrovaný)30.11.2009, 12:57:25xxx.xxx.104.187Jakou maji barvu ti čmelici?? a jakou maji barvu slepičí blechy? bo mě něco pokousalo a bylo to asik 1mm velke a černé a pokaždé to přitáhnu do baráku jak jdu pokluzat slepice... Tak doufám že mi někdo odpoví díky moc Porta
tragopan02.12.2009, 21:21:21xxx.xxx.114.160Dobrý den, likvidace ektoparazitů u drůbeže je celkem snadná. Důkladně mechanicky vyčistit kurník . U veterináře zakoupit přípravek NEOSTOMOSAN nařadit 1:300 vše důkladně vystříkat, včetně napadené drůbeže(jen pozor na hlavu). V případě potřeby po 14 dnech zopakovat. Zdravím tragopan
Marie (neregistrovaný)14.03.2010, 21:39:39xxx.xxx.64.146Čmelíci nebo drubeží blech to je jedno pokousali mě pokaždé když jsem se hrabala v hnízdě tak dlouho jsem vymíšlela jak na ně až jsem na to přišla hnízda i s podestýlkou posypu vápnem ale ne chlorovím ani obyčejným .Musí to být vápenec jemně mletý ten co se používá k dezinfekci rybníku sype se přímo do vody .Říkala jsem sy že když neublíží rybám nestane se nic i slepicím .Funguje to na 100% .Hnízda posypu i celí kurník na druhý den uše vyčistím potom jemně znova vše popráším tímto vápencem nastelu novou podestýlku a je hotovo nevím co to s těma potvurkama udělá ale jsou pryč .Je to ekologické a bezpečné DOPORUČUJI .Zdravím Marie
anonymní (neregistrovaný)18.10.2010, 08:05:03xxx.xxx.4.10Marie na to kápla, takhle se to dělá i ve velkochovech. U těch ostatních způsobů -například nafty- bych měl vážné pochybnosti o kvalitě takto získaných vajec. A ještě jednu věc: čmelíci žijí v úkrytech (škvírách, dvojitých stěnách a pod.) a proto je boj proti nim obtížný. Navíc nevylézají všichni každý den, ale každý se jde "napít" asi jednou za deset dní. Problém je, když v kurníku nemáte nějakou dobu slepice a pak přivezete nové. To se jdou napást všichni najednou a jsou schopni slepice úplně vykrvit. Takže přeji hodně sil a trpělivosti .
anonymní (neregistrovaný)19.12.2010, 12:48:06xxx.xxx.64.242 Zpravidla jde o čmelíka kuřího (Dermanyssus gallinae), což je malý roztoč (do 0,5 mm, po nasátí dvojnásobek), kterého nám do kurníku většinou zavlečou divocí ptáci, zejména vrabci a holubi. Ve dne jsou čmelíci zalezlí ve škvírách a skulinách, v noci lezou na slepice a sají jim krev. Jejich nebezpečnost spočívá hlavně v přenosu některých chorob, například salmonelózy, ale i samotné vysávání krve vede k hubnutí drůbeže, ke snížení produkce vajec a často dochází i k úhynům. Nepatrný cizopasník totiž spořádá opravdu hodně krve (poznáte to při větším zamoření i podle bledých hřebenů slepic) - ostatně - zkuste někdy čmelíky na nějaké plošce rozetřít a budete překvapeni, jak se ty světlé potvůrky rázem promění v sytě rudé čárky...
Likvidace čmelíků není složitá - mně se osvědčuje už řadu let běžný Biolit na lezoucí nebo létající hmyz, který se prodává v každé drogerii. Tím je třeba důkladně vystříkat celý kurník, včetně skulin a spár, a večer je nutno postříkat i samotnou drůběž (prostředek jí při takové jednorázové akci neublíží). Protože i po zákroku zůstanou v kurníku přinejmenším nějaké larvy čmelíků, doporučuji celý postup zhruba po týdnu až čtrnácti dnech zopakovat.
Jako prevence je nezbytné udržovat kurník v čistotě a snažit se co nejvíce omezit přístup divokých ptáků jak do kurníku, tak například ke krmítkům. Naši předkové s úspěchem využívali i přírodních prostředků, jež čmelíka odpuzují, a tak do kurníků dávali třeba listy ořechu, kapradí nebo tabáku a zabíraly i další aromatické rostlinky, jako je fenykl, kmín, mateřídouška, anýz, tymián či máta peprná.
Wandys119.12.2010, 14:54:36xxx.xxx.10.4NEOSTOMOSAN je skutečně jednička. Prodají Vám ho u
každého veterináře, či veterinární lékárně. Je levný. Vyčistím kurník, vše vystříkám, včetně kukaní a večer i slepice na hřadě. Funguje na veškeré zevní parazity. Po 14 dnech to na radu veterináře opakuji. 2 x do roka. Můžete s ním postříkat i králikárnu, či jiné venkovní místo, kde je hodně much a jiného hmyzu. Používá se i ve velkochovech k likvidaci létajících potvor,včetně komárů.
katka (neregistrovaný)26.01.2011, 18:05:01xxx.xxx.164.94Zdravím vás... Mám takovej dotaz o čmelících na lidech... Když ty čmelíci na člověka vlezou, rozlezou se i v domě?? a užívějí se lidskou krví??? děkuju za odpověd...
anonymní (neregistrovaný)26.01.2011, 18:21:33xxx.xxx.56.215Mila ma pravdu...ale ja mam lepši recept....ja na čmelikov použivam napalm...funguje to supr...neostane po nich ani kridelko...
Lada (neregistrovaný)12.02.2011, 17:55:20xxx.xxx.34.54Dobrý den, prosíme o radu. Přes 50 roků jsme chovali slepice a nikdy se nám nestalo, že by měly ve větším množství čmelíky. V létě během několika dnů při vysokých teplotách nechtěli jít na řád. Při sběru vajec se nám drobní broučci objevili na rukách. Radili jsme se v drůbežárně s veterinářkou odkud jsme slepice koupili. Ihned jsme odstranili všechno dřevo, očistili stěny chloramínem a natřeli vápnem. Potom jsme dali udělat 2x deratizaci BYE MITEM, stejně se nezničili, ale nejhorší je, že se nám i při velké opatrnosti dostali až domů i po zlikvidování všech slepic. Veterinářka sice tvrdila, že vydrží bez potravy 6-8 měsíců a po lidské krvi uhynou, ale nám se často objeví a nepříjemně koušou. Nevíme jak se čmelíků zbavit a proto potřebujeme, aby nám někdo ze svých zkušeností poradil, za což předem děkujeme.
Robert Barański (neregistrovaný)19.02.2011, 19:16:21xxx.xxx.104.194Budeme bojovat Dermanyssus gallinae na drůbežích farmách v Polsku po naší postřik je jednodušší pro asi 15 týdnů, protože není možné bojovat jen může snížit populacje.W Máte-li zájem, pište na e-maily vespa-der@go2.pl lib tel. +48 601 35 35 58