Aktuálně: 4 960 inzerátů174 206 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Komentáře uživatele Věra Jüttnerová (Cherry1402)

Zobrazeno 36 komentářů

Cherry1402
Tak nám ocelotí miminka trochu povyrostla, všude běhají a po všem lezou. Nejlepším objektem na šplhání jsou pro ně moje nohy :-). Úklid ocelotího pokoje je tím pádem dost problematický, protože kluk mi visí na nohavici a holka si sedne na smeták a líbí se jí, když ji "vozím" po podlaze. Máma běhá od jednoho k druhému a rozčiluje se, že ji neposlechnou, když je volá k sobě. A já nevím, co dřív, jestli hlídat koťata nebo mámu nebo uklízet, držíc v jedné ruce smeták a v druhé ocelotě, které mi v mžiku vyšplhalo po noze až ke krku. No, a když je konečně vše hotovo, tak se jdou mrňata vykoupat do misky z vodou - cákání se jim líbí, rozháží po pokoji maso a do pelíšku udělají loužičku....Uf, a můžu začít znovu :-(
Jsou to malí čertíci, ale jsou moc milí a hlavně kluk je neuvěřitelně hravý a přátelský, jak mě vidí, hned běží ke mně a když ho dám zpět za mámou, tak brble, že jsem ho odložila :-) Posílám pár fotek a omlouvám se za kvalitu, ale lépe to s nimi nejde.
Foto 1 - ocelotí pokojíček
Cherry1402
Dobrý den a děkuji. V článku byla pouze jedna fotografie mláďat, tak zde umístím ještě nějaké. Naše samice je zkušená matka, odchovala již 9 mláďat, vždy po jednom a tentokrát má dvě, tak doufám, že to zvládne. Zatím se všem daří báječně, mláďata rostou jako z vody a už vidí. Já to mám zatím bez práce, ale jakmile začnou běhat, tak mi nastane kolotoč s hlídáním. Je to jako s malými dětmi.
Foto 1:
Cherry1402
Tříletý tygřík
Cherry1402
Pan D. Posílám ještě 2 fotky. Mí synové se bojí i některých mých koček, ale tygra se nebáli. A já bych je k němu nepustila, kdybych jen tušila sebemenší nebezpečí - to mi věřte.
Cherry1402
Pane Douša, nepřehánějte :-) Dobře vím, jaký je rozdíl mezi ocelotem a tygrem. Když jsem řekla doma, že si dovezu tygra, tak nikdo nic nenamítal, protože věděli, že je to zbytečné. Když jsem kdysi dávno měla už zamluvenou svou první peršanku, tak manžel řekl"buď kočka nebo já". No a vidíte, kde jsem skončila(nebo skončil?). Ostatně ten chov šelem vyšel z mé iniciativy, manžel si nejen zvykl, ale je rád , že má své gepardy :-))) Mimochodem, p. Iršová je stejně drobné postavy jako já a má tygrů 22, tak proč bych já nemohla mít jednoho?
Cherry1402
Je to samice a má vytahanou kůži na břiše. To bývá po porodu a po více porodech už se kůže "nezatáhne". Když už píšete o té tloušťce, tak dodám, že nejtěžší tygr p. Iršové váží 420 kg a když jsem stála vedle něho, neměla jsem pocit, že by byl tlustý - byl to prostě jen pořádný a dobře stavěný" kousek". Toho na poslední fotce jsem si chtěla dovézt domů (tříletý - 350 kg). Nakonec z toho sešlo, neboť veterinář, který tam jel se mnou posoudit jeho zdravotní stav, mi to nedoporučil. Tygr byl vážně nemocný a šance na vyléčení byla malá.
Cherry1402
Můj chov vidět můžete, stačí si domluvit návštěvu - podívejte se do kontaktů.
Cherry1402
Všimla jsem si, že jste si na jiném webu stěžoval, že jsem Vám neposkytla moc informací. Jistě chápete, že zde nemohu zveřejňovat jména a telefony chovatelů, kteří tyto šelmy chovají, bez jejich souhlasu. Zmiňujete se, že pravidelně sledujete dění na těchto webech a sháníte info kde se dá, tedy jistě víte, že v kontaktech je uveden můj mail i tel. a máte možnost mi zavolat pro bližší informace.
K Vaší druhé otázce: mám 2 páry KR, starší pár je příbuzný, stejně jako u všech chovatelů, kteří je mají(nemluvím o ZOO). Bohužel jsem u tohoto páru doplatila jako mnozí jiní na nesolidnost překupníka, ale i tak mi tito rysi dělají jen radost. Koťata od nich odchovávat nehodlám.
Cherry1402
Oba druhy rysů chová u nás několik ZOO, ale ty pro Vás nepřichází v úvahu, neboť pokud mají odchovy, nabízejí mláďata jen divoká. Z pochopitelných důvodů ochočené šelmy neuznávají. Zbývá Vám tedy kontaktovat soukromé chovatele a čekat, zda někdo z nich odchová mladé. U kanaďáků se zatím nikomu odchov nepodařil, u ostrovidů byl letos pouze jeden odchov 1 kusu. Páření probíhá na jaře, většinou v únoru, tak se domluvte s chovateli, ale pokud vím, tak nikdo z nich neodchovává koťata na flašce a ani je neochočuje. Přináší to do budoucna mnohé problémy zvířatům i jejich majitelům. Podaří-li se Vám některého z rysů sehnat, chovatel Vám jistě bude nápomocen radou při chovu.
Cherry1402
Dobrý večer. Obávám se, že něco takového, jako seznam chovatelů šelem ani neexistuje, navíc se to pořád mění, někteří chov ruší, jiní s ním zase začínají. Kočka amurská a divoká patří k malým druhům divokých koček, kterých je spousta (kočka plavá, zlatá, pouštní, černonohá, mramorovaná a další) a přiznám se, že pro mne jako chovatelku šelem nejsou tyto druhy příliš zajímavé. Pokud ale začnete s chovem některé z těchto koček, bude to celkem dobrá průprava před pořízením rysa. Oba druhy seženete rozhodně snadněji než ostrovida nebo r. kanadského. Zvláště kočku divokou chová celá řada ZOO. Pokud jde o ceny, jiné jsou v ZOO, jiné u soukromníků. Napsat nějakou sumu by bylo zavádějící. Každý chovatel si určí svou vlastní cenu za zvíře, které prodává. Informujte se hlavně v ZOO zahradách, tak si uděláte představu o ceně, kterou za takovou kočku přibližně zaplatíte.
Cherry1402
Ještě bych se zmínila o tom, že je možné získat zvíře ze zahraničí (většinou ze zámoří) přes firmu obchodující se zvířaty. Osobně Vám to ale nedoporučuji, neboť nevíte v jakém stavu k Vám takové zvíře dorazí, z jakého chovu pochází apod. Vždy je lepší se zajet podívat a přesvědčit se, že je vše v pořádku, při odběru chtít potvrzení o zdravotním stavu zvířete od veterináře, které nebude starší 3 dnů. Sama jsem na to doplatila, když mi chovatel odmítl toto potvrzení dát..Jako varovný příklad bych uvedla nedávný případ z ČR, kdy si jeden člověk objednal z USA geparda, ještě před dodáním ho zaplatil (cca 300 000,- Kč) a omylem mu byl poslán lev (cca 25 000,- Kč). Peníze zpět nedostal a teď neví , co se lvem.
Cherry1402
Dobrý večer. Pokud chcete druh nenáročný nebo méně náročný na zimoviště, byl by ideální kanadský rys nebo rys ostrovid. Nevím, jak jsou tyto druhy dostupné u Vás na Slovensku (tuším, že bratislavská ZOO má sourozenecký pár, který pochází od nepříbuzného páru KR ze ZOO Ostrava) , v ČR je má pár chovatelů i ZOO, ale odchovy jsou minimální a poptávka velká. Jak jsem psala, je třeba sledovat, kde se co narodilo, pravidelně se informovat u soukromníků i v ZOO. Letos odchovala 2 mláďata kanaďáků ZOO Plzeň a 4 ZOO Brno, ale už jsou všechna pryč. U ostrovidů jsem žádný odchov nezaznamenala. Je možné, že budete čekat několik let, než seženete šelmu, pro kterou se rozhodnete. Do té doby máte dost času připravit si pro ni zázemí a získat info o potřebách daného druhu a způsobu chovu. Také se rozmyslete, zda budete chtít jen jedno zvíře nebo pár pro případné odchovy. V závislosti na tom je třeba připravit výběh - jiný bude pro jedince a jiný je třeba pro pár, bez ohledu na to, zda budete mít šelmu ochočenou nebo divokou. Je dobré mít vše připraveno (výběh) a zajištěno (dodavatel masa, schopný veterinář, náhradní pečovatel, když nebudete pár dní doma atd.), předejdete tak mnohým problémům.