Aktuálně: 6 311 inzerátů161 011 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Hryzec vodní

Arvicola terrestris

Hryzec vodní

Arvicola terrestris

Hryzec vodní

  • Výskyt: Téměř celá Evropa
  • Délka: 12-20 cm
  • Hmotnost: 60-200 g
  • Březost: 20-22 dnů
  • Počet mláďat: 5-6 ks, 3-4x ročně
  • Délka života: 5 měsíců, v zajetí asi 3 roky
  • Potrava: Rostlinná, zelenina
Hryzec vodní
Kam se řadí?

Hryzec vodní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Arvicolinae - hraboši
  • Rod: Arvicola - hryzec
Hryzec vodní
Kde žije?

Hryzec vodní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.12.2013, 18:48
11 670 2 minuty čtení

Identifikace

Hryzec vodní (synonymum hraboš vodní) má délku těla 120-200 milimetrů, ocas je dlouhý 66-130 milimetrů, zadní tlapka je 22-32 milimetrů, ucho je velké 11-16 milimetrů. Hmotnost dospělého jedince je 60 až 200 gramů. Velký tmavohnědý až černohnědý hraboš. Ocas tvoří u tohoto druhu 2/3 délky těla. Na zadní tlapce má jen pět mozolů (většina ostatních hrabošů jich má šest).

Rozšíření

V Evropě je rozšířen po celém území s výjimkou jižních částí Francie, Portugalska, Španělska a Řecka. V Asii se vyskytuje až po západ a sever. Hryzec vodní má pevně stanovené teritorium, které se u samců obvykle táhne v délce 130 metrů podél břehu, u samic je poněkud menší.

Způsob života

Hryzec vodní, jak už napovídá jeho druhový název, obývá břehy vod, žije na vlhkých místech, zahradách, kde si hrabe rozsáhlé systémy nor. Vchody jejich nor často ústí pod hladinou. Výborně plave a potápí se. Je aktivní ve dne i v noci. I když neupadá do zimního spánku, neopouští přes zimu své nory, kde má zásoby potravy. Mimo nejrůznější rostlinnou potravu s oblibou konzumuje tento hlodavec z čeledi myšovitých i kořenovou zeleninu, kořeny jabloní a jiných ovocných stromků. Samice přivádí na svět třikrát až čtyřikrát ročně 5-6 mláďat.

Názvy ve světě

Hryzec vodní

Anglicky: Eurasian Water Vole, Německy: Große Wühlmaus, Dánsky: Mosegris, Ázerbajdžánsky: Su siçovulu, Chorvatsky: vodeni voluhar, Maďarsky: Közönséges kószapocok, Rumunsky: şobolan de apă, Rusky: Vodjanaja polevka, Slovensky: Krysa vodná, Španělsky: Topillo anfibio europeo

Mohlo by vás také zajímat

Italský vodní pesPortugalský vodní pesIrský vodní španělŠpanělský vodní pesAgama vodníDrápatka vodníLangšanka původní - CROADOVARejsec vodníMákovka vodníBeruška vodní

Podělte se s námi o názor na tento text →