Aktuálně: 5 299 inzerátů170 985 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Kavka obecná

Corvus monedula

Kavka obecná

Corvus monedula

Kavka obecná

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 33 cm
  • Hmotnost: 220-270 g
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 18-20 dnů
  • Průměr kroužku: 7 mm
  • Potrava: Hmyz, červy, ovoce, obilí, semena
Kavka obecná
Kam se řadí?

Kavka obecná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Corvidae - krkavcovití
  • Rod: Corvus - vrána, krkavec...
Kavka obecná
Kde žije?

Kavka obecná

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 03.12.2013, 14:08
20 086 2 minuty čtení

Znaky

Kavka obecná je pták velký jako holub, dlouhý 33 cm a rozpětí 67 cm. Má šedé oko a šedou šíji. Její hlas je „kjek". Je velmi společenská. Hnízdí v dutinách. Kavku obecnou popsal švédský přírodovědec Carl Linné v roce 1758.

Prostředí

Kavka obecná obývá parky, města, zříceniny, soutěsky, lesy. V Evropě je její početnost odhadována na 5,2-15 milionů párů.

Je převážně stálá, severní a východní populace jsou však více tažné. V České republice, kde je zvláště chráněná jako silně ohrožený druh, se vyskytuje po celý rok, nejhojněji však v létě, kdy zde hnízdí v počtu 10-20 tisíc párů, a to po 1000 m n. m. Na našem území byl u její populace v posledních letech zaznamenán mírně klesající trend

Rozmnožování

Kavky žijí většinou ve velkých společenstvích. Na 4 až 6 vejcích sedí pouze samička 18 až 20 dní od dubna do května. Krvavě červený vnitřek zobáku mláďat rámují silné bílé okraje, takže jej rodiče nemohou ani v šeru hnízdní dutiny minout. Mladé kavky opouštějí hnízdo většinou okolo poloviny června. „Zasnubují“ se už během prvního podzimu, hnízdí ale teprve ve 3. Roce. Na podzim táhnou kavky často ve společnosti příbuzných havranů do oblastí s mírným klimatem.

Potrava

Kavka obecná požírá hmyz, červy, spadané ovoce, obilí, polozralá i zralá semena, odpadky na smetištích, násady malých ptáků.

Názvy ve světě

Kavka obecná

Anglicky: Eurasian Jackdaw, Německy: Dohle, Dánsky: Allike, Španělsky: Grajilla Occidental, Finsky: Naakka, Francouzsky: Choucas des tours, Islandsky: Dvergkráka, Italsky: Taccola, Japonsky: Nishikokumarukarasu, Japonsky 2: ニシコクマルガラス, Holandsky: Kauw, Norsky: Kaie, Polsky: Kawka, Portugalsky: Gralha-de-nuca-cinzenta, Rusky: Галка, Slovensky: Kavka tmavá, Švédsky: Kaja, Čínsky: 寒鸦

Mohlo by vás také zajímat

Kavkazský pastevecký pesAmejva obecnáLétavka obecnáJeštěrka obecnáZmije obecnáČírka obecnáKopřivka obecnáJiřička obecnáVlaštovka obecnáStraka obecná

Foto: http://www.wildaboutbritain.co.uk

Podělte se s námi o názor na tento text →