Aktuálně: 4 579 inzerátů178 145 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Perepel lesní

Turnix sylvatica

Perepel lesní

Turnix sylvatica

Perepel lesní

  • Výskyt: Afrika, Evropa, Arabský poloostrov, Asie
  • Velikost: 15-17 cm
  • Hmotnost: 32-60 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 12-15 dnů
  • Potrava: Semena, hmyz
Perepel lesní
Kam se řadí?

Perepel lesní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Gruiformes - krátkokřídlí
  • Čeleď: Turnicidae - perepelovití
  • Rod: Turnix - perepel
Perepel lesní
Kde žije?

Perepel lesní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
2 848 2 minuty čtení

Znaky

Perepel lesní je pták nejhustšího houští nízkých palem, který pobíhá po zemi a kterého je možno jen velmi zřídka vyplašit. Pak vyletí těsně před nohama vetřelce, zafrčí těsně nad vegetací a okamžitě zase sletí na zem, aby pokračoval kličkované v pěším úprku. Je velký jako křepelka, má hnědý hřbet, po stranách hlavy má jemné skvrnky, které se směrem k bokům stále zvětšují. Podbradek je bělavý, hruď intenzívně rezavě červená a břicho bílé.

Výskyt tohoto ptáka lze prokázat takřka výhradně jen podle jeho volání, které zní jako tlumené bučení krávy. Perepel lesní je 15 až 17 cm dlouhý, sameček je menší než samička a má bledší barvy.

Prostředí

V jižní Evropě a v kraji pod Atlasem žije hlavně v porostech trpasličích palem a v jiné husté vegetaci, jako jsou husté traviny na opuštěné orné půdě. Ptáci žijí stále v hustých úkrytech a jen výjimečně prchají letem.

Rozmnožování

Perepelové žijí v jakémsi druhu „mnohomužství". Samička opouští samečka po nakladení vajec a spojuje se s dalším samečkem, přičemž opuštěný sameček přebírá péči o snůšku. V souvislosti s tím jsou samičky pestřejší a jejich barvy jsou intenzivnější' než barvy samců. Vejce klade samička na zemi do hnízdní jamky vystlané travinami. Klade obvykle 4, někdy jen 3 vejce, což je na ptáka této velikosti skutečně málo, zato ale připadá na každou samičku několik snůšek. Žlutavá vejce jsou hustě hnědě skvrnitá.

Potrava

Perepel lesní zobe různá semena a hmyz.

Názvy ve světě

Perepel lesní

Anglicky: Small Buttonquail, Francouzsky: Turnix d'Andalousie, Německy: Laufhühnchen, Polsky: Przepiórnik zwyczajny, Slovensky: Prepelovec krovinový

Mohlo by vás také zajímat

Pralesnička strašnáPralesnička pruhovanáPralesnička dvoubarváPralesnička drobnáPralesnička barvířskáPralesnička brazilskáPralesnička harlekýnPralesnička batikováKáně lesníHrotnokřídlec lesní

Foto: http://www.biodiversityexplorer.org

Podělte se s námi o názor na tento text →