Aktuálně: 5 055 inzerátů172 874 diskuzních příspěvků17 728 uživatelů

Ťuhýk šedý

Lanius excubitor

Ťuhýk šedý

Lanius excubitor

Ťuhýk šedý

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 25 cm
  • Hmotnost: 65 g
  • Počet vajec: 5-6 ks
  • Inkubační doba: 15 dnů
  • Potrava: Hmyz, menší ptáci
Ťuhýk šedý
Kam se řadí?

Ťuhýk šedý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Laniidae - ťuhýkovití
  • Rod: Lanius - ťuhýk
Ťuhýk šedý
Kde žije?

Ťuhýk šedý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 18.03.2014, 19:00
5 466 2 minuty čtení

Znaky

Největší evropský ťuhýk, velký jako kos. Má krátká zaoblená křídla, v rozpětí asi 36 cm. Dlouhý je ťuhýk šedý 25 cm. Temeno má podle rasy světleji či tmavěji šedé, nikdy však černé. Boky jsou šedobílé, západoevropská rasa má na nich červenavý nádech. Pták komíhá často ocasem a létá vlnovitě. Jeho hlas je skřehot podobný křiku sojky. Na severu je tažným, na jihu stálým ptákem, ve střední Evropě ptákem přetahujícím. Prostředí: Otevřená krajina porostlá trnitými křovinami, zdivočelé ovocné sady, křovinaté pláně. V důsledku zásahů člověka do přírody je ve střední Evropě stále vzácnější, na jihu je všude hojný. Hnízdí i v africkém savanovém pásmu.

Rozmnožování

Hnízdo je důkladná stavba z mechu a stébel, zevně krytá proutky a uvnitř vystlaná jemnými kořínky a lístky. Staví je samice, často po několik let v tomtéž keři nebo stromě, většinou od 3 do 10 metrů vysoko. Oba rodiče hnízdo brání i proti mnohem mohutnějším vránám.

V dubnu napodobují samečkové při zpěvu mnohé ptačí hlasy z okolí. Samička začíná klást vejce koncem dubna nebo v květnu. Na vejcích se partneři střídají, samice však sedí častěji. Po zhruba 15 denním sezení na 5 až 6 vejcích se klubou mláďata, která pak asi po 19 až 20 dnech hnízdo opouštějí. Staří ptáci krmí mladé hmyzem. První vyletující mladé ptáky je u nás možno pozorovat od poloviny června, kdy hlasitě škemrají na rodičích o potravu. Na podzim táhnou ťuhýci do jižní Francie.

Potrava

Ťuhýk šedý zdolá i kosa a mladého potkana, napadá i koroptve a unese v zobáku vrabce. V létě loví především hmyz.

Názvy ve světě

Ťuhýk šedý

Anglicky: Great Grey Shrike, Dánsky: Stor Tornskade, Finsky: Isolepinkäinen, Francouzsky: Pie-grièche grise, Holandsky: Klapekster, Chorvatsky: Veliki svračak prolaznica, Islandsky: Grásvarri, Italsky: Averla maggiore, Maďarsky: Nagy örgébics, Německy: Nördlicher Raubwürger

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr šedýMníšek šedýAnolis šedýBažant paví šedýKovařík šedýLuněc šedýŤuhýk rudohlavýSedmihlásek šedýŤuhýk menšíŤuhýk obecný

Foto: https://naturfotografen-forum.de

Podělte se s námi o názor na tento text →