Aktuálně: 4 385 inzerátů184 649 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Sedmihlásek hajní

Hippolais icterina

Sedmihlásek hajní

Hippolais icterina

Sedmihlásek hajní

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 13,5 cm
  • Hmotnost: 11-15 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 13 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Hmyz a jeho larvy
Sedmihlásek hajní
Kam se řadí?

Sedmihlásek hajní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Acrocephalidae - rákosníkovití
  • Rod: Hippolais - sedmihlásek
Sedmihlásek hajní
Kde žije?

Sedmihlásek hajní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 13.01.2014, 13:00
4 566 2 minuty čtení

Znaky

Sedmihlásek hajní je pták dlouhý 13,5 cm se žlutou spodní stranou těla a modrošedýma nohama. Na zem téměř neslétá, lze jej v hustém listoví jen těžko rozeznat. O to nápadnější je jeho líbezný a hojně se opakující zpěv, dokazující příbuznost sedmihláska s pěnicemi. Při rozčílení vydává varovné volání „dideroi". Při zpěvu poskakuje sameček z větve na větev většinou v korunách listnáčů, odkud někdy za zpěvu nakrátko vyletí. V době hnízdění zpívá téměř celý den, na severu i za světlých letních nocí.

Prostředí

Sedmihlásek hajní žije především v zahradách s hustými křovinami a řídce stojícími stromy, ale i v rozlehlých parcích.

Rozmnožování

Sedmihlásek patří k nejlepším zpěvákům mezi evropskými ptáky. Jeho přednes zahrnuje rozvláčnost zpěvu rákosníků a jejich mnohonásobné opakování všech melodií. Sílu zpěvu drozda a motivy ptáků, kteří žijí v jeho okolí i těch, s nimiž se setkává na zimovištích. Hnízdo je jako u rákosníků velice jemně spletené a zapletené do několika přilehlých větví. Ptáci je staví v nejhustším keři, přesto ale není vždy opravdu dobře ukryté. Většinou je 2 až 20 metrů nad zemí, někdy však jen 1 m. Mezi dobou, kdy přiletí ze zimoviště a dobou, kdy začne stavět hnízdo, může uběhnout 25 dní. Hnízdí od konce května až dlouho do června, na vejcích sedí obvykle jen samička 13 dní po snesení posledního vejce. Ze začátku mizí při vyrušení z hnízda, ke konci hnízdění však vzrušeně vyskakuje proti vetřelci. Mláďata zůstávají na hnízdě 13 až 14 dní po vyklubání z vajec.

Potrava

Sedmihlásek hajní požírá hmyz a jeho larvy.

Názvy ve světě

Sedmihlásek hajní

Anglicky: Icterine Warbler, Dánsky: Gulbug, Estonsky: Käosulane, Finsky: Kultarinta, Francouzsky: Hyppolaïs ictérine, Holandsky: Spotvogel, Chorvatsky: Žuti voljić, Islandsky: Spésöngvari, Italsky: Canapino maggiore, Maďarsky: Kerti geze, Německy: Gelbspötter, Norsky: Gulsanger, Polsky: Zaganiacz, Portugalsky: Felosa-icterina, Slovensky: Sedmohlások obyčajný, Španělsky: Zarcero icterino, Švédsky: Härmsångare

Mohlo by vás také zajímat

Mandelík hajníSlíďák hajníLovčík hajníSedmihlásek šedýŽluva hajníStřevlík hajní

Foto: http://www.reuber-norwegen.de

Podělte se s námi o názor na tento text →