Aktuálně: 4 388 inzerátů184 674 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Sedmihlásek šedý

Hippolais pallida

Sedmihlásek šedý

Hippolais pallida

Sedmihlásek šedý

  • Výskyt: Evropa, Sever Afriky, Asie
  • Velikost: 13,5 cm
  • Hmotnost: 11 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 13-15 dnů
  • Potrava: Hmyz a pavouci
Sedmihlásek šedý
Kam se řadí?

Sedmihlásek šedý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Acrocephalidae - rákosníkovití
  • Rod: Hippolais - sedmihlásek
Sedmihlásek šedý
Kde žije?

Sedmihlásek šedý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
3 008 2 minuty čtení

Znaky

Sedmihlásek šedý je nenápadný 13,5 cm dlouhý šedý pták o hmotnosti 11 g, který se klidné a nebojácně potuluje v nejhustším křoví. Jeho horní strana těla je stejnoměrně hnědavá, spodní bělavá s nádechem do bledě žluté. Od podobné pěnice slavíkové se liší delším zobáčkem, plošším čelem a slabě naznačeným světlým proužkem táhnoucím se přes oko, od ještě podobnějšího sedmihláska olivového, s nímž sdílí území jen na nejzazším východě, jej rozeznáme podle podstatně odlišného zpěvu.

Prostředí

Středomořská křovitá a stromy porostlá krajina, především houštiny tamaryšků při březích vod a mořském pobřeží, také křoviny mezi pobřežními dunami a zpustlé ovocné sady a zahrady. Sedmihlásek šedý žije i v saharských oázách mezi palmami.

Rozmnožování

Sedmihlásek šedý přednáší svou dlouhou píseň s mnoha obměnami většinou z vrcholu větve na keři či stromě. Stavbu hnízda zahajuje hned po příletu na hnízdiště, jeho hnízdo se podobá hnízdu sedmihláska hajního. Je většinou ve výšce 1/2 m až 2 m na keři nebo stromku, s oblibou v trní. Hnízdní kotlinka je 55 až 60 mm široká a zhruba stejně tak hluboká. Na severu klade samička v polovině června 4 až 5, na jihu často jen 3 vejce, zato má v sezóně dvě snůšky - první v květnu, druhou v červnu a v červenci. Poslední mláďata opouštějí hnízdo v srpnu. Během hnízdění toká sameček nedaleko hnízda, přičemž zpívá a vylétá šikmo vzhůru, vzápětí zas letí šikmo dolů zpět.

Potrava

Jemný hmyz a pavouci, které sbírá z větví a listů. Na jihu je sedmihlásek šedý stálým ptákem, na severu ptákem tažným, který přezimuje v tropické Africe.

Názvy ve světě

Sedmihlásek šedý

Anglicky: Olivaceous Warbler, Francouzsky: Hypolaïs pâle, Chorvatsky: Sivi voljić, Německy: Blaßspötter, Rusky: бледная бормотушка

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr šedýMníšek šedýAnolis šedýBažant paví šedýKovařík šedýLuněc šedýŤuhýk šedýSedmihlásek hajníLejsek šedýBělořit šedý

Foto: http://www.tatzpit.com

Podělte se s námi o názor na tento text →