Aktuálně: 4 364 inzerátů188 675 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Ťuhýk obecný

Lanius collurio

Ťuhýk obecný

Lanius collurio

Ťuhýk obecný

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 17-20 cm
  • Hmotnost: 30 g
  • Počet vajec: 5-6 ks
  • Inkubační doba: 14 dnů
  • Potrava: Hmyz i myš
Ťuhýk obecný
Kam se řadí?

Ťuhýk obecný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Laniidae - ťuhýkovití
  • Rod: Lanius - ťuhýk
Ťuhýk obecný
Kde žije?

Ťuhýk obecný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 09.02.2014, 13:00
12 397 4 minuty čtení

Znaky

Sameček má šedé temeno, černý pruh od zobáku za oko a černobílý ocas. Spodní strana samičky je příčné pruhovaná. Mladí ptáci se podobají samičce, jsou ale příčně pruhovaní i na hřbetě.

Prostředí

Křovinatá krajina s poli, hlavně s hustými trnitými křovisky, která v minulosti nespásala stáda ovcí. V krajině zbavené křovisek ťuhýk obecný zákonitě mizí a s ním i celý živočišný svět křovisky zarostlých mezí a remízků. Ťuhýkovi obecnému se dobře dařilo v minulém století, kdy člověk dělil přírodu ne „užitečnou" a „škodlivou", a proto myslel, že odstřelem kteréhokoli dravce dělá správný a pro přírodu užitečný čin. Tehdy lidé vyhubili většinu dravých ptáků a tím i přirozených nepřátel ťuhýků. Proto se stavy ťuhýků značně zvýšily a ťuhýci se stali velkým nebezpečím pro veškeré drobné ptactvo křovinatých krajů. Dodnes přežili pohromadě dravci, ťuhýci a drobné ptactvo místy jen jako zbytek původního rozšíření a jejich výskyt má ostrůvkovitý charakter.

Rozmnožování

Při lovu potravy se ťuhýci podobají dravcům, při hnízdění se chovají jako praví pěvci: brzy na jaře se začíná sameček ozývat a doplňuje svou píseň nejrůznějšími ptačími hlasy a jinými zvuky, jež slyší v okolí. V nejhustším keři v širém okolí buduje samička hnízdo, s oblibou v trní a nepříliš vysoko nad zemí. Na obvykle 5 vejcích sedí velmi pevně a sameček ji v té dobé krmí. Mláďata se z vajec klubou zcela holá a slepá a otvírají při krmení zobáčky jako všichni pěvci, ale jen málo jiných ptáků. Ve stáří asi 16 dnů, kdy ještě nedovedou létat, ale už čile poskakují na větvích, opouštějí mladí ťuhýci hnízdo.

Dokud sedí mláďata v hnízdě, jsou velmi tichá, jakmile ale hnízdo opustí, upozorňují na sebe rodiče velikým křikem, aby věděli, kam jim mají nosit potravu. Proto nemůžeme ťuhýčí rodinu s odrostlejšími mláďaty přehlédnout. Po opuštění hnízda mladí ťuhýci přepelichají a v novém opeření vypadají obě pohlaví stejně. O pár měsíců později na zimovišti přepeří znovu a samečkové si obléknou svůj líbivý šat, který se však liší podle místa, kde se pták narodil.

Ťuhýci obecní jsou ve střední Evropě čisté letními ptáky: přilétají teprve v květnu a už v srpnu odtahují do tropické Afriky. Trvale však hnízdí v Evropě.

Potrava

Ťuhýk obecný je stejně jako jeho ostatní příbuzní typickým ptákem, který na kořist číhá. Na číhané, třeba na vyčnívající větvi - dnes obvykle na telefonním či jiném drátu - má dobrý výhled na kořist na zemi. Za úspěšných dnů uloví víc, než může spotřebovat. Pak napichuje přebytečnou kořist na trny v okolí svého hnízda, kde ji pak najdeme snáze než jejího lovce. Hlavní potravou ťuhýka obecného je hmyz jako různí brouci, kobylky a saranče, loví ale stejně jako mnohem větší ťuhýk šedý i dospělé myši a troufá si i na pěvce, kteří v něm nevidí nepřítele a dovolí, aby se k nim přiblížil. Jako všichni ptáci, kteří roztrhávají potravu, má hákovitě zahnutý zobák.

Všeobecně

Blízkým příbuzným ťuhýka obecného je ťuhýk Lanius nubicus. Sameček tohoto druhu má bílý týl, bílé líce a černý hřbet, hřbet samičky je šedý. Tento pták je rozšířen na východ od Řecka v suchých křovinatých lesích, ve střední a jihozápadní Evropě se nevyskytuje. Ve východním Středomoří, kde se jeho výskyt překrývá s výskytem ťuhýka obecného, se rozmnožuje v létě. Přezimuje v Africe.

Názvy ve světě

Ťuhýk obecný

Anglicky: Red-backed Shrike, Finsky: Pikkulepinkäinen, Francouzsky: Pie-grièche ècorcheur, Holandsky: Grauwe klauwier, Chorvatsky: Rusi svračak, Islandsky: Þyrnisvarri, Italsky: Averla piccola, Maďarsky: Tövisszúró gébics, Německy: Neuntöter

Mohlo by vás také zajímat

Plochoještěr obecnýChameleon obecnýSatyr obecnýBažant obecnýRejsek obecnýRorýs obecnýDrvopleň obecnýTesařík obecnýSmrtník obecnýChroust obecný

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →