Aktuálně: 4 434 inzerátů179 749 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Žluna zelená

Picus viridis

Žluna zelená

Picus viridis

Žluna zelená

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 30-36
  • Hmotnost: 130-250 g
  • Počet vajec: 4-8 ks
  • Inkubační doba: 18-19 dnů
  • Průměr kroužku: 5,8 mm
  • Potrava: Mravenci
Žluna zelená
Kam se řadí?

Žluna zelená

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Piciformes - šplhavci
  • Čeleď: Picidae - datlovití
  • Rod: Picus - žluna
Žluna zelená
Kde žije?

Žluna zelená

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 27.02.2014, 13:00
14 591 2 minuty čtení

Znaky

Sameček i samička mají hlavu od temene po týl červenou, sameček má červenočerný lícní pruh, který je u samičky jen černý. Mladí ptáci jsou matněji zbarveni a jejich spodní strana je tmavě skvrnitá. Hlas je silné postupně klesající pískání.

Prostředí

Žluna zelená je pták starých ovocných zahrad, parků a menších lesů. V uzavřených velkých lesních komplexech a v jehličnatých lesích se objevuje jen náhodně.

Rozmnožování

Na počátku období hnízdění můžeme od rána do večera slyšet chechtavé volání samečka i samičky, bubnování jen výjimečně. Oba partneři si vytesávají hnízdní dutinu v různé výšce ve ztrouchnivělém kmenu po několik týdnů. Opracovávají i okolí vletového otvoru, jež je nápadné tím, že jsou zde čerstvě odštípnuty třísky, jimiž žluny dutinu vystýlají. Hnízdění probíhá v květnu a v červnu, rodiče sedí na vejcích 18 až 19 dní, mláďata zůstávají na hnízdě 19 až 21 dní. Krmí je oba rodiče. V červenci začínají žluny odlétat z hnízdiště a přetahují po okolí. Jindy zase přilétají mladé žluny z jiných oblastí.

Potrava

Žluně zelené se v Německu říká žluna „zemní", protože velmi často vyhledává potravu na zemi. Živí se hlavně mravenci a jejich vývojovými stádii, které vyhrabává zobákem. Často vyhrabe až jako paže hlubokou díru v kupovitých hnízdech lesních mravenců a nalepuje jejich bránící se vojáky na dlouhý a lepkavý jazyk. Je dokonce známo, že „vytesala" z úlu včelstva. Když šplhá po kmeni, opírá se jako ostatní datli o ocasní péra, která vypadnou až tehdy, když pod nimi vyrostla náhradní. Tak má žluna zelená stále zajištěnu schopnost šplhat.

Názvy ve světě

Žluna zelená

Anglicky: Eurasian Green Woodpecker, Dánsky: Grønspætte, Finsky: Vihertikka, Francouzsky: Pic vert, Holandsky: Groene specht, Chorvatsky: Zelena žuna, Islandsky: Grænspæta, Italsky: Picchio verde, Maďarsky: Zöld küllő, Německy: Grünspecht, Norsky: Grønnspett, Polsky: Dzięcioł zielonosiwy, Portugalsky: Peto-verde

Mohlo by vás také zajímat

Želva zelenaváUžovka zelenáKrajta zelenáJeštěrka zelenáKorovnice zelenáKobylka zelenáCvrčilka zelenáŽluna šedáRopucha zelenáRosnička zelená

Foto: http://www.flickr.com

Podělte se s námi o názor na tento text →