Aktuálně: 4 327 inzerátů190 230 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Žluna šedá

Picus canus

Žluna šedá

Picus canus

Žluna šedá

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 25 cm
  • Počet vajec: 5-7 ks
  • Inkubace: 17-18 dnů
  • Potrava: Hmyz, larvy, kukly
Žluna šedá
Kam se řadí?

Žluna šedá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Piciformes - šplhavci
  • Čeleď: Picidae - datlovití
  • Rod: Picus - žluna
Žluna šedá
Kde žije?

Žluna šedá

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
6 494 2 minuty čtení

Znaky

O něco menši než žluna zelená - délka těla 25 cm proti 35 cm - týl má vždy šedý. Sameček má červené čelo, samička ne. Mimo dobu hnízdění je žluna šedá tichá a žije nenápadně. Za letu ji těžko rozeznáme od žluny zelené.

Prostředí

Světlé listnaté a smíšené lesy. Kromě doby hnízdění se objevuje i v ovocných zahradách a parcích. Hnízdiště žluny šedé se pomalu šíří směrem na západ, ještě však nedosáhla pobřeží Atlantiku.

Rozmnožování

V dubnu můžeme v jejím hnízdišti zaslechnut její volání, které zní podobně jako volání žluny zelené, je ale poněkud pomalejší. Mimoto též bubnuje - bubnování trvá 1,3 až 1,5 sekundy a zahrnuje asi 30 úderů.

V době, kdy kladou vejce, žluny zmlkají. Na vejcích sedí oba partneři a každých několik hodin se nenápadně vystřídají. Hnízdní dutinu vytesávají ve zpuchřelých kmenech obvykle 3 až 4 m vysoko. Rodiče sedí na 5 až 7 bílých vejcích, uložených na podestýlce z třísek 17 až 18 dní. Mláďata krmí oba rodiče, potravu přinášejí v jícnu, ne jako strakapoudi velcí v zobáku. Mláďata vydávají při škemrání zvláštní zvuky, které zpočátku připomínají bzučení sršňů. V první třetině července opouštějí mláďata hnízdo, rodiče je však ještě určitý čas vodí a krmí. Samičku můžeme od samečka poznat hned po opuštění hnízda podle zbarvení hlavy.

Potrava

Žluna šedá je na východě svého areálu spíše datlem pozemním, u nás stejně tak pozemním jako stromovým. Mláďata krmí převážně mravenčím plodem. Rodiče vyhledávají potravu i na stromech, hlavně v zimě, když mravenčí kupy přikryje sníh.

Názvy ve světě

Žluna šedá

Anglicky: Grey-headed Woodpecker, Dánsky: Gråspætte, Finsky: Harmaapäätikka, Francouzsky: Pic cendré, Holandsky: Grijskopspecht, Chorvatsky: Siva žuna, Islandsky: Gráspæta, Italsky: Picchio cenerino, Litevsky: Pilkoji meleta, Maďarsky: Szürke küllő, Německy: Grauspecht

Mohlo by vás také zajímat

Bělozubka šedáŽluna zelenáLiška šedáPlískavice šedáRůžicha šedá

Foto: http://blog.livedoor.jp

Podělte se s námi o názor na tento text →