Aktuálně: 4 504 inzerátů179 107 diskuzních příspěvků17 818 uživatelů

Zvonek zelený

Carduelis chloris

Zvonek zelený

Carduelis chloris

Zvonek zelený

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Velikost: 14,5 cm
  • Hmotnost: 30 g
  • Počet vajec: 5 ks
  • Inkubační doba: 13-14 dnů
  • Potrava: Semena
Zvonek zelený
Kam se řadí?

Zvonek zelený

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Fringillidae - pěnkavovití
  • Podčeleď: Carduelinae
  • Rod: Carduelis - čížek
  • Podrod: Chloris - zvonek
Zvonek zelený
Kde žije?

Zvonek zelený

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 18.01.2015, 20:00
7 231 2 minuty čtení

Znaky

Těžkopádný 14,5 cm dlouhý pták. Samička je šedá se zelenavým nádechem, sameček má žlutozelenou hruď. Mladí ptáci jsou hnědaví, podélně tmavě pruhovaní. Vždy mají žlutý kořen ocasu, staří ptáci mají i žlutá políčka na křídlech. Zobák má zvonek zelený mohutný.

Prostředí

Lesy, kulturní krajina se stromy, parky, zahrady. V mnoha městech je nejhojnějším ptákem, hojnějším než je vrabec domácí. Hnízdí i v květinových truhlících na balkónech. Na jihu hnízdí v olivových hájích.

Rozmnožování

V únoru patří zvonek zelený k prvním zpěvákům, vyzpěvujícím z vrcholu stromů a často vylétá k toku s přehnaně působícím máváním křídly. Hnízdo není tak umělecká stavba jako hnízdo většiny pěnkavovitých. Zřídka je v keři nebo v houštině výš než na dosah lidské ruky. Samička hnízdo staví, samec pokud právě nezpívá - donáší část materiálu. Hnízdit začíná v dubnu, městští zvonkové často už v březnu, takže první mladí ptáci vyletují již v době, kdy se teprve začínají zelenat stromy. Samice sedí velmi pevně, sameček mezitím v blízkosti hnízda zpívá a provozuje své svatební lety. Je-li samička častěji rušena na většinou 5 vejcích, opouští brzy hnízdo a jen pomalu se upokojí. Na vejcích sedí 13 až 14 dní, mláďata jsou v hnízdě 13 až 14 dní po vyklubání. Rodiče je krmí z volátek rozměklý- mi semeny. Neodnášejí z hnízda trus ptáčat, ale nechávají jej ležet na okraji hnízda, kam jej mláďata odkládají. Tak vzniká z trusu během období krmení na okraji hnízda pevná zídka. Koncem hnízdního období samečkové umlkají, mnohé páry hnízdí pak znovu.

Potrava

Zvonek zelený konzumuje semena, zvláště bukvice a semena slunečnice. Z šípků vyzobávají zvonkové jen zrníčka a zanechávají na stopce červené „masíčko" jako maličký pohárek.

Názvy ve světě

Zvonek zelený

Anglicky: European Greenfinch, Chorvatsky: Europski zelendur, Islandsky: Grænfinka, Italsky: Verdone, Maďarsky: Zöldike, Německy: Grünling

Mohlo by vás také zajímat

Barnard zelenýAra zelenýArara zelenýAratinga zelenýMada zelenýTirika zelenýLori žlutozelenýPsohlavec zelenýBazilišek zelenýLeguán zelený

Foto: http://www.panoramio.com

Podělte se s námi o názor na tento text →