Aktuálně: 4 340 inzerátů189 164 diskuzních příspěvků17 953 uživatelů

Arara zelený

Rhynchopsitta pachyrhyncha

Arara zelený

Rhynchopsitta pachyrhyncha

Arara zelený

  • Výskyt: Mexiko
  • Velikost: 38 cm
  • Hmotnost: 300 g
  • Kroužek: 9 mm
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 26-28 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Arara zelený
Kam se řadí?

Arara zelený

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Ara - ara
Arara zelený
Kde žije?

Arara zelený

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 13.09.2013, 13:05
26 275 2 minuty čtení

Vzhled

Jak už napovídá druhový název, převládá ve zbarvení arary zeleného tohoto druhu zelená barva. Hlava je zelená s červeným zbarvením na čele, oči oranžové, zobák černý. Krk, prsa, břicho, křídla a ocas jsou zelené. Ramena a peří nad končetinami jsou zbarveny červeně, samotné končetiny mají pak barvu šedou a černou.

Výskyt

Arara zelený obývá ve volné přírodě výhradně Mexiko, objevuje se v hornatých oblastech po celé západní straně země. V minulosti žil i ve Spojených státech, kde se jej pokusili znovu uměle vysadit v Arizoně, ale neúspěšně – ptáci nedokázali čelit tamním dravcům, zejména jestřábům. BirdLife International odhaduje, že v současné době divoká populace čítá od 2 000 do 2 800 jedinců. Potravu mu představují semena, plody, pupeny,..

Chov

Pro hnízdění se doporučují budky s rozměry dna 30 x 30 a výšce 61 centimetrů. Samice snáší většinou 2-4 vejce, na kterých sedí sama 26-28 dnů. Mláďata po vylíhnutí krmí oba rodiče ještě dalších 8-9 týdnů.

Ara (Ara) je rod papoušků čítající osm žijících a minimálně jeden vyhynulý druh. Název tohoto rodu vytvořil francouzský přírodovědec Bernard Germain de Lacépede v roce 1799.

Arové jsou velcí papoušci s dlouhými ocasy, dlouhými úzkými křídly a jasně zbarveným opeřením obývající zejména tropické deštné lesy na území Střední a Jižní Ameriky. Společným znakem všech zástupců tohoto rodu je také neopeřené místo kůže kolem očí. Většina arů je velmi populárních jako domácí mazlíčci a populace řady z nich je právě díky nelegálnímu odchytu ptáků z volné přírodě značně ohrožována.

Názvy ve světě

Arara zelený

Latinsky: Rhynchopsitta pachyrhyncha, Anglicky: Thick-billed Parrot, Dánsky: Araparakit, Finsky: mäntyaratti, Francouzsky: Conure à gros bec, Holandsky: Araparkiet, Italsky: Pappagallo beccoforte, Japonsky: hashibutoinko, Japonsky 2: ハシブトインコ, Norsky: Tykknebbparakitt, Německy: Kiefernsittich, Polsky: meksykana czerwonoczelna, Rusky: Толстоклювый ара, Slovensky: arara červenočelá, Čínsky: 厚嘴鹦哥, Španělsky: Cotorra Serrana Occidental, Švédsky: Tjocknäbbad parakit

Mohlo by vás také zajímat

Barnard zelenýAra araraunaAra zelenýAratinga zelenýMada zelenýTirika zelenýLori žlutozelenýPsohlavec zelenýBazilišek zelenýLeguán zelený

Podělte se s námi o názor na tento text →