Aktuálně: 4 582 inzerátů178 172 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Ara zelený

Ara ambigua

Ara zelený

Ara ambigua

Ara zelený

  • Výskyt: Střední Amerika
  • Velikost: 85 cm
  • Hmotnost: 1100-1500 g
  • Kroužek: 10 mm
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Potrava: Směs semen pro velké papoušky, ovoce, zelenina
  • Cena: 100 000 Kč/ks
Ara zelený
Kam se řadí?

Ara zelený

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Ara - ara
Ara zelený
Kde žije?

Ara zelený

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Roman Strouhal 13.09.2013, 12:33
42 254 3 minuty čtení

Popis

Samec vypadá jako ara vojenský ale celkově zelené zbarvení má bledší a více žluté. Čelo a malá v řadách uspořádaná peříčka na uzdičce šarlatově červená, spodní záda, kostřec a vrchní krovky ocasní bledě modré (bledší než u ary vojenského). Ocasní péra hnědočervená s bledě modrými špičkami, spodní strana ocasu a letek olivově žlutá, nahá bílá lícní oblast s růžově masovým nádechem, příčné řady peříček černé. Zobák šedý, směrem k špici bledší, duhovka tmavě žlutá, běhák šedý.

Samice je stejně zbarvena jako samec.

Mláďata jsou tmavší než dospělí, zvláště na spodních partiích těla. Lopatky a vnitřní letky loketní mají nejasně žluté, střední ocasní péra zdobená tmavě žlutě, duhovku hnědou.

Rozšíření

Střední Amerika od Nikaraguy po západní Kolumbii a západní Ekvádor.

1. Ara zelený nikaragujský
Ara ambigua ambigua
Velikost: 85 cm
Rozšíření: Nikaragua, Kostarika a Panama po západní Kolumbii, jižně až po horstva Baudó.

2. Ara zelený ekvádorský
Ara ambigua guayaquilensis
Velikost: 85 cm
Rozšíření: Západní Ekvádor a pravděpodobně jihozápadní Kolumbie.

Život v přírodě

Stavy ary zeleného se v jejich domovině stále snižují ztrátou životního prostředí, lovem a odchytem. I když má ara zelený poměrně velikou oblast rozšíření na mnoha místech území ho vůbec nespatříme a nikde nebyl zjištěn hojným druhem, přestože v Panamě a v Kostarice se prováděly rozsáhlé ornitologické výzkumy. Dá se říci, že tento druh je ohrožen vyhynutím na celém území, kde žije, vyjma některých oblastí deštných pralesů západního Ekvádoru, západní Kolumbie a severní Panamy. V jižním Hondurasu zmizel téměř úplně vzhledem k vykáceným lesům a v důsledku chemických postřiků na bavlněných plantážích. Další příčina byla ta, že se v Hondurasu budovaly dvě dálnice a byl tam největší přírůstek obyvatelstva v celé latinské Americe. Počáteční ochranné projekty ary zeleného v Nikaraguyi byly zlikvidovány válkou, která se tam rozšířila, navíc důsledky jsou daleko horší. Po válce v Nikaraguyi zůstalo u obyvatelstva mnoho vojenských střelných zbraní, proto se dnes těchto arů uloví daleko více než dříve a navíc ochrana tam není prakticky žádná. V Panamě se arové zelení ilegálně loví pro obchod, potravu i okrasné peří. Podle ornitologického výzkumu v Ekvádoru žije ve státě Esmeralda stabilní populace ary zeleného asi 100 exemplářů a taková má být i severně až u kolumbijské hranice. O jižní populaci není nic známo. Arové zelení žijí obvykle v pahorkovitých lesích v nadmořské výšce 200-700 m n. m., kde jsou častější dešťové srážky. Takové oblasti jsou obvykle velice obtížně přístupné a dosud nejsou osídlené. Část této oblasti leží na území Národního parku Cotacachy-Cayapas v Ekvádoru avšak tamní vláda mu nevěnuje žádnou pozornost. Jižně od státu Esmeralda v pohoří Chongon je menší populace ary zeleného v chráněné oblasti Cerro Blanco. Dále obývá i severozápad Chongonu. Ornitologickým výzkumem v Kostarice bylo zjištěno, že ara zelený je specializován na určitý druh potravy a za ní migruje na velké vzdálenosti. Jsou to zralé plody Lecythis costaricensis. CITES ho zařadil do přílohy I.

Názvy ve světě

Ara zelený

Latinsky: Ara ambigua, Anglicky: Great Green Macaw, Dánsky: Gulnakket Dværgara, Finsky: sepelara, Francouzsky: Ara à collier jaune, Holandsky: Geelnekara, Italsky: Ara dal collare, Japonsky: kierihimekongouinko, Japonsky 2: キエリヒメコンゴウインコ, Norsky: Gulnakkeara, Německy: Halsbandara, Polsky: ara zóltoszyja, Portugalsky: Maracanã-de-colar, Rusky: Желтошейный ара, Slovensky: ara goliernatá, portugalštině brazilské: Maracanã-de-colar, Čínsky: 金领金刚鹦鹉, Španělsky: Guacamayo Acollarado, Švédsky: Gulnackad dvärgara

Mohlo by vás také zajímat

Barnard zelenýAra arakangaAra araraunaAra červenoramennýAra červenouchýAra horskýAra hyacintovýAra kanindaAra kobaltovýAra malý

Podělte se s námi o názor na tento text →