Aktuálně: 4 340 inzerátů183 113 diskuzních příspěvků17 857 uživatelů

Sojka zlověstná

Perisoreus infaustus

Sojka zlověstná

Perisoreus infaustus

Sojka zlověstná

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Velikost: 30 cm
  • Hmotnost: 70-100 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 16-17 dnů
  • Potrava: Hmyz, ptačí vejce, myši
Sojka zlověstná
Kam se řadí?

Sojka zlověstná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Corvidae - krkavcovití
  • Rod: Perisoreus - sojka
Sojka zlověstná
Kde žije?

Sojka zlověstná

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:00
4 036 2 minuty čtení

Znaky

Sojka zlověstná je menší než sojka obecná, dlouhá asi 30 cm. Je přísně vázaná na les. Látá lehce a tiše s vějířovitým ocasem. Je hlučná, má sytý hlas a není nijak plachá. Neustále je v pohybu a v činnosti. Má slabý zobák, v křídlech a v ocase má skořicově červená pára.

Prostředí

Husté severské jehličnaté lesy, v zimě přetahuje i do severské březové zóny, objevuje se v obvodu lidských sídel a také jako host na krmítkách.

Rozmnožování

V době hnízdění zpívá sameček švitořivě, podobně jako špačkové. Jeho zpěv však zřejmě není určen k tomu, aby v samotě severského lesa přivábil partnerku. Má spíš sdělit partnerovi už přítomnému, že je připraven k hnízdění a také jej k tomu přimět.

V podstatě žije sojka zlověstná v manželství po celý život. Hnízdí velice brzy v dubnu v době jarního tání. Hnízdo bývá většinou 2 až 6 m vysoko ve smrkových větvích, hustě obrostlých lišejníky. Je to důkladná, hluboká a peřím sněžných kurů bohatě vystlaná miska. Z 3 nebo 4 vajíček se po 16 až 17 dnech sezení klubou mláďata. Přicházejí na svět ještě před skončením oblevy, a proto zůstávají na hnízdě nezvykle dlouho, až 5 týdnů, takže většinou vyletují až v červnu. V době hnízdění jsou sojky zlověstné plaché a velmi tiché.

Potrava

Potravu vyhledávají sojky zlověstné výhradně na stromech. Jejich strava je převážně živočišná a tvoří ji především hmyz. Za oběť jim padnou i ptačí vejce a holátka menších druhů, někdy i rejskové a myši. Na podzim se sojky podílejí na bohaté žni severských bobulí, v zimě vyklovávají semena ze šišek jehličnanů.

Názvy ve světě

Sojka zlověstná

Anglicky: Siberian Jay, Finsky: Kuukkeli, Francouzsky: Mésangeai imitateur, Holandsky: Taigagaai, Islandsky: Váskaði, Italsky: Ghiandaia siberiana, Maďarsky: Északi szajkó, Německy: Unglückshäher

Mohlo by vás také zajímat

Sojka azurováSojka inkaSojka kápovitáSojka obecná

Foto: http://www.luontoportti.com

Podělte se s námi o názor na tento text →