Aktuálně: 4 424 inzerátů179 667 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Vodouš bahenní

Tringa glareola

Vodouš bahenní

Tringa glareola

Vodouš bahenní

  • Výskyt: Evropa
  • Délka těla: 28 cm
  • Hmotnost: 60-110 g
  • Počet vajec: 4 ks
  • Inkubační doba: 22-25 dnů
  • Průměr kroužku: 4,5 mm
  • Potrava: Hmyz, plži, červi
Vodouš bahenní
Kam se řadí?

Vodouš bahenní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Scolopacidae - slukovití
  • Rod: Tringa - vodouš
Vodouš bahenní
Kde žije?

Vodouš bahenní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 06.03.2014, 13:00
3 878 2 minuty čtení

Znaky

Pták dlouhý 20 cm. Ve svatebním šatu má vodouš bahenní hřbet šedohnědý a bíle skvrnitý, spodní strana těla je bílá. Ocas je jemně tmavě ovrouben. Aby si předmět pozorněji prohlédl, kývá pták hlavou nebo celou přední částí těla.

Prostředí

Hnízdí v pásmu euroasijských jehličnatých lesů, zřídka i více na sever či na jih. Ve střední Evropě prakticky vyhynul. I ve Skandinávii je v důsledku kultivace rašelinišť na ústupu, nejhojnější je ještě na severním okraji pásma jehličnatých lesů v průzračných vrchovištích, bažinných vřesovištích a na bahnitých březích jezer s volnými plochami bahna. Vodouš bahenní táhne už od konce června pres středoevropské vnitrozemí a přezimuje v tropických a subtropických lagunách a tůních. Tah vrcholí začátkem srpna a doznívá v září. Ptáci odpočívají na bahnitých jezerních březích, v noci táhnou dál a vyhýbají se mořskému pobřeží. Bez zastávky přelétají Saharu. Při zpátečním tahu je můžeme pozorovat nejdříve v květnu.

Rozmnožování

Samečkové i samičky si označují svůj okrsek v letu zpěvem, přičemž se ptáci vrhají ve vzduchu sem a tam. Produkce končí střemhlavým letem. Hnízdo je většinou velmi dobře ukryté na vyvýšeninách (bultech) uprostřed stojaté vody, ptáci výjimečně hnízdí i v opuštěných hnízdech v křoví. Na vejcích sedí oba rodiče, ale mnohdy samička koncem té doby sedět přestane a dříve či později přenechají i ostatní samičky vodění mláďat na starost otci.

Potrava

Hmyz, červi, plži. Vodouši bahenní sbírají potravu během brodění ve vodě, nebo když pobíhají po břehu, zřídka i během plavby na vodní hladině.

Názvy ve světě

Vodouš bahenní

Anglicky: Wood Sandpiper, Francouzsky: Chevalier sylvain, Holandsky: Bosruiter, Chorvatsky: Prutka migavica, Islandsky: Flóastelkur, Italsky: Piro-piro boschereccio, Maďarsky: Réti cankó, Německy: Bruchwasserläufer, Norsky: Grønnstilk, Polsky: Samotnik

Mohlo by vás také zajímat

Želva bahenníVodouš kropenatýVodouš rudonohýVodouš tmavýVodouš štíhlýRybák bahenníVodouš šedýJelenec bahenníStřevle bahenní

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →