Aktuálně: 4 383 inzerátů184 535 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Vodouš rudonohý

Tringa totanus

Vodouš rudonohý

Tringa totanus

Vodouš rudonohý

  • Výskyt: Evropa
  • Délka těla: 28 cm
  • Počet vajec: 4 ks
  • Inkubační doba: 22-25
  • Průměr kroužku: 4,5 mm
  • Potrava: Hmyz, plži, červi
Vodouš rudonohý
Kam se řadí?

Vodouš rudonohý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Scolopacidae - slukovití
  • Rod: Tringa - vodouš
Vodouš rudonohý
Kde žije?

Vodouš rudonohý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2014, 20:50
2 398 2 minuty čtení

Znaky

Vodouš rudonohý je asi jako kos velký pták, dlouhý 28 cm. Je šedohnědý, v létě s nápadně skvrnitou hrudí, v zimě světlejší s rozmazanými skvrnami. Nohy jsou červené, v létě zvláště svítivě červené, mladí ptáci mají nohy světle žlutočervené. Zobák je rovný, při základně červený a má černavou špičku. Za letu jsou patrné bílé zadní okraje křídel a bílá, vpředu do špičky vybíhající zadní část hřbetu. Na ocase jsou úzké tmavé příčné pruhy.

Prostředí

Vodouš rudonohý hnízdí na mokrých lukách a zatravněných močálech. Středoevropští vodouši rudonozí přilétají na hnízdiště koncem března, po několika dnech se skupiny rozpadají na páry, ještě však přetahují další severští ptáci tohoto druhu. Na podzim se táhnoucí vodouši objevují na mnoha bahnitých březích i malých vod. Přezimují v zemích kolem Středozemního moře a v Africe, někteří i na pobřeží západní Evropy. Ve střední Evropě byl tento druh už mnohde vyhuben.

Rozmnožování

Hnízdění probíhá ve druhé polovině května a v červnu. Samice klade vždy 4 vejce do spoře vystlané kotlinky dobře ukryté pod rostlinstvem. Hnízdící pták přichází k hnízdu postranním vchodem a přináší stébla, z nichž staví stříšku. Sezení na vejcích trvá většinou 22 až 25 dnů.

Potrava

V létě hmyz, plži, červi, na zimovištích na pobřeží moří a slaných vod hlavně drobní plži a korýšci.

Názvy ve světě

Vodouš rudonohý

Anglicky: Redshank, Finsky: Punajalkaviklo, Francouzsky: Chevalier gambette, Holandsky: Tureluur, Chorvatsky: Crvenonoga prutka, Islandsky: Stelkur, Italsky: Pettegola, Maďarsky: Piroslábú cankó, Německy: Rotschenkel, Norsky: Rødstilk

Mohlo by vás také zajímat

Vodouš bahenníVodouš kropenatýVodouš tmavýVodouš štíhlýVodouš šedý

Foto: http://tolweb.org

Podělte se s námi o názor na tento text →