Aktuálně: 4 424 inzerátů179 597 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Vodouš štíhlý

Tringa stagnatilis

Vodouš štíhlý

Tringa stagnatilis

Vodouš štíhlý

  • Výskyt: Asie, Evropa
  • Délka těla: 23 cm
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Průměr kroužku: 4,5 mm
  • Potrava: Drobní živočichové
Vodouš štíhlý
Kam se řadí?

Vodouš štíhlý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Scolopacidae - slukovití
  • Rod: Tringa - vodouš
Vodouš štíhlý
Kde žije?

Vodouš štíhlý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 24.06.2014, 15:00
2 429 2 minuty čtení

Znaky

Nejmenší a nejpůvabnější z vodoušů, dlouhý asi 23 cm. Vodouš štíhlý má velmi tenký rovný zobák. Za letu můžeme vidět stejně jako u vodouše rudonohého bílou zadní část hřbetu, nohy pak dosahují daleko za konec ocasu. Křídla jsou stejnoměrně tmavá. Nohy jsou olivově zelené, čelo a hrdlo bílé. Je to pták velmi čilý, rád pobíhá po listech plovoucích rostlin nebo po koberci řas, kam jej nemohou následovat těžší vodouši. Má příjemný a silný hlas, i když ne tak pronikavý jako jeho větší příbuzní. V zimním šatu je poněkud světlejší než v létě. Na obrázku jej vidíme v zimním šatu, v němž můžeme ptáky pozorovat za tahu v jižní Evropě.

Prostředí

Vodouš štíhlý hnízdí na asijských stepních jezerech, kde je místy velice hojný. Za tahu byl už často pozorován v jižní a střední Evropě. Jeho zimoviště jsou v takřka všech tropických oblastech Starého světa, někdy na mořském pobřeží, někdy na mělkých březích sladkých jezer i jezer slaných či hořkých. Část ptáků přečkává léto také v místech, kde druh nehnízdí.

Rozmnožování

V centru areálu rozšíření hnízdí ptáci i na těch nejmenších místech s bahenní vegetací, na březích řek a jezer a též rašelinišť. Na jaře poletují samečkové za zpěvu podobně jako rackové a zakončují jej střemhlavým letem k samici. Vodouš štíhlý hnízdí místy v koloniích. Od poloviny května do poloviny června klade samice 4, zřídka 3 vejce, rodiče obletují na hnízdišti každého vetřelce s monotónním křikem. Mláďata zůstávají zpočátku v pobřežní vegetaci, později se objevují na otevřených místech na březích.

Potrava

Drobní živočichové, které ptáci sbírají většinou na hladině nebo z povrchu řas.

Názvy ve světě

Vodouš štíhlý

Anglicky: Marsh Sandpiper, Finsky: Lampiviklo, Francouzsky: Chevalier stagnatile, Holandsky: Poelruiter, Chorvatsky: Dugonoga prutka, Islandsky: Vatnastelkur, Italsky: Albastrello, Maďarsky: Tavi cankó, Německy: Teichwasserläufer

Mohlo by vás také zajímat

Chameleon štíhlýVodouš bahenníVodouš kropenatýVodouš rudonohýVodouš tmavýVodouš šedýOlingo štíhlýLori štíhlýNetopýrek štíhlýSkokan štíhlý

Foto: http://fkcso.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →