Aktuálně: 4 311 inzerátů183 570 diskuzních příspěvků17 863 uživatelů

Olingo štíhlý

Bassaricyon gabbii

Olingo štíhlý

Bassaricyon gabbii

Olingo štíhlý

  • Výskyt: Střední a Jižní Amerika
  • Délka: 36-42 cm
  • Hmotnost: 0,9-1,4 kg
  • Březost: 60-120 dnů
  • Počet mláďat: 1-6 ks
  • Potrava: Ovoce, kořínky, ořechy, hmyz
Olingo štíhlý
Kam se řadí?

Olingo štíhlý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Musteloidea
  • Čeleď: Procyonidae - medvídkovití
  • Podčeleď: Potosinae - olingové
  • Rod: Bassaricyon - olingo
Olingo štíhlý
Kde žije?

Olingo štíhlý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
3 184 2 minuty čtení

Tato štíhlá, trochu kočku připomínající šelmička je šedo-hnědá až světle hnědá. Obývá různé lesy, převážně vlhké, kde se pohybuje velmi čile po stromech, přidržuje se lysými chodidly a drápky větví.

Na rozdíl od kynkažu má olingo štíhlý dlouhý ocas, není ovíjivý a olingo jím pouze udržuje rovnováhu. Loví v noci v korunách stromů, na zem sestupuje jen zřídka. Spí ovinut kolem větve nebo ve stromové dutině. Mimo dobu páření je samotářský. Samci a samice svolávají silným hlasem a na čas se zdržují v párech.

Délku těla má olingo 36-42 centimetrů, ocasu pak 37-52 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 900 gramy —1,4 kilogramem.

Olingo štíhlý obývá střední Ameriku a sever Jižní Ameriky; konkrétně tropické deštné lesy a hory až do výše 2 000 metrů.

Olingo štíhlý je zvlášť citlivý na odlesnění a rušení, nedokáže žít v zahradách, na mýtinách a plantážích. Okolí člověka se přizpůsobit neumí. V zajetí jen zřídka přežije delší dobu.

Olingo štíhlý náleží do čeledi medvídkovití. Medvídkovití jsou převážně stromová zvířata a často se zdržují u vodních toků, umí výborně šplhat i plavat. Vyznačují se, kromě nosálů a částečně mývalů, hlavně noční aktivitou. Většinou žijí v malých skupinách. Samice bývají březí 60-120 dní a mají 1-6 mláďat podle druhu. Medvídkovití jsou všežravci - živí se ovocem, kořínky, ořechy, hmyzem, vejci a malými obratlovci. Řada druhů se naučila přibližovat se k lidským obydlím a díky své obratnosti a inteligenci někdy působí škody na drůbeži i v domech.
 

Názvy ve světě

Olingo štíhlý

Anglicky: Bushy-tailed Olingo, Slovensky: Olingo štíhly

Mohlo by vás také zajímat

Chameleon štíhlýVodouš štíhlýLori štíhlýNetopýrek štíhlýSkokan štíhlýJeštěrkovec štíhlýJeštěrkovec štíhlýPlachetník štíhlýGavún štíhlý

Foto: http://ojodelbuitre.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →