Aktuálně: 5 297 inzerátů170 987 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Vodouš šedý

Tringa nebularia

Vodouš šedý

Tringa nebularia

Vodouš šedý

  • Výskyt:
  • Velikost: cm
  • Hmotnost: g
  • Počet vajec: ks
  • Inkubační doba: dnů
  • Průměr kroužku: mm
  • Potrava::
Vodouš šedý
Kam se řadí?

Vodouš šedý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Scolopacidae - slukovití
  • Rod: Tringa - vodouš
Vodouš šedý
Kde žije?

Vodouš šedý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
2 687 2 minuty čtení

Znaky

Vodouš šedý je o něco větší než vodouš rudonohý, dlouhý asi 31 cm. Jeho opeření je popelavě šedé, křídla tmavá. Ve svatebním šatu je hruď zřetelně, v prostém šatu jen matně skvrnitá. Nohy jsou v prostém šatu olivově zelenošedé, v šatu svatebním spíše žlutozeleně šedé. Když pták vzlétá, kříčí vodouš šedý hlaholivě „kji-ji“ a „kji-ji-ji“. Před tím, než přistane po trhavém letu, vyrovná jej a dopadá se složenými křídly. Dovede plavat a potápí se, napadne-li jej dravý pták. Většinou je tento druh plachý, jeho vřeštivé volání zní „krí…krí“.

Prostředí

Je rozšířen v zalesněné tundře celé Euroasie. Vodouš šedý hnízdí v bažinatých krajích s nízkou vegetací a vtroušenými stromy. Za tahu na plochých bahnitých březích sladkých i slaných jezer i na mořském pobřeží. Při tahu do Afriky se na jaře i na podzim zastavuje i v České republice.

Rozmnožování

Sameček poletuje za toku nad hnízdištěm, střídá přitom let střemhlav s plachtěním a jódluje a drmolí „dahýdl…dhýdl...“ Když začne sezení na vejcích, tyto zpěvy dozní, a na 4 vejcích, dlouhých 51 mm, sedí oba rodiče v květnu a červnu 24 až 25 dnů. Mláďata dovedou už první den utíkat několik set metrů.

Potrava

Vodouš šedý loví spíš ve vzduchu než v bahně. Jejich kořistí jsou vážky a ve vodě rybky.

Názvy ve světě

Vodouš šedý

Anglicky: Common Greenshank, Francouzsky: Chevalier aboyeur, Holandsky: Groenpootruiter, Chorvatsky: Krivokljuna prutka, Islandsky: Lyngstelkur, Italsky: Pantana, Německy: Grünschenkel

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr šedýMníšek šedýAnolis šedýBažant paví šedýKovařík šedýLuněc šedýŤuhýk šedýSedmihlásek šedýLejsek šedýBělořit šedý

Foto: http://www.luontoportti.com

Podělte se s námi o názor na tento text →