Aktuálně: 4 353 inzerátů189 055 diskuzních příspěvků17 950 uživatelů

Lejsek šedý

Muscicapa striata

Lejsek šedý

Muscicapa striata

Lejsek šedý

  • Výskyt: Evropa, severozápad Afriky, střed Asie
  • Velikost: 14 cm
  • Hmotnost: 10-20 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 12-14 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Hmyz
Lejsek šedý
Kam se řadí?

Lejsek šedý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Muscicapidae - lejskovití
  • Podčeleď: Muscicapinae - lejsci
  • Rod: Muscicapa - lejsek
Lejsek šedý
Kde žije?

Lejsek šedý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 19.04.2014, 09:00
6 565 2 minuty čtení

Znaky

Lejsek šedý je velký jako vrabec, dlouhý 14 cm, štíhlý. Obě pohlaví vypadají stejně. Ptáci sedí ve vzpřímeném postoji se svěšeným ocáskem, často vzlétají a vracejí se zpět na místo, kde seděli předtím. Když sedí, často krátce pocukávají křídly.

Prostředí

Lejsek šedý je odkázán na staré, o samotě stojící stromy, někdy žije i ve světlých lesích a parcích, velmi často i v okolí lidských obydlí.

Rozmnožování

Jeho zpěv je nevýrazný. Nepořádné hnízdo staví lejsek šedý ve starých dutinách datlů, ve vyhnilých děrách ve větvích, na trámoví ve střeše, v hromadách dřeva a na podobných místech většinou 1 až 4 metry nad zemí. Hnízdo, pokud to prostor dovolí, je poměrně velké a postavené ze stébel a kousků kúry na předměstích často zcela z odpadků. Uvnitř je však teple vystláno peřím. Sameček přináší stavební materiál, samička jej zpracovává, přičemž jej stlačuje hrudí, nohama ušlapává a zobáčkem rovná. Hnízdo je hotové asi za dva dny, třetího dne klade samička 4 až 5 vajíček. Sedí jen ona, sameček ji přitom krmí. Hnízdění probíhá v květnu a červnu, na vejcích sedí samička 12 až 14 dní. Čerstvě vyklubaná mláďata váží každé 4 g, při normálním krmení váží za 8 dní už 15 g. Po vyklubání mláďat zůstává samička ještě pár dní sedět na hnízdě a předává mláďatům část potravy, kterou jí sameček přináší. Později krmí oba rodiče a za teplých dnů přinášejí potravu až 500krát za den. Mladí ptáci opouštějí hnízdo obvykle po 14 až 16 dnech, za chladného počasí, když nelétá hmyz, se může jejich pobyt v hnízdě protáhnout.

Potrava

Lejskové loví na čekané a jako umělci chňapají kolem letící hmyz ve vzduchu se slyšitelným klapnutím zobáčku. Neutečou jim ani denní motýli, létající klikatě. Mimoto ptáci sbírají za třepotavého letu hmyz ze zdí a z kůry. Kořistí buší do podložky, až odlomí křídla a nohy. Zbývající tvrdé části hmyzu pozřou a později vyplivnou jako vývržky.

Názvy ve světě

Lejsek šedý

Anglicky: Spotted Flycatcher, Dánsky: Grå fluesnapper, Estonsky: Hall-kärbsenäpp, Finsky: Harmaasieppo, Francouzsky: Gobemouche gris, Holandsky: Grauwe vliegenvanger, Chorvatsky: Siva muharica, Islandsky: Grágrípur, Italsky: Pigliamosche, Maďarsky: Szürke légykapó, Německy: Grauschnäpper, Norsky: Gråfluesnapper, Polsky: Muchołówka szara, Portugalsky: Papa-moscas-cinzento, Rumunsky: Muscar cenuşiu, Slovensky: Muchárik sivý, Španělsky: Papamoscas gris, Švédsky: Grå flugsnappare

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr šedýMníšek šedýAnolis šedýBažant paví šedýKovařík šedýLuněc šedýŤuhýk šedýSedmihlásek šedýLejsek malýLejsek černohlavý

Foto: http://500px.com

Podělte se s námi o názor na tento text →